ТОП-10 проектів, які покликані заманити до Луцька туристів

ТОП-10 проектів, які покликані заманити до Луцька туристів
21 квітня у Луцьку визначили 9 переможців конкурсу соціальних проектів туристичного спрямування, які отримають кошти на втілення своїх ідей. І хоча лише вони отримають співфінансування у межах вказаного конкурсу, серед тих, хто не потрапив під «милість» журі, теж були цікаві ідеї.

На конкурсі проектів вчителі, студенти, громадські активісти та навіть чиновники презентували власні ініціативи, спрямовані на те, аби туристи нарешті поїхали до Луцька. Представлені на розгляд журі ідеї стосувалися абсолютно різних напрямків, починаючи від рекреації та завершуючи дошками «для вандалів».

Інформаційне агентство ВолиньPost пропонує вашій увазі найцікавіші та найоригінальніші ініціативи, частина із яких знайшла й підтримку журі. Решту, сподіваємся, у подальшому теж вдасться реалізувати, аби зробити Луцьк дійсно приємним відкриттям.

1. Проект «Луцький шрифт», Кирило Ткачов

Популяризувати Луцьк «через букви» пропонує дизайнер, каліграф та засновник школи каліграфії Кирило Ткачов. У презентації свого проекту він розповів про шрифт як інструмент створення дизайну. Мовляв, у Луцька є туристичний потенціал, та насправді туристів мало. Поряд із тим, є відтік молоді.

Тому дуже важливим є питання реклами та здобуття власної, унікальної «родзинки» міста. Зазвичай графічним логотипом міста є герб чи логотип, але вони є у кожного міста. Автор проекту зауважив, що родзинкою має бути те, чого немає в інших містах. Тому можна говорити про оригінальний шрифт, завдяки якому вдасться зробити місто впізнаваним, використовуючи його на різних містах.

Власні шрифти мають міста Амстердам, Нью-Йорк, нещодавно він з’явився і в українського Маріуполя. Ідея автора – створити шрифт, який «зачіпатиме», запам’ятовуватиметься та привертатиме увагу, і поряд з тим рекламуватиме Луцьк у світі.

Унікальність продукту в тому, що його через відповідні міжнародні ресурси зможе отримати будь-хто. Поряд із такою можливістю обов’язково буде вказано, що це шрифт Луцька та наведена довідка про місто. Таким чином через сотні скачувань та тисячі переглядів «Луцьк» поширять у світі.

Ткачов планує зробити унікальний шрифт, який довгостроково працюватиме на промоцію міста в Україні та закордоном. Аби створити його, каліграфу знадобиться щонайменше 3 місяці.

Загальний бюджет проекту- 35 100, власні витрати 5 200 грн.



2. Проект «Lutsk style magazine», Роберт Росінський

Луцький айтішник Роберт вважає, що наразі у місті є проблема із різноманітністю відпочинку. Тому хлопець має на меті популяризувати сучасні тенденції електронної музики та мистецтва. Робити це, звісно, хлопець пропонує завдяки спеціально розробленому сайту.

Росінський зауважив, що вже створив сайт Lutsk style, та наразі над ним треба ще працювати та покращувати. За допомогою ресурсу хлопець планує популяризувати відпочинок та проводити діджейські сети та мистецькі студії.

Проект, який має розгорнути активну фазу влітку, включатиме 12 діджейських сети та 3 мистецькі студії, які транслюватимуть онлайн зі студії автора. Планують долучити 300 людей наживо та ще 5000 через монітор.

За словами автора, проект дасть змогу створити осередок електронної музики та мистецтва, які надалі дадуть розвиток для цих популярних течій у всьому світі.

До слова у подібному американському проекті, який став мегапопулярним у всьому світі. За декілька років виступили усі найпопулярніші у світі діджеї.

Загальний бюджет проекту - 40 400 грн, власний внесок – 10 400 грн.



3. Проект «Магія гончарства», Микола Шавула

Відчути Луцьк через холодний дотик глини пропонує луцький гончар Микола Шавула. Ідея проекту полягає у розміщенні на території чи не найвідвідуванішої туристичної перлини міста – замку Любарта – гончарної майстерні. Тут туристи чи навіть лучани матимуть змогу споглядати за процесом виготовлення глиняного посуду або за бажанням. Навіть спробувати себе у ролі творця.

