Багаторічний досвід чи свіжа альтернатива: хто буде новим директором Волинського драмтеатру

Багаторічний досвід чи свіжа альтернатива: хто буде новим директором Волинського драмтеатру
Вже завтра, 23 червня, у Луцьку конкурсна комісія обиратиме нового директора Волинського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Серед кандидатів — нинішній директор Анатолій Глива (на фото – зліва), його заступник Ігор Власюк, а також луцька режисерка-драматург Наталія Максимчук.

Члени комісії вже розглянули особові справи і допустили усіх кандидатів до участі в конкурсі. Журналісти вирішили ознайомити з кандидатами на посаду директора також і самих лучан, адже саме від того, хто очолюватиме наступні 5 років театр — залежатиме подальший розвиток установи та популяризація мистецтва в суспільстві.

************

Отож першою кандидаткою, яка подала документи на участь у конкурсі, виявилась молода 44-річна режисерка Наталія Максимчук. Жінка за першою освітою музичний педагог. Однак через тягу до театру та мистецтва у 2015 році здобула ще й фах режисера драматичного театру, закінчивши факультет «Театральне мистецтво» у Рівному. Наталія Максимчук на сцені з 1994 року, відтоді, як завершила курси моделінгу.

Згодом працювала керівником дефіле у ВПУ№6, де вперше створила студентський театр.

Під час навчання в університеті на базі бібліотеки-філії №10 і клубу літературних презентацій «Вперше» заснувала аматорський театр «Вперше». На сьогодні він бере участь у соціальних проектах і співпрацює з громадськими організаціями: ГО «Янголята» (діти з аутизмом); ГО «Даун синдром»; креативний простір «Озерний вітер» тощо.

А з лютого 2016 року Наталія Максимчук працює режисером клубу «Патріот Батьківщини» при Палаці культурі. Тут вона заснувала аматорський театр «Маски життя».

Знають Наталію Максимчук і як письменницю-драматурга. Так, у 2007 році вийшла її перша збірка драматичних творів «Коли Ангели не сплять», за яку вона отримала диплом і премію на обласному конкурсі «Світ волинської книги-2010» в номінації «Проза: літературний дебют». А вже у 2010 році побачила світ її друга збірка драматичних творів «Сон».

Наталія Максимчук є учасником і співзасновником літературного об’єднання «Без меж», пише сценарії, інсценівки, інсценізації класичних і сучасних творів для різних театрів України. Зокрема, у 2013 році Коломийський академічний драмтеатр поставив виставу за казочкою-п’єсою Наталії Максимчук «Пан Коцеман», а студенти-актори ХНУ поставили п’єсу «Якось в офісі».

Окрім цього, жінка також працювала режисером масових заходів: Річниця Майдану, фотовиставка онкохворих жінок «Рожева стрічка України», історичний танцювальний мюзикл «Терновий вінок свободи».

Цьогоріч Наталія Максимчук стала членом незалежної ліги письменників України ім.М. Чубинського.

До участі у конкурсі Наталія Максимчук подала 2 рекомендації. Зокрема, від завідуючого кафедри театральної режисури Рівненського державного гуманітарного університету, доцента, кандидата педагогічних наук Володимира Богатирьова і заслуженої артистки України, актриси і режисера Київського академічного театру юного глядача "На Липках" - Ірини Стежки.

Так, столична актриса відзначила, що не перший рік знайома з Наталією Максимчук і захоплюється її легкими комедійними п’єсами. Ірина Стежка відзначила, що луцька режисерка є універсальною особистістю, адже окрім тонкої натури - вона володіє яскраво вираженими якостями лідера, вміє працювати з людьми, та має підприємливу натуру.

А таке поєднання творчості і бізнесу в особистості Наталії Максимчук на її думку - дуже рідкісний дар.
************

Другим кандидатом став Ігор Власюк 1972 року народження. Чоловік отримав першу освіту у Луцькому культосвітньому училищі за спеціальністю клубний працівник, керівник самодіяльного танцювального колективу. Після цього у Рівному здобув фах хореографа-педагога.

