Директор «Луцьктепла»: у Луцьку аварійні - дві третини тепломереж

Директор «Луцьктепла»: у Луцьку аварійні - дві третини тепломереж
Про підприємство «Луцьктепло» частіше згадують, коли надворі холоднішає. Тоді «підготовка до опалювального сезону» – одна з топ-тем для журналістів.

Між тим підприємство працює цілий рік. Й саме у теплу пору готується до холодів, проводячи ремонти, профілактики і перевірки.

Поки гріє сонце і про тепло в батареях ніхто не згадує, розпитуємо у керівництва ДКП «Луцьктепло» Олександра Киричука, як в обласному центрі Волині «готують сани влітку».

СВІЙ ВІК «ДОЖИВАЮТЬ» ДВІ ТРЕТИНИ ЛУЦЬКИХ ТЕПЛОМЕРЕЖ

– Традиційно комунальники міста говорять про зношеність тепломереж. Їх називають основною причиною аварійних ситуацій, які стаються: проривів, відключень тепла… З настанням холодів такі «чепе» дошкуляють лучанам найбільше. за яким принципом вибираєте "фронт робіт"?

– Звісно, робляться висновки з минулого опалювального сезону. На мережах в осінньо-зимовий період сталося дві великі аварійні ситуації.

Це прориви труб в районі торгового центру «Глобус», коли без опалення залишилися будинки на вулиці Молоді, проспектах Соборності та Відродження, та ситуація на вулиці Задворецькій (колишній – Зої Космодем’янської), коли залишилися без опалення і гарячої води мешканці Київського майдану.

В міжопалювальний період замінюємо труби на нові. Проте роботи в районі вулиці Задворецької, дещо ускладнюються тим, що мешканці приватних будинків побудували на тепломережі паркани без відповідних дозволів. Але після перемовин огорожі були демонтовані.

Це не єдині місця, де замінюємо мережі. Вже поміняли труби великого діаметру в районі підшипникового заводу, планується провести часткову заміну мережі на сучасну попередньоізольовану на вулиці Стрілецькій…

– Ви починаєте замінювати труби тільки там, де стається прорив?

– Ні, звичайно. Але в пріоритетах – саме такі місця. Остаточне рішення щодо заміни мережі завжди приймається після детального обстеження та отримання відповідного експертного висновку від експертно-технічного центру територіального управління Держгірпромнагляду у Волинській області.

– Які райони міста мають найпроблемніші тепломережі?

– Найпроблемніші мережі - в Завокзальному районі. Їх тут збудували ще 70-х роках. Вони вже відпрацювали свій ресурс.

У найближчих планах – замінити мережу від Північного ринку, яка проходить під кільцем, до найближчої теплокамери. В подальшому планується замінити усі магістральні тепломережі в цьому районі.

– Скільки часу можуть служити тепломережі?

- Тепломережа з сучасних попередньоізольованих сталевих труб – до 50 років. Для звичайних сталевих труб - гарантійний термін набагато менший.

– Чому немає можливості поміняти всі труби?

– Можливість є, грошей немає.

– Скільки не вистачає грошей для того, щоб повністю оновити тепломережі у місті?

Всього у Луцьку 132 кілометри тепломереж. Потребують заміни 75% мереж на суму близько 100 мільйонів гривень (за умови заміни на звичайні сталеві труби). Заміна мереж на попередньоізольовані труби – вдвічі дорожча. Таких грошей у підприємства немає.

– Сталеві труби ж від контакту із землею псуються дуже швидко!

– За технологією сталеві труби лежать не в землі, а у бетонних лотках, які зверху накриваються бетонними плитами. Проте часто в такі лотки замиваються каналізаційні, стічні та грунтові води…

– Скільки потрібно років, щоб всі мережі замінити?

– За нинішніх фінансових можливостей не менше 50 років.

