Волиньрада засудила «репресії» проти активістів блокади ОРДЛО

Волиньрада засудила «репресії» проти активістів блокади ОРДЛО
Депутати Волинської облради підтримали звернення до Президента Петра Порошенка та силових структур щодо засудження затримання активістів та добровольців, які беруть участь у блокаді окупованих територій.

Таке рішення прийняли під час позачергової сесії ради у вівторок, 14 березня після тривалих дискусій.

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик заявив, що він планував відвезти бійцям на Схід припаси та амуніцію. Проте через обмеження в’їзду для волонтерів тепер він не зможе цього зробити. Такі обмеження Пирожик називає дискримінаційними.

Лідер фракції «Самопоміч» Михайло Імберовський вважає, що розгін редуту блокадників 13 березня – це акція влади проти власного народу. Мовляв, внаслідок блокади стало зрозуміло, що деяким чиновникам в Україні не вигідна блокада. Він закликає прийняти закон «Про тимчасово окуповані території», щоб «війна стала війною» в юридичному значенні. Він дивується, чому Верховна Рада досі не заблокована через затримання активістів.

«Позиція «Самопомочі» є одностайною – ми будемо підтримувати такі звернення і закликаємо весь депутатський корпус теж до цього», – каже Імберовський.

Костянтин Зінкевич («Самопоміч») нагадує, що добровольці та волонтери фактично замінювали функції держави на війні. Натомість «державники» включили силові методи, а акція у Волинській ОДА – це «реакція здорових сил», – вважає Зінкевич. Тому він також підтримав блокаду та припинення роботи російських банків.

Депутат Олексій Панасюк наголошує, що блокаду почали для звільнення полонених, тож не варто забувати про це завдання. Інакше він пропонує «перекривати» пов’язані із Росією підприємства на Волині.

Олександр Зінчук із «УКРОП» наголошує, що події на Сході – це не АТО, а війна та «ракова пухлина», яку «треба відрізати раз і назавжди». Тому варто прийняти закон «Про окуповані території», щоб врегулювати статус ОРДЛО. За словами Зінчука, чиновники та «виробники цукерок» заробляють на війні.

Сергій Духницький зі «Свободи», також учасник бойових дій, наголошує, що влада знову починає застосовувати силу до народу. Він пропонує адресувати звернення і до Міністра внутрішніх справ та голови СБУ, аби вони дали хоча б перед парламентом звіт щодо розгону редуту. «Що пан Гунчик (голова ОДА, - ред.) зараз робить?» – також поцікавився Духницький.

Його однопартієць Анатолій Вітів заявляє, що «влада перейшла межу», а «миру ніколи не буде, поки в Росії фабрика президента». Він обурюється, що Арсен Аваков «цинічно розправляється» із добровольцями, які захищали країну. Вітів визнав, що вимога відставки Гунчика – «це політика», але питання не знімається із порядку денного у Волинській області. Тому для Волині, мовляв, краще, якщо Володимир Гунчик добровільно піде із посади.

Ще Вітів звернувся до нардепів із Волині, які є «в злочинній коаліції», щоб ті виходили із неї, якщо підтримують блокаду.

Депутат укропівець Григорій Павлович заявляє, що тисячі ветеранів війни у Афганістані також підтримують блокаду, а частина із них стоїть на редутах.

Валерій Курстак із «Батьківщини» розповідає, що особисто бачив ситуацію на передовій і зустрічався там із бійцями. Він нарікає на поганий рівень забезпечення та закликає бойкотувати «рошенівську» продукцію.

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко заявляє, що у сесійні залі облради – всі голови фракцій Луцької міської ради, які прийшли підтримати добровольців. Вона закликає прийняти закон «Про тимчасово окуповані території» та створити слідчу комісію для розслідування дій силовиків. За словами Вусенко, Луцька міська рада готова прийняти аналогічне рішення.

Депутат Луцької міської ради Євген Ткачук заявляє, що він – досі голова фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді. Він переконує, що на фракцію «Солідарність» у Луцькій міській раді тиснуть, що вони не підтримували звернення щодо блокади.

Також засудження дій силовиків проти блокади підтримали представник «Самооборони Волині» Олександр Ніколайчук, активісти блокади Богдан Пташник та Микола Собуцький, депутати Луцької міськради Павло Данильчук, Андрій Козюра.

Зокрема Собуцький закликає народних депутатів та депутатів облради чергувати разом із бійцями на редутах, а також включити до звернення облради звільнення силовиків: Арсена Авакова, його заступника В’ячеслава Аброськіна, главу СБУ Василя Грицака та його заступника, що відповідає за АТО.

Натомість Ігор Палиця вважає, що не всі депутати можуть взяти і поїхати чергувати на редутах. Також, за його словами, у проекті рішення облради є виважені вимоги, які може реально виконати президент. Палиця дивується, чому у Верховній Раді фракції, які підтримують блокаду, досі не заблокували трибуну. Також голова облради розкритикував представників «київської» влади, які сприяють бізнесу Ріната Ахметова та інших наближених до президента олігархів.

Тож Ігор Палиця наполягає, що потрібно показати, що у облраді «культурні та зважені люди», бо, мовляв, в Адміністрації Президента йому натякають на можливі «проблеми». «Якщо треба, посидимо», – жартує Палиця. Мовляв, вже попередив батьків, аби прибрали із дому заощадження, які можуть вилучити при обшуках.

Нардеп Ірина Констанкевич заявила, що вона сьогодні має бути на Волині, а не у Верховній Раді. Вона вважає, що обов’язок кожного із 6 нардепів від Волині у Верховній Раді – підтримати звернення облради щодо засудження розгону блокади. Такі ж вимоги підтримав і нардеп Юрій Савчук. За словами Савчука, немає єдиної позиції фракції «Народний фронт». Мовляв, половина фракції підтримує блокажу, а половина – ні.

Анатолій Вітів запропонував включити у звернення пункт про звільнення Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та закриття кримінальних проваджень про ти активістів. Проте Ігор Палиця вважає, що варто про це писати наступного разу, а поки «не стріляти по горобцях», щоб добитися конкретних результатів.

Також він закликає «скласти повноваження» помічників народного депутата Ігоря Лапіна, який не підтримав блокаду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба все доламати нижче фундаменту! Це по-нашому.
Відповісти
Палиця має сидіти за підтримку Харківських угод. Кримінальне провадження триває.
Відповісти
Останні новини
Волиньрада засудила «репресії» проти активістів блокади ОРДЛО
14 березень, 2017, 15:59