У Луцьку розкопали масове захоронення розстріляних в'язнів

У Луцьку розкопали масове захоронення розстріляних в'язнів
На території колишньої Луцької тюрми розпочали розкопки захоронень розстріляних у 1941-му році в’язнів. Окрім решток людських кісток, археологи виявили речі побуту, взуття та гільзи. Кажуть, що планують робити судмедекспертизу, а потім перепоховання.

Розкопками та майбутньою ексгумацією займається комунальне підприємство Львівської обласної ради «Доля» на чолі з керівником Святославом Шереметою. Розпочали роботу у понеділок, 12 червня, з ініціативи краєзнавця Сергія Годлевського. Кошти на розкопки виділила Луцька міська рада.

Сергій Годлевський розповідає, що перші дослідження розстрілу в’язнів були ще в 90-их роках. Тоді створили ініціативну групу, яка відкрила кримінальну справу щодо розстрілу.

«Ця справа нічим не закінчилась. Але, починаючи з 2009 року, почалися тут пошукові роботи. Цікаво, що почались вони випадково. В західній частині комплексу, який називають Луцька тюрма, знайшли людські кістки під час ремонтних робіт. Спочатку вирішили, що це одне з ймовірних захоронень розстріляних в’язнів Луцької тюрми. Проте пізніше вияснилось, що це були радянські військовополонені», - розповідає краєзнавець.

Годлевський зазначає, що він ще з 90-их років планував провести такі роботи.

«Дата сумна, подія сумна. Все тут дуже сумне. Це трагедія. Але, з іншої сторони, в мене є урочистість на душі. Ось видно, що ці тіла скинуті в могилу хаотично, розкинуті. Зверху були спалені їхні справи. Ми знайшли залишки спалених документів. Також спалена їхній одяг. Вони захороненні у вирві з-під стокілограмової бомби разом із будівельним сміттям. Це добре, що ми нарешті їх перепоховаємо», - каже чоловік.

Проте краєзнавець передбачає, що родичів розстріляних в’язнів розшукати не вдасться.

«Ми всі рештки дістанемо, проведемо судмедекспертизу та перепоховаєм. Що стосується відшукування родичів загиблих, то це, швидше за все, нині неможливо. Напевно, що ніхто вже не відкликнеться. Можливо колись люди і знали, де їхні родичі, але боялись про це говорити, адже їх відразу могли зарахувати до злочинців. Якщо хтось наполягатиме, то ми вже не будемо відмовляти», - додає він.

«По кістах видно, що розстріляні - це молоді, здорові люди 25-30-ти років. Їх вигнали на подвір’я Луцької в’язниці, розстрілювали, кидали в них гранати. І вже тіла скинули в ось цю яму. Я поставив собі за мету організувати такі розкопки ще в 90-их роках. Я не вважаю, що це якесь досягнення в моєму житті. Я навіть не хочу зараз говорити про злочин. Але ви уявіть собі, що це чиїсь сини, батьки, брати. І вони ось так лежать… Ми знайшли полатане взуття. Це прості люди були. Вони просто мали свою ідею, свої думки, це і вся їхня вина. Це не є кримінальні злочинці, вони навіть не були упівцями», - каже Сергій Годлевський.



















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мого прадіда також було розстріляно в цій тюрмі.
Відповісти
Мому прадіду вдалось втекти з данної тюрми. І він далеко стояв від УПА. Не потрібно говорити що майже всі були борцями визвольного руху... Це були звичайні селяни, котрі не мали бажання віддавати коней до колгоспу, були проти закривання церков, котрі просто могли щось знати про крадіжку сусідом мішка зерна. І Путін і Росія тут нідочого. Не стравлюй людей Гузь!!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку розкопали масове захоронення розстріляних в'язнів
13 червень, 2017, 17:38