«Волинь» вимагає покарати арбітра за пенальті (3D-графіка епізоду з пенальті)

«Волинь» вимагає покарати арбітра за пенальті (3D-графіка епізоду з пенальті)
ФК «Волинь» відреагувала на дії арбітра Юрія Вакса, який обслуговував матч 12-го туру «Волинь» - «Металург» (Донецьк).

Про це повідомляє прес-служба ФК Волинь.

Клуб подав скаргу, яку адресував Президенту ФФУ Анатолію Конькову, куратору системи арбітражу П`єрлуіджі Колліні, голові Комітету арбітрів ФФУ Василю Мельничуку та в.о. гендиректора Прем`єр-ліги Петру Іванову.

До відповідного листа-скарги керівники усіх футбольних інстанцій отримають і відео спірного епізоду, а також його 3D-графіку.

«Шановний Анатолію Дмитровичу!

ТзОВ «Футбольний клуб «Волинь» звертається до Вас з проханням втрутитись у ситуацію та посприяти здійсненню верховенства закону, дотримання регламентних та статутних документів, а також принципів чесної гри. Зазначене прохання виникло у зв’язку із свавіллям футбольної посадової особи – Юрія Вакса, арбітра матчу 12 туру Чемпіонату України з футболу між командами ФК «Волинь» (Луцьк) та ФК «Металург» (Донецьк).

Так, вищезазначений арбітр на 79 хвилині матчу, всупереч пунктів 1,2,3 та 10 Статті 25 Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем'єр-ліга» сезону 2012/2013 років, пунктів 1,2,3,4 та 5 Розділу ІІ Кодексу етики і чесної гри «Чесна гра – дисципліна і повага» НАВМИСНО прийняв завідомо помилкове рішення, яке призвело до «Призначення пенальті» та відповідно голу у ворота ФК «Волинь», а в підсумку до нічийного результату. Відзначимо, що арбітр перебував у безпосередній близькості до ігрового моменту і не міг не бачити симуляції порушення правил з боку футболіста ФК «Металург» (Донецьк).

Провівши розслідування даного інциденту із залученням спеціалістів, футбольних експертів та проаналізувавши і змоделювавши ситуацію, ФК «Волинь» із впевненістю констатує наявність у діях арбітра матчу факту свідомого та зумисного потурання діям гравця команди ФК «Металург» при симулюванні порушення правил, а відтак, неправомірного та завідомо незаконного рішення у згаданому вище епізоді.

Більше того, після матчу на відверте просте питання: «За що ж все-таки було призначено пенальті», суддя Ю.Вакс цинічно, але правдиво відповів: «Я так бачив цей епізод». У ФК «Волинь» така відповідь, нібито авторитетного та досвідченого арбітра, який обслуговує матчі «Прем'єр-ліги», викликає не лише одні запитання, а й занепокоєння. Виникають думки і про можливу особисту зацікавленість арбітра в ухваленні саме такого рішення. ФК «Волинь» вірить і сподівається у те, що українські арбітри свою роботу провадять на основі принципів, положень та регламентів офіційних документів ФІФА, УЄФА та ФФУ, а не на основі того, хто як «бачить ситуацію» та як її інтерпретує.

Дивлячись на роботу окремих арбітрів, яких, на щастя, не багато в українському футболі, можна задуматися і засумніватися в постулатах регламентних документів і навіть в діяльності структурних одиниць нашого футболу. Робота ж окремо взятого футбольного судді Юрія Вакса викликає чи не найбільше нарікань та риторичних запитань до наших футбольних посадовців. Після грубих помилок у європейському футболі Ю. Вакса, найімовірніше, довічно б дискваліфікували. Невже повернення і робота даного судді у матчах найвищого дивізіону вигідна комусь саме у матчах між командами, яким потрібно посприяти у виграші? Невже такі рефері призначаються тоді, коли слід застосувати «принциповість» і «таке бачення цього епізоду», навіть коли жодного «епізоду» не було в природі. Можливо, такий стан справ протягом багатьох років є комусь вигідним в нашому футболі!? Невже забули, що футбол є «грою мільйонів». Це спорт, герої і тенденції розвитку якого наслідуються молоддю, є взірцем для неї. Чому ми навчаємо молодь заангажованості, продажності та вирішенню навіть спортивних цілей нечесними методами? Невже такі риси прагнемо прищепити їй?

ФК «Волинь» свідомий того, що відповідно до пункту 5 Правил гри, арбітр під час гри має виключні повноваження по застосуванню і по тлумаченню Правил гри в кожному окремому матчі та епізоді, а також у зв’язку із пунктом 7.1. статті 17 Регламенту Всеукраїнських змагань, результат окремого матчу 12 туру Чемпіонату України по футболу ми змінити не зможемо. Однак, хочемо все-таки перед Вами вкотре порушити питання щодо свавілля окремих арбітрів та недопущенню подібних проявів у майбутньому, які руйнують самі принципи чесної і конкурентної гри.

Хотілося б відзначити, що арбітр матчу Юрій Вакс лише нещодавно приступив до виконання своїх обов’язків, відбувши тривалу дискваліфікацію за грубі порушення, допущені ним при суддівстві у «славнозвісному» матчі між «Шахтарем» і «Динамо». Після тривалого відсторонення, як бачимо, арбітр продовжив практику помилок та неточностей у трактуванні футбольних правил гри для певних команд у певних ігрових ситуаціях, продовжуючи раз за разом допускати помилки. Неодноразово нехтуючи статутними та регламентними нормами ФФУ, УЄФА, ФІФА, а також Дисциплінарними правилами нашої футбольної асоціації, арбітр істотно шкодить іміджу українського футболу на міжнародній арені та кидає тінь на її вищих посадовців.

Зважаючи на усе вище викладене, просимо Вас посприяти у встановленні справедливості та законності у ситуації із не правовими діями арбітра Вакса Юрія під час гри між луцькою «Волинню» та донецьким «Металургом». Вимагаємо, щоб за значну кількість свідомих грубих порушень регламентних документів, відповідно до пункту 1 статті 27 (26) Дисциплінарних правил Федерації футболу України відмовитися від його послуг у якості футбольного арбітра.

Сподіваємося, що Ви, Анатоліє Дмитровичу, як новообраний президент ФФУ, який декларував при обранні на дану посаду підтримку принципів законності та толерантності у футболі, а також сприяння невідворотності покарань особам, що зловживають своїм посадовим становищем, допоможете притягнути до відповідальності арбітра Юрія Вакса».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тупий дебіл цей Вакс. Арбітра на мило.
Відповісти
Останні новини
«Волинь» вимагає покарати арбітра за пенальті (3D-графіка епізоду з пенальті)
23 жовтень, 2012, 11:52