Підозрюваних у резонансному луцькому пограбуванні взяли під варту

Підозрюваних у резонансному луцькому пограбуванні взяли під варту
Підозрюваних у резонансному пограбуванні луцького будинку Даура Маганію та Вадима Пігалюка утримувати муть під вартою. Пігалюку при цьому призначили заставу 128 тисяч гривень, а Марганії – 480 тисяч.

Таке рішення прийняли під час засідання Луцького міськрайонного суду 16 січня.

Оскільки справа викликала значний резонанс, прийти підтримати обвинувачення прийшли близько 30 активістів «Самооборони Волині», «Автомайдану України», «Національного корпусу», «Народного контролю» та інших організацій.

Як ідеться у клопотанні, Даур Марганія народився у Грузії, але наразі приписаний в Струмівці біля Луцька. Він 4 рази притягався до відповідальності, 3 із яких – злочини проти власності.

Йому інкримінують 4 злочини: 19 грудня 2016 – нанесення тілесних ушкоджень колишній тещі. 23 грудня – проникнення у годинникову майстерню на Волі, 15 (магазин «Свій час» самооборонівця Олександра Ніколайчука) – загальна вартість вкрадених годинників та обладнання 598 тисяч гривень, зберігання амфетаміну, а також пограбування будинку на вулиці Малоомелянівській, 1 у Луцьку 14 січня на загальну суму 54 тисячі гривень. Саме вночі 14 січня після цього пограбування його та спільника Вадима Пігалюка затримали.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПОГРАБУВАННЯ ГОДИННИКОВОЇ МАЙСТЕРНІ

Слідчий просить задовольнити клопотання про взяття під арешт, адже Марганія вже неодноразово судимий, може переховуватися та тиснути на свідків. А процесуальний прокурор до того ж закликає вийти за максимальний розмір застави через його судимості та спосіб життя.

Адвокат у справі Микола Сорокопуд натомість відзначає, що в Марганії нібито є інфекція, яка не дозволяє тримати його в слідчому ізоляторі, а також малолітня дитина на утриманні. Також він наголошує на тому, що немає підстав не довіряти його клієнту, бо він системно з’являвся в прокуратуру. Можливий вплив на свідків він заперечує через резонанс до справи та активну підтримку обвинувачення із боку активістів. А можливе вчинення злочинів він заперечує, адже наполягає на домашньому арешті для Марганії.

А сам підсудний відзначає, що його медичний огляд нібито проводили необ’єктивно, а в нього, мовляв, «розстройство желудка», а також «підвищені лейкоцити в 5 раз». Натомість довідки із медзакладів підтверджують у нього бронхіт.

Марганія просив не задовольняти клопотання, щоб мати можливість бачити дитину, а також заперечує, щоб бив свою колишню тещу.

У іншому клопотанні Вадим Пігалюк та його адвокат натомість не заперечували щодо зйомки засідання.

Пігалюк раніше вже неодноразово був судимий та більше 5 років сидів у в’язниці За версією слідства, він допомагав Марганії пограбувати квартиру на Малоомелянівській, 1. Завдяки «віджиму» вікна вони проникли у будинок та викрали 800 євро, годинник, ноутбук та інші речі загалом на 54 тисячі гривень.

У клопотанні просять призначити йому тримання під вартою на 60 днів, оскільки він через 2 тижні після виходу з-під варти за вчинення аналогічного злочину, тобто пограбування квартири (через заставу 72 тисячі гривень) знову пограбував квартиру, не має постійного джерела доходів та може переховуватися. Отож, прокурор просить призначити більший розмір застави, ніж максимальний, передбачений законом.

Адвокат Підгалюка натомість наполягає, що докази свідчать лише про факт крадіжки, а не про участь в ній Пігалюка. Аргументи щодо ризиків він називає необґрунтованими.

У підсумку обом призначили утримання під вартою та заставу: Пігалюку - 128 тисяч гривень, а Марганії – 480 тисяч гривень.

Нагадаємо, представник громадського формування «Самооброна Волині» та власник мережі магазинів «Свій час» Олександр Ніколайчук опублікував у Facebook інформацію про затримання членів бандитського угрупування, що грабувало квартири та різні заклади міста. За його словами, на машинах, якими користуються злочинці, є наклейки спортивного клубу «Воїн», тому вони могли бути причетні до цього клубу.

Як розповідає Ніколайчук, 23 грудня представники цього ж угрупування пограбували годинникову майстерню та кімнату-музей у його магазині. У автомобілі, який знайшли на місці затримання на вулиці Львівській у ніч з 15 на 16 січня, мовляв, знайшли 2 годинники, які належать самооборонівцю. А затримання відбувалося після пограбування однієї із квартир працівниками карного розшуку разом із патрульними та активістами «Самооборони Волині».

«В автомобілі Фольксваген Гольф виявлено речі, які належать мені, даних осіб я бачив на камерах відеоспостереження на місці вчинення злочину щодо мене. Цікава й історія авто. Воно нещодавно затримувалося із цими ж фігурантами, вилучався амфетамін. Кілька місяців тому учасники банди стріляли по патрульних поліцейських у під'їзді на вул. Винниченка. Одного вберіг бронежилет, інший був поранений. Тоді злочинці залишили дане авто, у ньому було виявлено та вилучено засоби та знаряддя для відкривання замків та здійснення проникнень у приміщення. Також вилучалася зброя. Цього разу злочинці знову були озброєні. Авто їм вже двічі поверталося. Як так?» - дивується Ніколайчук.

«Мізками» цієї групи Ніколайчук називає Даура Марганію. Другий затриманий вночі - Вадим Пігалюк «Фатя». Активіст вказує, що до неї задіяні багато людей та кілька автомобілів: «Банда налічує кілька десятків чоловік, користується кількома автомобілями, діє злагоджено та професійно. Її члени проникають у квартири, будинки, офісні приміщення, магазини. Вони не гребують нічим. У них потужні покровителі, про це й правоохоронці не соромляться говорити. Їм поки усе сходить з рук. Їх по всіх справах відмазують. Марганія дивиться у вічі слідчим і, сміючись, не під протокол каже: «Да, я брав. А ви доведіть».

Він звернувся до голови облради Ігоря Палиці щодо цього епізоду та намагається надати справі максимального розголосу. Лише завдяки максимальній публічності можна забезпечити реальне розслідування справи, - переконаний Ніколайчук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спочатку розвалити поліцію а потім плакати все пропало!!!
Відповісти
!! Добре заробили ,активісти ,якщо є в Вас що красти,в я чесно працюю на зарплату ,то до мене і не прийдуть красти!!!
Відповісти
Подивіться на те посьміховисько - сорокопуда. Навіть не сорокопуд, а горобець.
Відповісти
Анна не зарікайтесь!
Відповісти
як же не личить адвокату, в якого дружина нардеп, захищати бандитів...сумно, колеги...
Відповісти
Ахаха! Покидюк суддя! Чекайте об"єктивного розгляду і справедливого рішення не за дорого :)))
Відповісти
Я якщо в лікаря дружина нардеп, то ви пропонуєте не лікувати бандитів ?
Відповісти
Останні новини
Підозрюваних у резонансному луцькому пограбуванні взяли під варту
16 січень, 2017, 20:36