Бурштин, що лишився після старателів, можуть видобувати 2 фірми

Бурштин, що лишився після старателів, можуть видобувати 2 фірми
Рекультивацією земель, пошкоджених внаслідок незаконного видобутку бурштину, займатимуться два державні підприємства.

Про це пише 4 влада.

Кабмін затвердив пілотний проект рекультивації земель, які були порушені внаслідок нелегального бурштиновидобутку. Мова йде про землі у Рівненській, Волинській та Житомирській областях. Виконавцями робіт будуть державні компанії.

Як йдеться у повідомленні, рішення уряду щодо пілотного проекту рекультивації земель визначає спеціальний порядок отримання спецдозволу на користування надрами, у разі виявлення залишків бурштину.

А також затверджує примірний договір на проведення робіт з рекультивації між державними підприємствами підвідомчими територіальним органам Державного агентства лісових ресурсів України та виконавцями пілотного проекту.

Це означає, що аби добувати бурштин, який залишився після нелегальних копачів, не треба буде йти довгим шляхом і отримувати спеціальний дозвіл, як раніше. Процедура вочевидь буде спрощена. І для видобутку, найімовірніше, не треба буде ані погоджень від обласних рад, ані матеріалів геологорозвідки.

І під виглядом рекультивації, як основної мети проекту та діяльності компаній, рекультиваторам віддадуть землі і досі багаті на бурштин. Адже за оцінками експертів нелегальний видобуток помпами дозволяє видобути до приблизно до 30% бурштину в межах певної площі. Залишається відповідно близько 70%.

Як йдеться в офіційному повідомленні це ексклюзивне право уряд надає лише двом державним компаніям: ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин» ПАТ «ДАК «Українські поліметали». Таким чином, ринок у цій історії обмежується до двох гравців.

Керівник компанії «Українські поліметали» Костянтин Лісничий розповів: «Проекту ще немає, він ще в секретаріаті Кабміну і буде десь за тиждень, тому думаю, що <питання> передчасно трошки. Тому що там можуть бути зміни, там просто під час урядового комітету вносили різні правки».

За його словами будь яка інформація про проект поки що не точна і передчасна.

«Суть така, що території пошкоджені від видобутку бурштину, виключно це території Держлісу, тобто не враховуючи паїв людських, земель запасу і всього іншого. Тобто це суто ліс. Якщо вони пошкоджені, то такі території мають або коштом держбюджету рекультивуватися, або коштом державних компаній. Ось такі дві державні компанії будуть займатися рекультивації. І враховуючи, що на цих територіях є певні поклади, то ми робимо довидобуток і після того робимо рекультивацію. Ось в цьому ідея, а як там воно буде – то треба почекати тиждень, невідомо, бо там багато правок», - додав Лісничий.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Бурштин, що лишився після старателів, можуть видобувати 2 фірми
06 грудень, 2016, 17:10