Проект може існувати і як окрема локація, або ж бути частиною фестивалів, які відбуватимуться на території замку. За задумом автора, створення нового посуду має відбуватися на тлі експозиції вже готового глиняного посуду. Виставка глиняних виробів на постійній основі діятиме в замку, а туристи зможуть оглядати, як дивовижні глиняні форми народжуються під пальцями митця.

На реалізацію свого проекту автор просив у донорів 27 690 гривень.



4. Проект «Романтика і містика Лучеська», Богдан Климчук

Як досвідчений мандрівник, Климчук дійшов висновку, що чи не найкращим способом ознайомитися із культурою міста чи країни є театралізована екскурсія.

Тому автор пропонує створити туристичний продукт- регулярну театралізовану нічну екскурсію. Значний акцент варто зробити на промо-ролику екскурсії, а за словами автора, вже навіть придумали трейлер для проекту. Цільовою аудиторією будуть перш за все туристи, але вона може стати й можливістю для цікавого побачення чи оригінальної прогулянки.

Ареалом екскурсії стане Старе місто, де можна буде почути легенди у виконані переодягнених акторів. Це дозволить передати неповторну та таємничу атмосферу міста та привабить відвідувачів. Туристи теж певним чином долучаться до дійства: їм пропонуватимуть нестимуть гасові лампи та підсвічувати шлях.

Проводити екскурсію планують що вихідних та на замовлення. Вартість екскурсії – 50 гривень. Кошти просять на реквізит та середньовічні костюми, які належатимуть управлінню промоції та туризму.

Загальний бюджет проекту – 17 950 гривень, з яких у донора просять 13 950 грн.



5. Проект «Тут був я», Тарас Пахолюк

Вберегти стіни міста від написів вандалів та створити простір для творчості і висловлення емоцій пропонує молодий луцький архітектор Тарас Пахолюк. За словам автора проекту, чи не кожен втомився від вандалізму та зіпсованих стін, а йому, як архітектору, це бачити особливо боляче. Причиною є те, що більшість людей хочуть залишити після себе якийсь слід. Тому люди здавна звикли залишати після себе відбитки чи малюнки на стінах.

Наразі традиції продовжилися у вигляді графіті чи віршів на стінах. Архітектор пропонує створити вандалостійкий стенд із металу та бетону, де можна висловлювати внутрішні думки, соціальні заклики, поезію. Тут «розважитися» зможуть навіть любителі помалювати на стінах по чужих надписах та творіннях. На день відкриття проекту написати на дошці запросять каліграф, але якщо згодом поверх цього напису з’являться інші, навіть менш художні, - не проблема, адже саме це і є метою проекту. Дошка має стати майданчиком для висловлення власних ідей та бачень «хто як може і вміє».

Встановити стенд пропонують у межах площі Ринок – «мертвої» точки, яка має історичну цінність, але не торкається туристів.

Бюджет проекту – 8900 грн, 1400 грн готові вкласти самі автори.



6. Проект «7 відеороликів «Імена Луцька», Руслана Порицька

Режисерка луцького аматорського театру «Гармидер» Руслана Порицька на початку презентації поділилася професійними спостереженнями. Мовляв, актори помітили, що люди дуже захоплено реагують, коли історія оживає. Гармидерівці неодноразово знайомили туристів із відомими історичними постатями Луцька через гру акторів. Тому виникла ідея дати друге життя цим персонажам у серії роликів, які б пропагували Луцьк.

Команда має досвід зйомок промо-роликів, які підсилюють туристичний потенціал міста. Наразі на запит «відео Луцьк» пошуковик видає не найкращі результати. Та, на переконання авторки, після створення якісних, цікавих та оригінальних роликів, які перекладуть й на іноземні мови, вдасться поширити інформацію про туристично привабливий Луцьк.

Бюджет проекту становить понад 50 тисяч грн, та у донорів просили виділити 26650 грн.

7. Проект «Голос вулиць», Оксана Федорук

Ідея проекту - прикрасити стіни міських будівель поезії – насправді не нова, розповідає авторка. Адже подібний проект реалізовують, наприклад, у сусідньому Львові. У Луцьку тим часом є чимало стін, розписаних вандалами. Тому Федорук пропонує створити схожий проект з віршами, проте із присмаком Луцька.

Унікальність ідеї – розмістити вірші-«писанки» Костя Шишка. Мовляв, так вдасться популяризувати творчість поета. Окрім того, вірші писатимуть особливим каліграфічним шрифтом, який каліграф Кирило Ткачов розробив на основі історичних документів міста.

