Юрист-майданівець: Поліщук має поновити Вусенко на роботі

Юрист-майданівець: Поліщук має поновити Вусенко на роботі
Депутат Луцької міської ради, юрист Артем Запотоцький пояснив, чому в.о. мера Ігор Поліщук має поновити на роботі секретаря Юлію Вусенко та розповів, що він має зробити, аби виконати рішення суду і уникнути кримінальної відповідальності.

Про це йдеться в заяві, яку він надав Інформаційному агентству ВолиньPost.

Публікуємо її без змін і правок:



ЛІКНЕП ДЛЯ ІГОРЯ ПОЛІЩУКА


1. Дійсно, Луцька міська рада має законне право обирати чи переобирати секретаря міської ради.

І тут немає жодних заперечень. Але, щоб воля міської ради набрала чинності у вигляді відповідного рішення, воно має бути оформлене відповідно до закону про «Місцеве самоврядування в Україні». Такий документ має підписати секретар ради, а потім міський голова. За відсутності міського голови – т.в.о. міського голови. Отже як мало відбуватися зняття Юлії Вусенко?

- ЛМР мала б спочатку взяти до відома смерть Миколи Романюка, і таким чином виконала б всі вимоги закону для надання секретарю міської ради статусу т.в.о. міського голови.
- Проголосувати питання про відставку Юлії Вусенко, яке сама ж Вусенко, як т.в.о. міського голови має підписати.

Тільки за цих умов рішення про відставку Вусенко набрало б юридичної сили. Натомість це рішення підписав один з депутатів – Григорій Пустовіт. І саме тому суд скасував рішення про припинення повноважень Юлії Вусенко.

Тобто ще раз – суд не заперечував право Ради обирати собі голову. Ні. Суд лише вказав на те, що все має бути у відповідності до закону і рішення ради не можуть вступити в законну силу, якщо їх підпише рядовий депутат, крім випадків, які прямо передбачені чинним законодавством України.

2. Луцька міська рада не має приймати повторного рішення про поновлення на посаді Ю. Вусенко, бо міськрада «обирає», а не «поновлює».


Але й «обирати» повторно Ю. Вусенко теж не потрібно, бо юридично досі діє рішення Луцької міської ради №1/1 від 26 листопада 2015 року, коли Вусенко була обрана на посаду секретаря. Це рішення не було скасовано судом чи депутатами міської ради.

3. Що має зробити сьогодні т.в.о. Ігор Поліщук, щоб виконати рішення суду?


Найголовніше – він не має «поновлювати Вусенко на посаді», бо це вже зробив суд. Він має «поновити Вусенко на роботі». Тобто Ігор Поліщук на виконання рішення суду має зробити наступне:

- дати розпорядження відділу кадрів міської ради зробити запис в трудовій книжці Юлії Вусенко «секретар ЛМР, підстава рішення ЛМР від 26 листопада 2015 року та ухвала суду від 02 червня 2017 року».
- дати розпорядження відділу кадрів міської ради зробити запис в трудовій книжці Ігоря Поліщука про припинення роботи на посаді секретаря ЛМР. Підстава «поновлення на посаді секретаря ЛМР Ю.Вусенко відповідно до ухвали суду від 02 червня 2017 року»
- передати Юлії Вусенко печатку міської ради.

І все. І ухвалу суду виконано. Після цього Ігор Поліщук може подавати апеляцію і якщо виграє – повернути собі крісло секретаря ЛМР. І повернення буде відбуватися за тією ж процедурою. Він може ініціювати через свою більшість у міській раді повторне питання про зняття Вусенко з посади секретаря. І якщо Вусенко таке рішення підпише – від зможе знову зайняти крісло секретаря ЛМР.

Але якщо Ігор Поліщук буде ігнорувати ухвалу суду, то в нього є всі шанси змінити крісло секретаря на лаву підсудних, оскільки рішення суду є обов’язковим до виконання на всій території України.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: ПОЛІЩУК МОЖЕ СІСТИ ЗА ГРАТИ ЧЕРЕЗ НЕВИКОНАННЯ РІШЕННЯ СУДУ

Депутат Луцької міської ради, юрист Артем Запотоцький

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все логічно розписано.
Хоча по п 1 я закон зрозумів так, що після взяття до відома про смерть голови оголошуються вибори нового мера, а вже новий голова змінює секретаря.
Відповісти
хороший аналіз, але трішки запізнілий. Він був доречний до прийняття цілого ряду судових рішень. Тепер цей матеріал слід доповнювати документами й комплексним викладом фактичних обставин, документами та нормами права для побудови обвинувачення.
Відповісти
ЛМР мала б спочатку взяти до відома смерть Миколи Романюка... Але ж саме Вусенко це питання ставити на сесії не хотіла. Виходить вона вічна всупереч бажанню депутатів та лучан
Відповісти
Спокійно, виважено, а головне все вірно.
Відповісти
Останні новини
Юрист-майданівець: Поліщук має поновити Вусенко на роботі
16 червень, 2017, 13:27