Помер Аллан Чумак

Помер Аллан Чумак
9 жовтня 2017 року у віці 82 років помер "телевізійний цілитель" Аллан Чумак, який став відомим завдяки трансляції по телебаченню його сеансів у 80-ті.

НВ розповідає про те, ким був Чумак, і чим він запам'ятався мільйонам телеглядачів.

Журналіст, який заявив, що почав чути голоси

Аллан Чумак народився в 1935 році в Москві, закінчив факультет журналістики Московського державного університету.

З 1965 року працював на телебаченні - спочатку спортивним коментатором, потім редактором у Головній редакції телеінформації АПН.

У своїй книзі Тим, хто вірить в диво (видана в 2007 році) стверджував, що в кінці 1970-х років під час підготовки викривальних статей щодо, як він вважав, шарлатанів-цілителів відчув у собі якісь здібності, насиченість якоюсь енергією.

У цій книзі і в радіопередачі 2008-2009 років заявляв, що особливим здібностям його навчали голоси, які говорили в голові, "працювали дикторами позмінно", а він вів конспект лекцій, які йому диктували.

Стверджував, що ці "голоси вчителів" вчили його користуватися його здібностями так, щоб лікувати людей і не завдавати їм при цьому шкоди, а також розповідали про світоустрій.

Кар'єра "телевізійного цілителя"

Наприкінці 1980-х і початку 1990-х років Аллан Чумак став одним з найвідоміших цілителів в Росії завдяки телевізійним сеансам.

Після того, як його запросили взяти участь в програмі Це ви можете, телеаудиторія була настільки вражена, що керівництво каналу вирішило зробити цикл передач і записало шість епізодів, що відразу стали популярними.

Під час цих сеансів він мовчки робив паси руками. Чумак стверджував, що таким чином "заряджає" поставлені поруч з телевізором воду і креми, а також "лікує" глядачів від різних хвороб.

Після прийняття російським Міністерством охорони здоров'я наказу, що забороняв нетрадиційні методи лікування, діяльність Чумака потрапила під заборону і на території Росії була припинена.

Фізик Едуард Кругляков, який був головою комісії Російської академії наук по боротьбі з лженаукою і фальсифікацією наукових досліджень, пояснював короткочасне полегшення, яке відзначали після виступів Чумака, "мобілізацією внутрішніх ресурсів хворого як результат віри в лікування, віри в авторитет телеекрану". Він також підкреслював, що жодного випадку реального зцілення важко хворих людей Чумаком не було зафіксіовано, а хворі шкодять собі, запускаючи хворобу і покладаючись на чудодійні можливості цілителів.

Аллан Чумак в 2000-х

Після закінчення телекар'єри Аллан Чумак у 2000 році балотувався в Самарській області на виборах в Державну Думу, набравши трохи більше 3% голосів виборців.

Він також написав і видав в Москві три книги: Тим, хто вірить в диво (2007), Книга-екстрасенс. Практичні прийоми щодо зцілення себе і своїх близьких (2008) і Цілюща сила всередині вас (2009).

У жовтні 2010 року він дав інтерв'ю Сегодня, в якому розповів, що живе в Підмосков'ї і досі заряджає воду і мазі "для тих, хто приходить до мене".

Чумак розповідав, що також читає лекції "для тих, хто хотів би змінити свою долю".

Він стверджував, що був "в якості гостя, судді" на зйомках передачі Битва екстрасенсів в Києві.

"Серед учасників є талановиті люди, але це "діаманти", які ще не ограновані. Той, хто володіє абсолютним слухом - ще не музикант. А з приводу розмов, що всіх там екстрасенсів грають актори, скажу: дурниця. Там все натурально", - поділився своїми враженнями про це шоу Чумак.

В інтерв'ю він говорив, що є віруючим і ходить до церкви, незважаючи на критику його "дару" і розповідав, що екстрасенсорні здібності мають його син і дочка, а також дружина, хоча до цього в його роду цілителів не було.

Свої сеанси Аллан Чумак популяризував і проводив онлайн через сайт, канал на YouTube і сторінки в соцмережах.

Повідомлення про смерть

Про смерть Аллана Чумака повідомила РБК його дружина Людмила, відмовившись назвати її причину.

"Це сталося вчора ввечері, так. Пішла з життя людина - цього достатньо", - заявила вона.

Про смерть батька заявляв також син Аллана Чумака Дмитро.

Крім того, повідомлення про смерть Чумака з'явилося на сторінці в Facebook українського журналіста Дмитра Гордона.

"Кілька годин тому в Москві на 83-му році життя помер Аллан Володимирович Чумак - видатний цілитель, письменник, філософ і просто чудова людина. Ми дружили 27 років. Мені буде дуже його не вистачати. Світла пам'ять!" - написав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.