Луцькі гімназисти на ретрофото

Луцькі гімназисти на ретрофото
Сьогодні вашій увазі хочемо представили світлини луцьких гімназистів. Усі вони навчались в Луцькій гімназії імені Тадеуша Костюшки.

Приміщення гімназії в 1917-1921 роках містилось в Будинку Косачів (вул. Драгоманова), де зараз приміщення займає кімната-музей та дирекція історико-культурного заповідника. До 1921 року вона була приватна, а з 1921 року стала державною.

В 1931 році був побудований новий корпус гімназії (сучасний корпус Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки по вулиці Винниченка). Ліквідували гімназію в 1939 році.

На світлинах можна розгледіти луцьких гімназистів під час їх занять та подорожей до міст Кракова та Познані.

Відомо, що в 1920-1930-х роках в гімназії викладали такі вчителі, як історію – Красіцька, математику - Євдокимов, Ковалік. Французьку мову викладала мадам Перетяткович, яка роздавала дітям адреси французьких дітей для листування з ними і потім відслідковувала переписку. Польську мову викладали Ян Яворчак та Станіслав Хертель, природознавство – Стефан Мацко, співи – Ласоцький, фізику – Пшемиський, гімнастику – Кондратович.

Вивчали в гімназії іноземні мови. Для початку пропонувалось, що учні мають вчити російську мову, бо це мова ворога, але до цього не дійшло і вивчали англійську. Англійську мову викладала молода полька, яка тільки, повернулась із США. Директором гімназії був Ян Ласковський, який дуже подобався учням.



Джерело фото: книга Marian Feldman "From Warsaw through Luck , Siberia, and back to Warsaw", http://www.nawolyniu.pl

Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаво
Відповісти
Останні новини
Луцькі гімназисти на ретрофото
07 серпень, 2017, 07:34