Луцьких «депутатів-зрадників» можуть відкликати вже за два місяці

Луцьких «депутатів-зрадників» можуть відкликати вже за два місяці
Відкликання депутатів Луцької міської ради Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Сергія Були, Костянтина Петрочука >та Аркадія Соломатіна, яке ініціює громада Луцька, може стати прецедентом. Сама ж процедура триває близько двох місяців.

Про це розповів депутат Луцькради та очільник ініціативної групи Артем Запотоцький.

Запотоцький зазначив, що нещодавно до законодавства внесли зміни, які передбачають можливість виборцям відкликати депутатів, яких обрала громада. Проте в Україні ще жодного разу не доводили процесу до кінця.

«Можливо, хтось і починав, але я не готовий про це говорити», - зауважив депутат. Відповідно до закону, її тривалість - 56 днів.

За результатами зборів 10 липня Запотоцький як очільник ініціативної групи подасть витяг з протоколу до територіальної виборчої комісії. Потім ТВК повідомить про процес Луцьку міську раду, а ініціативна група матиме 20 днів для збору підписів щодо відкликання депутатів.

Оскільки у місті один багатомандатний виборчий округ, згідно із законом, підписатися зможе будь-який лучанин, який володіє правом голосувати на виборах. Відтак, аби у Луцьку відкликати депутата, треба зібрати підписів не менше, ніж виборча квота у місті. Вона, нагадаємо, становила 1562 голоси.

«Все розроблено згідно із вимогами чинного законодавства. Ми не працюємо зараз, як працюють певні депутати та політичні сили у Луцькій міській раді, ми працюємо виключно у правовому полі», - наголосив обранець громади.

Після збору підписів результати знову передають в ТВК, а поліція протягом 20-ти днів перевіряє 10% із підписів. Після цього ТВК про результати інформує політичну партію. Саме остання під час з’їзду має вирішити, чи відкликати депутатів. За словами Запотоцького, навіть якщо депутат вже вийшов із політсили, рішення прийматиме партія, яка його висувала. Адже на місцевих виборах самовисуванці не мали права балотуватися, отже, всі потрапили у раду за партійними списками.

Нагадаємо, лучани вимагають відкликання 5-ти депутатів міської ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гнати запроданців в шию, щоб іншим неповадно було.
Відповісти
А що робитиме Запотоцький, коли розпочнеться збір підписів про його відкликання?
Відповісти
Треба всіх відкликати
Відповісти
Останні новини
Луцьких «депутатів-зрадників» можуть відкликати вже за два місяці
11 липень, 2017, 08:50