Трудову діяльність розпочав викладачем на кафедрі музично-теоретичних дисциплін ВДУ ім.Лесі Українки. Не оминула його і строкова служба у армії, яку він пройшов артистом балету у Центральному ансамблі Збройних сил України.

За плечима кандидата - робота охоронцем у приватній фірмі “Мавекс-безпека”, митним брокером у ТзОВ “Інтер-Дек-М”, заступником директора ТзОВ “Волиньавтогаз” та начальником-майстром АЗС “Укрнафта”. Вже у 2010 році ігор Власюк здобув другу вищу освіту у Волинському інституті економіки та менеджменту за фахом менеджер виробничих підприємств.
У театральну сферу Ігор Власюк потрапив аж у 2011 році і одразу на посаду заступника директора Волинського обласного академічного муздрамтеатру ім.Тараса Шевченка. Кажуть, нібито отримати цю посаду йому вдалось за протекції тодішнього міністра культури.

Наразі він займається адміністративною роботою театру та організацією глядача. До участі у конкурсі його рекомендували президент Волинської обласної громадської організації “Християнська асоціація молодих людей та сім’ї ХРАМ-YMCA” Іванна Горбачук та директор Палацу культури міста Луцька Юрій Войнаровський. Він відзначив, що знає Ігоря Власюка, як досвідченого високопрофесійного митця, прекрасного управлінця та менеджера-організатора заходів у місті Луцьку.

За словами Юрія Войнаровського, він вміє організувати глядача, чудово орієнтується в мистецьких вподобаннях різних поколінь, а також цікавиться новинками шоу-бізнесу.
************

Третій кандидат - нинішній т.в.о. директора Анатолій Глива, який очолює Волинський драмтеатр ще з 2011 року. Чоловіку вже 65 років, 40 з яких — він віддав саме цьому театру, де з 1977 року почав працювати на посаді заступника директора з організації глядача.

Анатолій Глива за першою освітою — вчитель музики, тож перший трудовий стаж він отримав на посаді вчителя музики та директора будинку культури у селі Топільне Рожищенкського району. В 1977 році він отримав фах театрознавця. Зокрема, Анатолій Глива закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого по спеціалізації організація і управління театральною справою.

У своєму мотиваційному листі Анатолій Глива зауважує, що за час роботи в театрі він здійснив самостійно гастролі в містах Міасі, Барнаулі, Твері, Хабаровську, Новосибірську, Таганрозі, Бресті, Могильові та інших містах колишнього Радянського Союзу.

Також він відзначив, що за час своєї роботи на керівних посадах у драмтеатрі йому вдалось встановити ділові і творчі контакти з усіма районними управліннями культури і з багатьма сільськими будинками культури. Анатолій Глива наголосив, що на сьогодні в театрі сформувалась група однодумців, які підтримують його погляди на розбудову театру.

На участь у конкурсі Анатолія Гливу рекомендували представники Ольштинського відділу Об’єднання українців у Польщі а також голова Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, народний артист Федір Стригун та відповідальний секретар спілки, Заслужений працівник культури Володимир Григоренко.

Поважні театральні діячі разом підписались під рекомендаційним листом, у якому відзначили, Анатолій Глива має високе почуття відповідальності та наділений організаторським талантом. Вони відзначили, що за понад 40 років роботи на керівних посадах в театрі — він має сучасне менеджерське мислення і саме завдяки Анатолію Гливі Волинський драмтеатр вийшов на Всеукраїнський рівень і навіть розширює міжнародні зв’язки.
************

Отож, 21 червня на першому засіданні члени конкурсної комісії отримали особові справи усіх трьох кандидатів і до завтра вони мають час ознайомитися з їхніми автобіографіями, мотиваційними листами та рекомендаціями авторитетних театралів і митців. У п’ятницю відбудеться друге засідання, на якому кандидати представлять власні проекти розвитку театру на 1 та 5 років, за якими слідуватимуть у своїй роботі у разі обрання на посаду директора.

ТЕКСТ – Еля КОРОТИНСЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Багаторічний досвід чи свіжа альтернатива: хто буде новим директором Волинського драмтеатру
22 червень, 2017, 12:00