Націоналізація «Укртелекому»: Лапін попереджає про можливу аферу Ахметова

Націоналізація «Укртелекому»: Лапін попереджає про можливу аферу Ахметова
Фонд держмайна приступив до процедури примусового розірвання договору по приватизації «Укртелекому».

Як відомо, у 2008 році олігарх Ринат Ахметов купив 92,79% акцій, які належали державі у ВАТ «Укртелеком», - пише ВАР.

Нині ж ФДМУ та компанія Рината Ахметова не можуть дійти спільної думки у питанні виконання домовленостей, поставлених перед покупцями під час приватизації компанії зв’язку. Основна причина розбіжностей – мільярдні борги, які власник 92% акцій так і не погасив перед банками. Наразі ж сторони розглядають компромісне рішення – держава може стати міноритарним власником пакету акцій в компанії в обмін на погашення боргів.

Наразі головний акціонер «Укртелекому» боргує великі суми державним Ощадбанку та Укрексімбанку. Варто зауважити, що компанія Ахметова «ЕСУ», яка фактично управляє «Укртелекомом», випустила облігації на суму 4,2 млрд грн., які продало державним банкам, аби остаточно розрахуватись за «Укртелеком». В заставу було закладено… ті ж самі акції «Укртелекому».

Однак погасити борги компанія Ахметова не спромоглась і по сьогодні. Станом на кінець 2015 року загальний розмір кредитних зобов’язань товариства становив близько 850 млн. грн. та 200 млн. дол. США. Кошти на погашення у ПАТ «Укртелеком» і ТОВ «ЕСУ» відсутні. Тож вже тоді постало питання банкрутства.

Термін чергової реструктуризації заборгованості завершився у березні. Проте, державні банки не поспішають забирати заставу, оскільки не знають що робити з акціями «Укртелекому» далі.

Найцікавіше те, що з 2014 року власники ПАТ «Укртелеком» почали вживати максимальних заходів, аби невідкладно вивести активи товариства поза баланс підприємства. Зокрема, активно розпродується майно та звільнено близько 15 тисяч працівників.

 Рішення Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації від 18 вересня 2015
Рішення Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації від 18 вересня 2015


Вдруге це питання постало вже у 2016 році, коли 31 березня Спецкомісія під головуванням Першого заступника голови контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Ігоря Лапіна повторно розглянула питання приватизації «Укртелекому» у частині виконання умов договору купівлі-продажу 92% акцій компанії. Особливо увагу зосередили на питанні створення та безоплатної передачі у державну власність телекомунікаційної мережі спеціального призначення.

Стає очевидним, що ЕСУ (дочірня компанія СКМ) не виконала низку зобов’язань, які були прописані в угоді по приватизації. Мова йде про інвестиції в розвиток мереж та передачу відомчих мереж спецзв’язку у державну власність.

Тим не менше, ФДМУ вже приступає до процедури примусового розірвання договору по приватизації «Укртелекому». Однак яким чином – незрозуміло. Та й наскільки вигідно державі стати міноритарним власником пакету акцій в компанії в обмін на погашення боргів.

Експерти відзначають, що державі зараз вигідніше отримати живі гроші, а не міноритарний пакет акцій в підприємстві, яке погрузло в боргах.

За прогнозами голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, банки таки отримають акції в обмін на реструктуризацію боргів. Однак далеко не контрольний пакет, а всього 40%.

Однак, що саме увійде у ці 40% – незрозуміло. Та й чи врахують до цієї суми зниклі 220 мільйонів гривень і самі мережі спецзв’язку, які ще у 2013 році мали бути передані у державну власність, – не відомо.

З огляду на це, складається враження, що приватизація та націоналізація ВАТ «Укртелеком» – це нібито чергова масштабна афера Рината Ахметова. Який спочатку викупив у держави підприємство, набрав на це у державних банках позик і… активно розпродав частину майнових активів. Тож, коли прийшов час сплачувати борги – він запропонував державі знову ж таки стати акціонером «Укртелекому» і списати усю заборгованість.

Тому заступник голови спецкомісії ВР з питань приватизації, депутат Ігор Лапін планує це питання таким чином: за що державні банки мають списувати фірмам Ахметова борги та чи доцільно державі перебирати на себе 40% у вигляді зобов’язань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Націоналізація «Укртелекому»: Лапін попереджає про можливу аферу Ахметова
06 квітень, 2017, 23:27