ЗМІ розповіли про «Бурштинову схему Палиці». ОНОВЛЕНО

ЗМІ розповіли про «Бурштинову схему Палиці». ОНОВЛЕНО
Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало ліцензії на видобуток корисних копалин, розплатившись коштами походження яких не є зрозумілим.

Про це йдеться в статті на ВАРі.

Публікуємо статтю в скороченому обсязі:


БУРШТИНОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА МАСШТАБИ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ


За даним геологів, в Україні площа перспективних на бурштин територій складає біля 380 тисяч гектарів. Це три області: Рівненська, Житомирська та Волинська. ЗМІ вже неодноразово розповідали про масштаби нелегального видобутку бурштину, через що Україна щороку недоотримує від 1,5 до 3 мільярдів гривень. Наразі розвідано три родовища бурштину – 2 у Рівненській та 1 у Волинській області, з сумарними запасами понад 100 тонн бурштину.

Тож перспективи розвитку цієї галузі – цілком очевидні, як і те, що між окремими впливовими групами вже кілька років поспіль триває поділ сфер впливу. Зрештою, основні гравці вирішили перевести це протистояння в офіційну площину, тож всі одразу заговорили про легалізацію видобутку сонячного каміння та перспективи для місцевих громад, які фактично живуть на дорогоцінних покладах.

Загалом зараз на офіційному ринку видобутку бурштину в Україні працює дев’ять підприємств. Легально, з відповідними ліцензіями і дозволами, працюють лише два підприємства: державне «Бурштин України» та ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло». Решта – за спецдозволами. Як наслідок – Державна служба геології та надр України з 2016 року збільшила видачу спеціальних дозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування бурштину.


НОВИЙ ГРАВЕЦЬ НА РИНКУ ВИДОБУТКУ НАДР


Так, з 2 лютого 2017 року серед офіційних видобувних компаній з’явилось і комунальне підприємство «Волиньприродресурс».

Вочевидь, для керівництва Держгеондр, волинське комунальне підприємство стало показовим у площині легалізації видобутку бурштину шляхом видачі спецдозволів. Так, т.в.о. голови цієї служби Микола Бояркін з початку року активно почав коментувати ситуацію з бурштином на Волині. Мовляв, на цей ринок нещодавно зайшли нові компанії, зокрема КП «Волиньприродресурс». За словами Миколи Бояркіна, все – завдяки зусиллям обласної ради та Держгеонадр, яким вдалось об’єднати місцеві громади на Волині і утворити це комунальне підприємство.

«Нові компанії, які нещодавно зайшли на ринок, сплатили вартість спеціальних дозволів у розмірі понад 46 мільйонів гривень», – акцентував увагу у коментарі т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін.

Саме тут пригадуються слова голови Волинської обласної ради. У березні 2016 року Ігор Палиця, переконуючи депутатський корпус у доцільності створення комунального підприємства «Волиньприродресурс», наголошував, що: «Нам буде легше отримувати дозволи в Києві, керівник підприємства буде проходити всі комісії». Напевно, заздалегідь знав…

Також попередньо планувалось, що комунальне підприємство «Волиньприродресурс» не буде займатись виробничою діяльністю, а буде мати право видачі дозволів на розробку надр і отримання не менше 50% від прибутку з усього видобутку бурштину на Волині. Більше того, Ігор Палиця запевняв, що 25% прибутку підприємства буде йти в сільську раду, 25% – в районну, 50% – в обласну. Мовляв – нарешті усе буде чесно та законно.

Та вочевидь, не так сталось, як гадалось, адже чому тоді до такої сонячно-прозорої діяльності комунального підприємства має якісь претензії Генеральна прокуратура України.


ВСІ ПРЕТЕНЗІЇ – ДО ТИХ ЖЕ СПЕЦДОЗВОЛІВ

2 лютого цього року голова Волинської облради Ігор Палиця офіційно заявив, що Держгеонадра надали КП «Волиньприродресурс» спеціальні дозволи на георозвідку і видобуток бурштину на 20 років на всіх територіях, які погоджувалися обласною радою. А це – 56 гектарів. Мовляв, разом із видобутком торфу та міді до кінця року до бюджету надійде не менше 500 мільйонів гривень. Однак у який спосіб були отримані ці дозволи – майже ні слова.


