Шпаківні, феромони, вирубки: як волинські сосни хочуть рятувати від шкідників. ОНОВЛЕНО

Шпаківні, феромони, вирубки: як волинські сосни хочуть рятувати від шкідників. ОНОВЛЕНО
Лісівники, науковці, депутати обласної ради та представники ЗМІ Волині обговорювали проблему всихання соснових насаджень в регіоні.

Про це йшлося під час тематичного семінару, який 25 квітня на території «Колківського», «Городоцького» та «Маневицького» лісових господарств.

На базі лісів доповідачі семінару провели огляд уражених ділянок, ознайомили з представниками шкідників лісу, основами діагностики та методами боротьби з ними.

Внаслідок цілого комплексу негативних факторів відзначається постійне збільшення кількості і площ висихання лісових насаджень, насамперед соснових. Над проблемою у волинських лісах працюють науковці Поліського філіалу українського науково-дослідницького інституту лісового господарства.

На локації «Колківського ЛГ» доповідач та еколог Василь Бородавка розповів про верхового короїда, найбільш небезпечного шкідника для волинських лісів.

Верховий короїд – це шкідник хвойних порід, який починає заселяти верхню частину сосни: кілька самок відкладають яйця, а личинки «обробляють» деревину під корою. Дерево починає висихати.

Сосна «помирає» за півтора місяці. Її деревина стає непридатною для використання.

Як повідомив начальник управління лісового господарства у Волинській області Олександр Кватирко, в області уражено 6 тисяч гектарів лісу.

«Лікування» одного гектару зараженого насадження дуже вартісне, - розповів посадовець.

На території «Городоцького ЛГ» доповідач Тетяна Касіч поінформувала про один із методів боротьби зі шкідником – феромонні пастки. Цього року лісогосподарським підприємством було закуплено та розставлено у лісових масивах 1000 таких пасток.

Існує два методи використання феромонних пасток: моніторинг та масовий вилов шкідника. Перший дозволяє фіксувати початок та пік льоту комах, а другий безпосередньо бореться з ним.

На локаціях «Маневицького ЛГ» Василь Бородавка продемонстрував різні види шкідників у пробірках та розповів про небезпеку наросту грибів на соснах.

На кожній з частин семінару учасникам демонстрували модельні дерева та негативний вплив шкідника на них.

Опісля поїздок по лісництвах відбулось обговорення вирішення проблеми. Зауважимо, що серед депутатів найактивнішим був Юрій Ройко. Він найбільше ставив питань та цікавився шляхами вирішення проблеми волинських лісів.

Під час обговорення Олександр Кватирко зауважив, що дієвий спосіб - вирубка заражених дерев, але поки триває так званий «період тиші» це заборонено робити.

Для посилення боротьби зі шкідниками цього року волинські лісівники активізували роботу з виготовлення та розміщення шпаківень, понад 10 000. Також використовують біологічні методи винищення комах.

Наскільки ефективним будуть такі методи покаже тільки час, зазначають майстри лісу.

Довідка

Сезон тиші – захід, який сприяє розмно­женню дичини, збереженню молодняка пта­хів і звірів. Отож треба подумати кожному з нас, яким чином у цей період зменшити згубну дію нашого вторгнення в природу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бородавка не Володимир, а Василь і він науковець. І цікаво, яке лікування за 20 тисяч на гектар ви маєте на увазі? Цей ліс можна лише вирубати. Жодних інших лікувань. Чого у довідці про сезон тиші і ні слова про заборону суцільних санітарних рубок, які є єдиним дієвим способом?
Відповісти
Вершинний короїд-вторинний шкідник, появі якого передують, або первинні шкідники(хвоє-листогризучі), або негативні фоктори природнього, техногенного, або антропогенного негативного впливу.Причину необхідно шукати в першому, тому ,що короїд його результат .
Відповісти
Останні новини
Шпаківні, феромони, вирубки: як волинські сосни хочуть рятувати від шкідників. ОНОВЛЕНО
26 квітень, 2017, 11:43