Гучні справи адвоката Миколи Сорокопуда

Гучні справи адвоката Миколи Сорокопуда
Без малого тридцять років Микола Сорокопуд працює адвокатом на Волині. За цей час представляв інтереси сотень місцевих мешканців, і що важливо – не відмовляв навіть особливо «складним» клієнтам, тим, кого, здавалося б, важко виправдати за законами моралі.

У 2012 році Миколу Сорокопуда обрали головою Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області – органу, який видає посвідчення адвокатам, а також стежить за їхньою законослухняністю - пише Волинь24.

У середу, 28 вересня, його затримали правоохоронці під час отримання хабара дві тисячі доларів за нібито успішне складання іспитів одним із претендентів в адвокати.

Поки триває слідство, пропонуємо список найгучніших справ, над якими працював Микола Сорокопуд.

1. БІЗНЕСМЕН-ВБИВЦЯ

Торік Микола Сорокопуд представляв у суді інтереси одіозного бізнесмена Сергія Копитка, який із мисливської рушниці застрелив свого товариша і бізнес-партнера Олега Бахматенка.

За цей злочин у 2013 році Копитка посадили за грати на 12 років. Як з’ясувало слідство, причиною вбивства став борг. За словами вбивці, під час суперечки за гроші Бахматенко приніс до кімнати рушницю і погрожував вбити товариша. У нього, як в мисливця із 8-річним стажем, спрацював рефлекс, він вихопив зброю і тричі вистрілив: двічі – в груди, один раз – у голову.

Протягом десяти днів Копитко навідувався у будинок вбитого, годував собак, відповідав на телефонні дзвінки, запевняючи спільних знайомих, що Бахматенко поїхав у відрядження. Проте згодом сам пішов у міськвідділок і зізнався у вбивстві.

Та навіть потрапивши за грати, Копитко не уникнув ряду інших судових справ, зокрема, фінансового характеру. У 2016 році прокуратура висунула обвинувачення Сергію Копитку у фіктивному підприємництві. Захищав у суді Копитка Микола Сорокопуд, досягнувши звільнення від чергового криміналу у зв’язку із тим, що минули терміни давності вказаного злочину.

2. ВАТАЖОК БАНДИ МАРГАНІЯ


Микола Сорокопуд є захисником Даура Марганії, якого називають ватажком злочинної банди, в «послужному списку» якої – численні квартирні та офісні крадіжки, і навіть стрілянина в поліцейських.

На «гарячому» банду впіймали, коли в січні цього року Даур Марганія та Вадим Пігалюк через вікно проникли до помешкання 61-річного лучанина, звідки викрали гроші, ноутбук, відеокамеру та ювелірні вироби.

Наразі Луцький міськрайонний суд розглядає справу, в якій фігурує 13 потерпілих. Серед них, до слова, окрім пограбованих мешканців – один із «Офісів розвитку кварталів» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та магазин «Свій час».

Микола Сорокопуд у коментарі виданню «Волинь24» розповідав, що і раніше представляв інтереси Даура Марганії.

3. МІЛІЦІОНЕР-ХАБАРНИК З ВОЛОДИМИРА


У 2011 році Микола Сорокопуд захищав начальника кримінальної міліції у справах неповнолітніх Володимир-Волинського міськвідділку Василя Шалапаюка. Міліціонер вимагав і отримав хабар 300 доларів від матері затриманого за хуліганство, аби «зам’яти справу» і не відкривати кримінал.

Суд встановив, що Шалапаюк «грубо порушив принципи (…) своїх службових повноважень , використовуючи своє службове становище в особливо корисливих цілях 02.06.2011 року одержав для перевірки матеріали за фактом вчинення хуліганських дій неповнолітнім ОСОБА_5.
Того ж дня , близько 16 години, переслідуючи корисливий мотив , спрямований на одержання хабара, викликав матір неповнолітнього під приводом проведення профілактичної бесіди та у своєму службовому кабінеті поставив вимогу передати йому 300 доларів США за прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо її сина».

Хабарника засудили до п’яти років позбавлення волі умовно, із трьома роками випробувального терміну (вирок Володимир-Волинського міського суду від 24.11.2011 р. у справі № 1/0301/150/11). У 2014 році Василя Шалапаюка звільнили від покарання. Згідно з відомостями із декларації, наразі він працює військовослужбовцем у Володимир-Волинській в/ч.


4. «ШКІЛЬНА» ТРАГЕДІЯ В ЯРЕМЧІ


У 2014 році Микола Сорокопуд захищав у суді луцьку вчительку, яка під час екскурсії у м. Яремче недогледіла за однією із учениць: 14-річна дівчинка підсковзнулася на мокрому камінні біля водоспаду, впала у річку і загинула.

«Є такі злочини, коли ти без вини винний», – коментував ситуацію захисник вчительки Микола Сорокопуд. Мовляв, з одного боку, вчителька дійсно несла відповідальність за життя усіх учнів, з іншого – не могла залишити решту школярів, щоб контролювати, чи не станеться лиха із трьома дітьми, які самовільно відбилися від групи.

Зрештою, суд визначив дати педагогу три роки умовного ув’язнення. До слова, вчителювати не заборонив – жінка продовжила роботу в школі.

5.«ЗЕМЕЛЬНИЙ» ХАБАРНИК ІЗ КОВЕЛЯ


Торік Микола Сорокопуд захищав у суді ковельського посадовця-хабарника Дмитра Бручу, який «торгував» землею.

Суд встановив, що наприкінці 2014 року заступник начальника відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Ковельської міської ради Дмитро Бруча пообіцяв директору ПП «Резон сервіс» за винагороду «вирішити» питання із землею під автомийку. Ціною послуги визначив 7 тисяч доларів.

Влітку 2015 року зам Бруч дочекався, поки начальник відділу піде у відпустку, приступив до виконання його обов’язків. У тому числі – на користь підприємства «Резон сервіс» організував земельний аукціон. За оборудку встиг отримати лише 300 доларів авансу.

Своєї вини Дмитро Бруч у суді не визнав, пояснював, що лише консультував бізнесмена щодо земельних питань. Тим не менше, суд вину хабарника визнав і присудив до штрафу в 17 тис грн із забороною працювати в державних органах два роки (рішення Ковельського міськрайонного суду від 23.11.2016 р. у справі № 159/939/16-к).

Людмила ЯВОРСЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нам его прошлые дела ни о чём не говорят. Долг адвоката - защищать подсудимого. Эти и другие дела никак его не очерняют. Приятнее было бы видеть поймаными ВЫСОКИХ чиновников - меров, замов, архитекторов, начальников налоговых и прочих служб.
Відповісти
це видання тільки і вміє копатись у бруді і вливати його на замовлення... Можна подумати, що інші адвокати захищоють невинуватих?! Така в них робота.
Відповісти
А що зараз із Копитком?
Відповісти
Останні статті
Гучні справи адвоката Миколи Сорокопуда
28 вересень, 2017, 17:26
«Абетка» Ігоря Коцана
28 вересень, 2017, 10:06