ПРЕТЕНЗІЙ ДО ТЕПЛОНОСІЯ НЕМАЄ

– Крім заміни мереж, які ще роботи ведуться в межах підготовки до опалювального сезону?

– Йде робота на котельнях. Проводиться ремонт котлів. До речі, завдяки вчасній профілактиці усі котли перебувають у хорошому стані.

Ремонтуємо внутрішньобудинкові мережі тепла та гарячої води, які були передані підприємству на обслуговування від ЖКП.

– Тобто тепер у вас у віданні всі труби – від котельні до батареї?

– Так.

– Якщо ви відповідаєте тепер за весь стан тепломереж, відтак і претензій до вас мало б побільшати. На що скаржаться люди?

– Основна кількість скарг – на недостатнє теплопостачання.

– …до якого ви не маєте ніякого стосунку?

- Здебільшого так. Котельні виробляють теплоносій згідно температурного графіку. Більшість скарг мешканців саме на недостатнє розподілення тепла всередині будинку. А це - через те, що окремі мешканці самовільно змінюють систем опалення в квартирах.

– Але все-таки, що зробило «Луцьктепло» з внутрішньобудинковими мережами, якщо ЖЕКи нічого не робили?

– Передовсім замінили аварійні труби. Також в підвалах будинків замінили більшість запірної арматури, щоб можна було оперативно усувати аварійні ситуації.

АБО ШУКАТИ ГРОШІ, АБО ЧЕКАТИ АВАРІЙ

– Якась патова виходить ситуація. Грошей не вистачає. Тариф підняти не можна – його затверджує Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг. Та й чи спроможні люди платити за тепло більше?...

– Тарифи на тепло у ДКП «Луцьктепло» на 70% окупні. Підприємство подало усі документи та розрахунки необхідні для підняття тарифів.

– От власне, я й кажу: тарифи, ви кажете, замалі, а грошей треба більше. А труби й далі виходять з ладу, розсипаються – і замінюєте ви їх явно повільніше, ніж вони старіють. Яка перспектива? Алчевськ?

– Необхідно залучати кредитні кошти або інвестора.

– Який інтерес інвестору інвестувати у підприємство, яке віддає більше, ніж бере?

– Така ситуація тільки тому, що немає інвестицій на оновлення. Заміна обладнання та мережі дає суттєву економію коштів.

«Ніш» для інвестицій – маса. Зокрема встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в будинках, який регулює розподіл і подачу тепла по будинку. Встановлення ІТП – це хороший спосіб зменшити витрати на опалення.

– То встановлюйте людям ІТП!

– Одне ІТП коштує від 120 до 250 тисяч гривень. Вільних коштів для встановлення у місту Луцьку ІТП немає. Нагальні проблеми підприємства, які зараз вирішуються - це заміна зношених мереж,насосів та підігрівачів.

Але повернемося до інвестицій. Інша «інвестиційна ніша» – це будівництво сучасних блочних котелень та встановлення когенераційних установок, що вироблятимуть тепло та електричну енергію на потреби підприємства. На даний момент розглядається встановлення когенераційних установок на котельнях на вулиці Боженка та Задворецькій.

– Добре, тоді поговоримо про інший спосіб дістати гроші – кредит. У лютому з’явилася інформація, що, Європейський банк реконструкції та розвитку готовий надати грант розміром 4 мільйони євро та кредит на 10 мільйонів євро – для модернізації ДКП «Луцьктепло». Ці гроші отримати справді реально?

– Кредитний комітет ЄБРР погодився на співпрацю з ДКП «Луцьктепло» та Луцькою міською радою. Планується підписання мандатної угоди. А це вже свідчення реальної готовності співпрацювати.

– Знаю, що сусідній Львів уже отримав гроші за цією програмою. А у нас тільки протокол про наміри збираються підписувати?

– У 2011 році, після того як змінилося керівництво ДКП «Луцьктепло», було проведено ряд зустрічей з представниками ЄБРР. У 2012 році ЄБРР прийняв рішення про співпрацю. Далі буде робота експертів.

