На Волині удвічі побільшало крадіжок газу

На Волині удвічі побільшало крадіжок газу
Фахівці «Волиньгазу» цьогоріч уже виявили майже 150 фактів незаконного споживання блакитного палива.

Як свідчить статистика, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року крадіжок газу побільшало удвічі. Горе-споживачі, які вдаються до різноманітних «махінацій» із газом, ризикують життям, адже втручання в мережу може призвести до трагічних наслідків, - інформує прес-служба «Волиньгазу».

Окрім того, за крадіжку газу їм доведеться сплатити великі суми штрафів. Так, в одному із випадків, за завдані державі збитки, споживач повинен був заплатити 170 тис. грн.

Щоб не платити за газ споживачі вдаються до махінацій та здійснюють механічні втручання в лічильники – «скруючують» показники та зривають свинцеві пломби.

Окрім того, часто люди самовільно замінюють газове обладнання та відновлюють газопостачання. Вдаючись до таких дій, мешканці квартир чи будинків не лише порушують закон, а наражають на небезпеку себе та оточуючих: близьких людей і сусідів. Адже втручання в газову мережу найчастіше здійснюються з грубим порушенням правил безпеки систем газопостачання України.

Наприклад, у місцях несанкціонованих врізок, через неякісно проведені роботи, виникають витоки природного газу, які можуть призвести до вибухів та фатальних наслідків. Саме тому, всі роботи, які передбачають втручання в газорозподільну систему, повинні проводити винятково фахівці зі спеціалізованими дозволами.

«У ході проведення численних перевірок наші фахівці прийшли до цікавого спостереження: найчастіше до махінацій вдаються споживачі із сільських місцевостей, менше – жителі міст.

Зокрема, найбільше порушень було виявлено у селах Городище1, Баїв, Цеперів Луцького району, в населених пунктах Камінь-Каширського, Ратнівського та Володимир-Волинського районів. До відповідальності вже притягнули 120 недобросовісних споживачів. Крадіям газу призначили донарахування, припинили газопостачання та оштрафували на понад мільйон гривень», - розповів голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Так, нещодавно максимальну суму штрафу за крадіжки газу - 170 тис. гривень отримав один із мешканців с. Зміїнець, що неподалік обласного центру Волині. Взимку цей споживач вирішив зекономити на оплаті спожитого газу та здійснив несанкціоноване втручання в лічильник для зменшення його показань. Таким чином, легальне споживання газу для порушника обійшлося б у рази дешевше, аніж спроба зекономити неправомірним шляхом.

Додамо, окрім великих сум штрафних санкцій, відповідно до статті 185 Кримінального кодексу України за крадіжки газу також передбачена кримінальна відповідальність та обмеження або позбавлення волі строком до п’яти років.

Довідково: за минулий рік фахівці ПАТ «Волиньгаз» зафіксували майже 100 випадків крадіжок блакитного палива на суму близько 1,5 мільйона гривень. Після виявлення незаконних втручань більшість порушників визнає свою провину і сплачує за самовільний відбір газу передбачені законом штрафні санкції. Якщо ж людина не визнає своєї вини у скоєному та відмовляється компенсовувати заподіяні збитки, питання про їх стягнення вирішується в судовому порядку. При цьому за рішенням суду на користь газорозподільного підприємства, споживач-порушник має також сплатити ще й судові витрати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У «ПортCity» - день краси
18 вересень, 2017, 18:00
На Волині удвічі побільшало крадіжок газу
18 вересень, 2017, 17:47