Таким чином, Федорук пропонує альтернативу написам вандалів на стінах, які лише спотворюють обличчя міста.

У рамках реалізації запланували 7 поезій «писанок» в основному у центральній частині міста, перший із яких хочуть виконати до дня народження Шишка 24 травня.

Загальний бюджет проекту – 15 790 грн.

8. Проект «Світло-тіньова карта Луцька», Марія Назарчук

Автор ідеї запропонувала популяризувати Луцьк оригінальною цікавинкою. Ідея створити світло-тіньову карту Луцька виникла у Назарчук після відвідин чималої кількості галерей сучасного мистецтва. Саме там жінка помітила популярність гри світла та тіней. Тому вона спроектувала світло-тіньову карту, яка не має аналогів не лише в Україні, а й у світі .

Йдеться про велику конструкцію зі скла та металу, на якій певним чином буде зображена карта та місця розміщення пам’яток. Конструкцію на спеціальних опорах розміщують у пішохідній зоні на 3 метри над землею. У сонячну пору конструкція й відкидатиме на землю «тінь Луцька».

На думку авторки, конструкцію треба встановити у місці із підходящою поверхнею та там, де немає дерев. Тож серед варіантів розглядають сквер на вулиці П’ятницька гірка, або ж сквер на вулиці Лесі Українки, де раніше стояв пам’ятник Бойку.

На співфінансування проекту у рамках конкурсу виділять 24 тисячі гривень.



9. Проект «Фестиваль «Середньовічий Лучеськ», Сергій Ващук

Лицар з клубу «Айна Бера» презентував проекту фестивалю, де мають зустрітися минуле та сучасність . У замку Любарта, який на думку автора презентації не заповнений середньовічним духом, можна організовувати цікаве і колоритне дійство, яким залюбки насолодяться не лише туристи а й лучани Саме таким має стати й фестиваль «Середньовічний Лучеськ».

За словами автора проекту, подібний захід може стати гарною туристичної родзинкою міста, а до його проведення долучаться й лицарі з інших міст.

У програмі заплановані показові бої ліворуч від входу у замок, які складатимуть «бойову» частину. Окрім того, організують кілька атракційних зон. До прикладу, охочі зможуть побавитися у середньовічну гру, яка є аналогом сучасного страйкболу. Щоправда, стрілятимуть один в одного суперники із луків та арбалетів із м’якими наконечниками.

Загальний кошторис фестивалю, який планують провести у Луцьку – 47 тисяч гривень, 30 із яких виділять у рамках конкурсу.



10. Проект «Туристичний тролейбус», Станіслав Ольшевський

Ще один цікавий проект запропонував Станіслав Ольшевський, адже співавтор зауважив, що мета – не лише підвищення туристичного потенціалу міста, а й підтримка Луцького підприємства електротранспорту. Наразі депо є нерентабельним, проте за умови модернізації та втілення цікавих проектів, ситуацію можна змінити.

За його словами, навіть чимала кількість лучан не знають про туристичний потенціал міста. Тому доцільно було б «модернізувати» принаймні один з тролейбусів. Йдеться про сучасний тролейбус, де встановили б монітор , де можна переглянути ролики про Луцьк. Поїздка супроводжувалася б розповідями аудіогіда. Окрім того, у транспорті передбачили б доступ до Wi-Fi, а також кілька USB-портів. Цікавою була б можливість надання його в оренду – мовляв, підприємство може надавати таку послугу за помірною ціною у 120 гривень за годину.

Тролейбус мав би рухатися звичним маршрутом. Ольшевський зауважив, що ідею проекту підтримало й керівництво луцького депо.

Автори проекту очікують, що вдасться гарно «проапгрейдити» транспортний засіб та стати прикладом того, що тролейбус дійсно може заробляти та звісно ж, підвищити рівень обізнаності лучан про рідне місто.

Бюджет проекту – 30 000 гривень, причому автори готові вкласти 6000 власних коштів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
головне - обманути туристів!
Відповісти
Луцьк може і не впоратися з такою навалою туристів з усього світу що захочуть подивитися на шрифт і сайт а до карти будуть стояти черги не кажучи про фільми де будуть записуватися в онлайні за пів року.
Шкода що не пройшов фестиваль для сліпих і глухих котрі взагалі нічого не бачать та не чують так як тут нічого і не має крім туристичного центру.
Відповісти
усе на рівні Палацу піонерів
Відповісти
Останні статті
ТОП-10 проектів, які покликані заманити до Луцька туристів
22 квітень, 2017, 12:00