ЩО Ж ГОВОРИТЬ БУКВА ЗАКОНУ

Згідно з законодавством України, бурштин є копалиною загальнодержавного значення, який внесено до переліку корисних копалин та затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 р. № 827. Тож його видобуток та порядок отримання дозволів – строго регламентується законом. Таким чином, на кожний вид користування надрами в межах конкретної ділянки надається окремий дозвіл.

Як уже зазначалось вище, легальний промисловий видобуток бурштину можуть здійснювати лише державні підприємства, яких наразі працює лише два. Решта бажаючих – можуть отримати у Державній службі геології та надр спеціальний дозвіл на загальних засадах через аукціон. Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами затверджено постановою КМ № 615 від 30.05.2011р. зі змінами № 775 від 02.11.2016. У ній чітко прописано, що підприємства – приватні та комунальні (винятком є ті, які на 100% належать державі) можуть на рівних брати участь в аукціоні. Для цього Кабінет Міністрів навіть вніс зміни до порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Зрештою, як у європейському суспільстві – було зроблено рівні умови, аби державні підприємства могли конкурувати з приватними, які здебільшого займались викачуванням фінансів та отриманням надприбутків. Також було збільшено термін узгодження заявок на надрокористування, які подавались на аукціон – з 30 до 90 днів. Та КП «Волиньприродресурс» чомусь так і не стало учасником такого аукціону. Тож стає цікаво, у який спосіб новому гравцю на бурштиновому ринку таки вдалось отримати спеціальні дозволи.


ПЕРШИЙ ЛЕГАЛЬНИЙ ВОЛИНСЬКИЙ КЛОНДАЙК


На сайті Державної служби геології та надр України можна знайти перелік наданих спецдозволів на користування надрами, який постійно оновлюється. Виявилось, що з початку року держрегулятором було видано всього 6 спеціальних дозволів. Чотири з них датовані 2.02.2017 р. і видані саме КП «Волиньприродресурс».

Зокрема, мова йде про 4 спеціальні дозволи за № № 6172-6175 на видобування бурштину терміном 20 років на ділянки:

Маневицька-1 – площі Троянівка, Галузія, Маневичі;

Маневицька-2 – площі Череваха, Северинівка, Гута-Лісівська, Чорторийська та Велика Осниця;

Камінь-Каширська-1 – площі сіл Бірки та Деревок;

Камінь-Каширська-2 – площі села Фаринки-Західні, Гута-Боровенська, Фаринки та Седлище)



Спеціальні дозволи видані згідно рішення Волинської обласної ради №9/4 від 1.12.2016, наказу Міністерства екології і природних ресурсів України №540 від 27.12.2016 та №36 від 31.01.2017 відповідно до Проколу ДКЗ України №3739-ДСК від 7.12.2016. Серед документів також є і відповідні додаткові Угоди про умови користування надрами та програми робіт.

Саме тут варто зауважити, що заявляючи 2 лютого про те, що КП «Волиньприродресурс» отримало погодження з Держгеонадр України, Ігор Палиця наголосив, буцімто отримання ліцензій (спеціальних дозволів, – прим.авт.) обійшлося комунальному підприємству у 62 мільйони гривень. Мовляв, «Волиньприродресурс» залучило ці кошти фактично під «чесне слово» від тих, хто повірив у надійність роботи цього підприємства, як попередню оплату за бурштин. Однак від кого саме – досі лишається загадкою.

Натомість, згідно з програмою робіт, перший спеціальний дозвіл на видобуток волинського бурштину обійшовся у 10 513 200 гривень, другий – у 8 256 600 гривень, третій – у 7 598 900 гривень, а четвертий – аж у 11 531 500 гривень. Сумарно – 37 900 200 гривень і все «за власні кошти». Тож постає питання звідки реально у підприємства такий ресурс і чому вартість спеціальних дозволів ледь не вдвічі менша, аніж сума, яку озвучив голова Волинської обласної ради Ігор Палиця. Чи бува не витратили решту 25 мільйонів на обслуговування штату професіоналів, які готували документи та заявки у Держгеонадра України, а можливо і на якісь «поточні» витрати і типові «дякую» високопосадовцям у владних столичних кабінетах.

