Банк насіння, плантації, шишкосушарки: як на Волині готують «нові ліси»

Банк насіння, плантації, шишкосушарки: як на Волині готують «нові ліси»
Для підготовки додаткових саджанців та збільшення площі волинських лісів на Волині працюють банк насіння, шишкосушарки та закладені більше 100 гектарів плантацій.

Про це волинські лісівники розповіли журналістам під час прес-туру у середу, 15 лютого.

На базі Ківерцівського лісгоспу на Волині працює банк насіння. Як розповідає його керівник Тетяна Неводнічик, створили такий банк ще у 2007 році першим в Україні. Нині там можуть зберігати до 1 тонни насіння хвойних дерев та до 5 тонн листяних.

Наразі зберігають жолуді дуба звичайного та дуба північного, а також герметично закрите в банки насіння різних сортів сосни, модрини та ялини із різних лісгоспів області. Перед цим насіння очищають та провіюють на спеціальному приладі.

Аби воно перебувало у стані спокою, підтримують в приміщеннях для зберігання температуру від 0 до +2 градусів. В таких умовах насіння можна зберігати до 15 років, проте на практиці насіння вистачає, щоб за кілька років оновити запаси.



Заготовляють насіння на спеціальних плантаціях, яких в області 129 гектарів. Утворюють такі плантації на основі насіння так званих плюсових дерев. Це спеціально відібрані дерева, які відрізняються від інших висотою, розміром крони, урожайністю та за іншими параметрами. Цікаво, що роботу із визначення плюсових дерев почали ще в 1974 році із Волині. Саме у Ківерцівському лісгоспі знаходиться перше в Україні таке дерево, якому 120-130 років.

Насіння із таких дерев пророщують та прищеплюють на паростки звичайної сосни. Після цього такі схрещені саджанці підтримують ще 2 роки і висаджують в грунт на плантаціях. Відстань від дерева до дерева може бути 8, 10 або 12 метрів. Саме на таких плантаціях потім заготовляють насіння, щоб вирощувати ліси із дерев з якісними генетичними показниками.

Хоча більшість плантацій – сосна, також у Ківерцівському лісгоспі активно освоюють модрини, ялини, туї та інші культури. Зокрема спеціально заготовляють паростки декоративних хвойних дерев, щоб посадити їх у підготовлений грунт.



А для отримання насіння із шишок використовують спеціальні шишкосушарки. Одна із них розташована на базі Ківерцівського лісгоспу. Як розповідає головний лісничий Ківерцівського лісгоспу Марія Христецька, за добу така сушарка може переробити 700 кілограмів шишок. При цьому із 100 кілограмів шишок виходить 1-1,5 кілограма насіння. Отож для заповнення одного 5-літрового бутля треба зібрати шишки на близько 20 гектарах спеціальних плантацій лісу.

Сушарка працює в 4 зміни, тому працівники встигають добути насіння із 65 тонн шишок за рік. Після забирання насіння більшість із них іду на опалення приміщення сушарки, тому на дровах вдається економити.Повний процес просушування шишок та добування насіння триває 16 годин.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Самий звичайний піар ВОУЛМГ. Причому недолугий. Обладнання старезне, жолудь в пластмасових бочках, асортимент порід мінімальний і т.д. Звичайний читач сприйме цю лапшу як ноу-хау від ВОУЛМГ. А весною лісничі шукають сіянці або жолудя по всій Україні,бо в Гаразджі чи Ратно як завжди не вистачає. Стидоба!
Відповісти
Ти не шишкоїд ти дятел. Банк насіння створено було давно (якщо уважно почитати) на базі лісонасіннєвого розсадника. І ніякий це не піар, а повсякденна робота маленького підприємства. Волинські лісові підприємства не закуповують посад матеріал за межами області, їм хватає власних ресурсів. На рахунок асортименту порід то піди в ліс подивися чи книжку якусь читни баобаби в нас не ростуть. А жолуді весною шукають тільки дятли.
Відповісти
Те,що в приміщення можна запхати кілька тон насіння(хоча на фото тих тон не видно) це зовсім не означає,що створений банк насіння. Де холодильне обладнання щоб підтримувати круглий рік температуру 0-+5, де обладнання для аерації щоб підтримувати сталу вологість повітря?Де індикатори вологості в бутлях з насінням?Які 15 років зберігання? Резервний фонд створюється на 3 роки,далі схожість стрімко падає.Як ви взагалі хочете зберігати жолудь більше року у ваших бочках? Неуки.Не вводьте в оману читачів!Хоч один кілограм шишки заготовлений з плюсових дерев? Рвуть там де достати можна,забезпечуючи тим самим мінусову селекцію майбутніх лісів.Тому не видавайте бажане за дійсне, а мовчки працюйте. Створите насправді,тоді й похвалитесь!
Відповісти
А жолудь ви весною не садите в розсадник чи на лісокультурні площі? То він затребуваний мабуть літом?І то десь на Марсі чи Юпітері.Ганьба таким коментаторам!
Відповісти
Останні новини
Банк насіння, плантації, шишкосушарки: як на Волині готують «нові ліси»
16 лютий, 2017, 07:55