Знамените Базальтове 100 років тому: раритетні фото

Знамените Базальтове 100 років тому: раритетні фото
Старою назвою села Базальтове Костопільського району Рівненської області була Янова Долина. Поява цього топоніму сягає давніх часів короля Речі Посполитої Яна ІІ Казимира Вази, який полюбляв полювати в цій місцевості.

В Яновій Долині знаходяться великі поклади базальту, який почали добувати ще в 1861 році.

В 1920-1930-х роках тут було побудовано сучасне на той час поселення для працівників та керівництва Державної каменоломні базальту, в якій було залучено 1200 працівників.

Всього в Яновій Долині в 1930 році проживало близько 3000 мешканків.

Творцем та ініціатором появи однієї із найбільших копальней в Речі Посполитій були інженери Леонард Шутковський, Джозеф Нівінський та Михайло Урбанович. 1934 року Міністерство сільського господарства Другої Речі Посполитої виділило 107 га для будівництва робітничого селища в Яновій Долині.

Терен видобутку базальту в 1930-х роках займав територію 10 гектарів.

В Яновій Долині в міжвоєнний період була каналізація, електрика, водопровід, поселення було запроектоване за прикладом урбаністичного плану міста Гдині. Місцевість була оточена густим сосновим лісом.

В основу схеми селища, було покладено регулярну прямокутну сітку вулиць, які були зорієнтовані до зовнішніх доріг, що вели до сіл Злазне, Головин, Підлужне. Для їх прокладання у лісі зробили спеціальні дороги завширшки 100 м.

Проїжджу частина та тротуари були покриті бруківкою. Помешкання здебільшого були розраховані на дві, чотири та шість родин. Житлові вулиці позначались літерами: А, В, С, D. До прикладу, G (головна), К (kolejowa — залізнична), Z (замикаюча — з боку ріки Горинь).

Кожна ділянка біля будинку-вілли мала розміри 600 квадратних метрів (20х30 м). Багато будинків були оздоблені із фасаду базальтом, якого тут було вдосталь для будівництва. Дахи були криті червоною черепицею.

Костелу не було, замість нього була дерев’яна капличка. Віряни їздили до Костопільського костелу на вінчання на різні релігійні обряди та свята.



Фото - https://polona.pl/, http://wolyn.republika.pl
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Був там влітку, природа гарна.
Відповісти
Останні статті
Знамените Базальтове 100 років тому: раритетні фото
04 листопад, 2017, 09:02