Зрештою, усі дозволи підписано начальником управління надрокористування та міжнародного співробітництва Державної служба геології та надр України Дмитром Абрамовичем. Подейкують, що він також є фігурантом кримінального провадження, порушеного Генпрокуратурою за фактом зловживання службовим становищем особами Держгеонадр, які незаконно видали комунальному підприємству «Волиньприродресурс» вищезазначені дозволи.

Експерти зазначають, що на це міг мати вплив як Ігор Палиця, так і сам Ігор Коломойський, однак про їхню причетність до справи поки Генпрокуратура нічого не каже.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В україні все належить жидам!!!
Відповісти
Надра Волині належать палиці!!! Ви цього не знали!??? то знайте, бля!
Відповісти
Написано багато і гарно але може ще пан експерт розповів би чому за стільки років на бурштині наживаються реальні бандити і ні уряд ні рада ні президент не зробили жодного реального кроку для зміни такого злочинного стану в цій сфері. А також чому не проведено жодного обшуку у наведеному у статті переліку підприємств які зроку в рік декларують збитковість або мізерні прибутки. Може тому що той же Бурштин України тільки називають державним а насправді він був докапіталізований офшорною фірмою ниточки від якої тягнуться до високопосадовців з Банкової за рішенням ще уряду Яценюка. Полякались що слідами Волинської піде Рівненська і Житомирська області, в той час як в уряду вже є готовий план як вчергове геніально обікрасти народ. Уряд запланував надати Укрбурштину і Буршиину України дозволи на рекультивацію. А в реальності ці фірми проводячи "рекультивацію" добируть ті 70 відсотків бурштину що залишились після старателів ще й отримають кошти за таку "рекультивацію" з бюджету.
Відповісти
Нам от этих недр и их полезных ископаемых ни холодно ни жарко. Всё равно онное нашим не будет. Наблюдаем только капитальное уничтожение природы и делёжку между власть-имущими.
Відповісти
От подивіться!!!! Ну хіба ці очі можуть обманювати..Гаааа...Та ніколи :)))))
Відповісти
Бурштинову проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні, у стінах ВРУ. Як показали останні події у нашому Парламенті, то "слуги народу" не хочуть узаконювати цей вигідний для них бізнес. Про що далі можна говорити. Давайте тоді викопаємо весь бурштин і проблема сама по собі зникне...це Україна, крихітко)
Відповісти
Янтарный король.
Відповісти
Земля - олігархам, бурштин - Палиці, пеньки і глина - селянам.
Відповісти
Вже сам факт призначення далеко навіть недвозначного Столяра (людини, яка роками обкрадала бюджет та сиділа на різних незаконних фінансових схемах) керівником КП «Волиньприродресурс» показує як "чесно" збирається працювати це підприємство та для чого воно створене.
А враховуючи, що призначення Столяра лобіював УКРОП та Палиця особисто, то це лишній раз показує про справжні наміри цієї сили по новому "перебудувати Волинь та Україну".
Нічого не міняється в цій країні, міняються тільки рила біля корита, а країна лягає під нових олігархів і народ в результаті, як завжди, в дураках, а це дуже і дуже прикро. І якщо ми будемо до влади пропускати олігархів (як зробила це Волинь на попередніх місцевих виборах, а країна на президентських) зараз їх модно називають "бізнесмени", "менеджери"), то так буде завжди. З великої чорної діри ми не вибиримось.
А євреї при владі це взагалі окрема тема!))))
Відповісти
Хто не знає ким кришується нелегальний видубуток бурштину?
Запитую в інтернет- Митьки Щелкоперого (звернення до автора). Люди Палиці кришують цю біду? Я не агітую за Палицю. Але не змішуйте бульйон з "шоколадом". на низовому рівні копачів прикривають силовики або бандити, які "башляють" силовикам. А хто ці відомі загадкові силовики? Це держ.службовці. А кому вони передають шаленні потоки грошей? Відповідь правильна. В Гондурас. Ви людей за дурнів не приймайте подібною писаниною. Всі розують, якби виконавча влада не прикривала цей бізнес, то він би не існував. Цікаво, хто проплатив матеріал? Хоча, ця банда відома всій країні.
Відповісти
Ахахахахахах:)
Відповісти
Останні новини
ЗМІ розповіли про «Бурштинову схему Палиці». ОНОВЛЕНО
17 лютий, 2017, 08:00