– Уже відомі якісь конкретні умови кредитування?

– Точні умови будуть відомі після роботи експертів, які вивчатимуть ситуацію на підприємстві. На основі звіту експертів виписуватимуться конкретні умови кредитного договору.

– Чи потрібна місту ще одна «боргова яма»?

- Місту терміново потрібна реконструкція системи теплопостачання!

І ТАРИФ НЕ ДАЮТЬ ПІДНІМАТИ, І РІЗНИЦІ НЕ КОМПЕНСОВУЮТЬ

– Чому в Луцьку повільно впроваджуються енергозберігаючі технології?

– Основна проблема – це відсутність об’ємів біопалива та можливості їх зберігання. Сьогодні обговорюється можливість переведення на альтернативне паливо трьох котелень: котельні в селі Боголюби, яка опалює другий корпус обласної клінічної лікарні, котельні Луцької районної лікарні на вулиці Теремнівській, і котельні школи-інтернату на вулиці Дубнівській. Це невеликі котельні, тому це зробити там простіше.

– Наскільки, на вашу думку, є вдалою реконструкція будинку на вулиці Перемоги, 10? Інвестори, які утеплили будинок і оновили там мережі, стверджують, що принципово зменшили споживання тепла.

– Це справді так. І так повинні й інші робити! Адже в першу чергу за рахунок утеплення економиться тепло.

– А хіба вашому підприємству вигідно, щоб зменшувалося споживання тепла в луцьких будинках?

– Так. Зменшуватиметься споживання тепла – відповідно підприємство менше купуватиме газу та електроенергії.

– Але вам і так компенсовують різницю!

– За 2011 рік досі не компенсована різниця в тарифах у 42 мільйони гривень. Проте оплату за газ вимагають вже. Для підприємста краще, щоб тариф був на 100% окупним.

– На вашу думку, «Луцьктепло» справляється з тим комплексом робіт, які має виконувати?

– Підприємство працює стабільно. Чи справляється – судити споживачам.

Коли стається аварійна ситуація під час опалювального сезону – її наслідки ліквідовуються за добу. Працівники підприємства працюють вночі, в морози, в бруді, коли мінус 20 морозу… Просто мало хто це помічає.

Розмовляв Юрій РИЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Відзначу роботу інтерв'юера. Киричук, напевно, не з тих хто любить охоче поговорити, чи не так?
Відповісти
Інтервюер сам склав і написав інтервью -адже ця керівна особа ні писати ні читати ні говорити не вміє.
Відповісти
И Бугайчук и Ричук все проплаченни Киричук!!!!
Відповісти
Повіяло виборами)) Киричук жеж у Верховну Раду від Удару милиться. От ударні імідж-мейкери і пишуть за нього статті ;)
Відповісти
якби інтервюер його сам склав - хотілося б читати не тільки питання, але й відповіді))
Відповісти
Треба було Дубняка інтерв'ювити - той усім заправляє
Відповісти
Знаю Киричука. Це інтервю - придумане, або продукт інтелекту автора. Автор сам запитував і сам відповідав. Киричук зовсім не може розмовляти і в будь-якій темі вичерпується за одну хвилину. Це прообраз радянських управителів ранньої радянської доби, лише в дуже мікроскопічному масштабі. Брати - Кагановичі не мали жодного класу освіти (самоучки), Ворошилов мав 2 класи сільської школи.
Відповісти
Це "цікаве" інтервю вже другий тиждень висить. Немає матеріалів чи що?
Відповісти
Це все робиться для того щоб лапшу людям повисити,бо Киричук готовить луцьктепло Еремееву на продаж.Скоро почуете ...
Відповісти
Останні статті
Директор «Луцьктепла»: у Луцьку аварійні - дві третини тепломереж
16 липень, 2012, 11:37