Субсидії у 2017 році: які нововведення чекають українців

Субсидії у 2017 році: які нововведення чекають українців
В Україні цього року на субсидії виділили рекордну суму – 51 мільярд гривень.

В уряді активно обговорюють можливість запровадження монетизації – платити субсидію грошима,- пише Сегодня.

Крім того, в цьому році субсидіантів чекає ще одне нововведення – нормативи споживання, на які нараховується "комунальна знижка", планують переглянути.

У Кабміні планують знизити нормативи споживання газу. Імовірно, замість 5,5 кубометрів газу на опалення одного квадратного метра житла планують виділяти 4 кубометри. Нові норми можуть вступити в силу в травні 2017-го.

Таким чином, держава буде виділяти субсидію на менший обсяг блакитного палива. Українцям доведеться зменшити своє споживання, або ж за "зайві" платити по повній вартості.

Заступник глави департаменту "Нафтогазу" Олексій Хабатюк впевнений – діючі нормативи завищені. За підрахунками "Нафтогазу", реально українці використовують 4 кубометри. Зазначимо, що за кілька років в Україні норму споживання газу скоротили удвічі – з 11 до 5,5 кубометрів на квадратний метр. Якщо раніше в квартирі площею 30 квадратних метрів субсидія "покривала" 330 кубометрів газу, після зниження нормативів – всього 165 кубів.

Однак головне нововведення, яке заплановано на 2017 рік – монетизація субсидій.

"Монетизацію субсидій обговорюють у Кабінеті міністрів. Прем'єр-міністр, Світовий банк і робоча група Кабміну. Уряд про це думає. Нарешті-то усвідомлення того, що монетизація необхідна, з'явилося", – розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова.

У Кабміні впевнені: якщо гроші на субсидії видати українцям "на руки", з'явиться стимул для економії – чим менше витратили на "комуналку", тим більше грошей залишилося. Якщо зараз "зекономлені" кошти переходять на наступний місяць, у 2017 році гроші можуть видавати на руки". Зараз уряд розглядає дві головні моделі монетизації. Перша – платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга – перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам.

При цьому друга модель також має декілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

Також експерти сходяться на думці: треба запровадити систему верифікації отримувачів соцвиплат, при цьому шукати не тільки "мертві душі" і тих, хто зробив покупку на суму від 50 тис. грн, але і тих, хто приховує свій реальний дохід.

"Не виконавши це, переходити до монетизації – це множення проблем. Мотивація до шахрайства зростатиме", – впевнений представник "Нафтогазу" Олексій Хабатюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наше життя стає все "гавнішим" і "гавнішим"
Відповісти
нехай вимруть і буде нам рай!
Відповісти
і так скоро взагалі не буде субсидій і будуть приходити рахунки за ком послуги 6-7 тис при мін з/п 3200. і ми їх не будемо сплачувати взагалі
Відповісти
Брешуть, що при призначенні субсидії норма газу 5,5 куб. на 1 м кв. житлової площі. У мене опалювальна площа 40,6 м.кв. (індивідуальне опалення), то субсидія мала б призначитись на 223,3 куба газу, а призначили 153,2 куба, що відповідає площі квартири в 27,85 м.кв., або норма 3,77 кубів газу на 1 м. квадратний. З якого неба взяті величини?
Людей за віслюків мають.
Відповісти
Дайте людям газ як і раніше було при Януковичу,
Відповісти
В кого більша квадратура ( в багатих ) тому більше газу в бідних менша квадратура менше газу де справедливість ?
Відповісти
А я рахую правильно,потрібно субсидії давати дійсно малозабезпеченим. Не можна давати субсидії юдям,які не працюють офіційно.Вони працюють всі за кордоном,або в Луцьку невлаштовані.Або просто спекулюють,тобто підприємці також неоформлені. А в селах то взагалі капец.Мають по 50 свиней і 5 корів та 10 биків.городу по 20-30 га,продають зерно, цуклр,молоко на сотні тисяч грн, а вони одержують субсидії та сміються самі з себе-ото ми бідні.Це неправильно.А в Луцьку,наприклад,ми всі 4 працюємо чесно і нам субсидія не виходить.Що заробили,то віддали за коуналку.Ото живемо.
Відповісти
Субсидії потрібно призначати лише пенсіонерам і малозабезпеченим сім'ям, які офіційно вказали свої доходи.
Категорично не призначати субсидію сім'ям де є безробітні, які не стоять на обліку в центрах зайнятості, оскільки це ті люди які приховують свої доходи, заробляють за кордоном, не платять податки, та насміхаються з держ соц.політики, яка ще й оплачує їх комунальні.
А працівників соц служб, які без перевірки призначають субсидії таким людям, потрібно притягувати до кримінальної відповідальності за халатність та розкрадання державних коштів.
Відповісти
Хочуть ,щоб ми вимерли. Створюють всі умови....Пенсіонерів взагалі за людей не рахують.Корупціонерів розплодили.... Показово роблять арешти і тихенько відпускають ...Нафіга та субсидія менше треба красти , тоді відповідно будуть достойні пенсії та зп. І щось помінялось при владі ті самі засранці ...жиди . Кидають бідоті косточку субсидію...
Відповісти
А що таке, взагалі, субсидія? Cубсидія -- це не що інше як часткова компенсація державою знецінення її грошей. Бо насправді не тарифи і ціни зростають, а знецінюється гривня , лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Але знецінення гривні стосується усіх і постійно, а часткова компенсація цього знецінення надається вибірков та тимчасово. ----------------------------------------Більш того, у деяких випадках взагалі доходить до абсурду, - коли вже надану часткову компенсацію знецінення гривні забирають назад, стягуючи ще й додатково судові витрати з "одержувача" субсидій... ------------------------- Ну то припиніть знецінювати гривню і не треба буде ніяких субсидій, -- скаже будь-яка хоч трохи мисляча людина. Так ні ж ..., а де ж тоді брати гроші на чималеньки зарплати чиновникам і депутатам? Тоді ж не можна буде друкувати, - тільки взамін зношених...
Відповісти
Останні новини
Субсидії у 2017 році: які нововведення чекають українців
11 січень, 2017, 10:28