БАНДЕРШТАТ. Наживо. День третій. ФОТО

БАНДЕРШТАТ. Наживо. День третій. ФОТО
Третій день фестивалю "Бандерштат" - онлайн-репортаж від ВолиньPost.

Цього дня, 5 серпня, побаченим ділилася журналіст видання Ірина Качан.

Останній день фестивалю українського духу "Бандерштат" розпочався спокійно. Погода сонячна, у наметовому містечку - тихо і сонно. Молодь готує їсти, відпочиває, співає та просто релаксує. На території фестивалю - сотні наметів та сотні молодих людей з різних міст України.

Організатори тим часом працюють. Хтось слідкує за "саунд-чеками" музикантів, хтось працює з пресою...

Є попит на квас. Напій вартує 3 гривні за півлітра. На фесті можна непогано перекусити і мясом, і свіжою випічкою. Чебуреки коштують 8 гривень.

З чистотою на території фесту все в порядку. Сміття вистачає, але його акуратно збирають у сміттєві пакети та баки і вивозять.

12.00 Замість обіцяної гутірки журналіста Юрія Макарова до патріотичної молоді прийшла луцький історик Леся Бондарук. Розповідає про УПА, радянський режим та українську ідею. Організатори кажуть, що Макаров захворів, тому на фестиваль не приїхав.

12.25. Молодь у повстанському одязі пройшлася центральними вулицями Луцька. Самі реконструктори кажуть, що на парад УПА реагували по-різному, усі розглядали сучасних упівців із подивом та зацікавленням.

13.00 Розпочалася гутірка із доктором історичних наук, академіком Української академії наук Павлом Гай-Нижником, хоча анонсували гутірку із журналістом і телеведучим Андрієм Куликовим. Утім, як і Макарову, Куликову не вдалося потрапити на націоналістичний фест. Гай-Нижник розповідає про УНР, Центральну Раду, Винниченка, Міхновського, Петлюру...

Вже третій день поспіль на "Бандерштаті" роблять патріотичне тату та боді-арт. На татуювання відважуються найбезстрашніші. За час фесту тату собі зробили більше десятка людей.

13.30 На фестиваль завітали хлопці з гурту Танок на Майдані Конґо. Вокалісти Фагот і Фоззі прогулялися територією і навіть придбали собі патріотичні футболки.

На дійство уже третій день поспіль прийшла бізнесвумен, керівник офтальмологічної клініки "Центр хірургії ока професора Загурського" Тетяна Єремеєва з донечкою.

14.00 Любителі поезії та прози зібралися на літературній сцені. Разом з молодими літераторами тусується і відомий український письменник Олександр Ірванець.
15.00 Розпочалась історична реконструкція - найвидовищніше дійство на фестивалі. Бій відтворювали реконструктори із Рівненщини, Львівщини, Волині, загалом близько 40 людей.

"Сюжет: типова історія боротьби українських повстанців із радянськими воїнами. Це 1944-1945 роки. Про те, як волинське повстанське село потрапило під облаву НКВС", - розповів реконструктор Володимир Пастушок.

Через гучні вибухи боєприпасів у автівках, які стояли неподалік, спрацьовувала сигналізація. Реконструкція тривала майже годину.

16.20 Фестивальники влаштували патріотичний флеш-моб - люди вибудували зі своїх тіл абревіатуру УПА. До слова, цьогоріч виповниться 70 років від заснування Української Повстанської Армії. І саме 70-річчю УПА присвячений цьогорічний "Бандерштат". Це видовище сфорографували із аероплану.

Як і у попередні дні на фесті стріляють із лука у тих, кого тут не шанують.

17.00. Розпочався концерт. Його відкрив рівненський гурт Farinhate. Народ відривається, хоча до сцени підійшли ще не всі фестивальники. Дехто ще ховається від сонця у затінках.

А ось дідусь знепритомнів. Мабуть, перегрівся на сонці.

17.30. Тепер виступає ще один колектив із Рівного - Ворст. До речі, вокаліст гурту - співведучий фестивалю Ігор на прізвисько Мячик.

18.00 На сцену вийшов луцький гурт 4Hours. Людей біля сцени більшає.

Арт-директор фесту, вокаліст луцького гурту Фіолет Сергій Мартинюк на прізвисько Колос втомлено, але пильно спостерігає за колегами-музикантами.

Співведуча фесту Вікторія Жуковська балакучіша, ніж Мячик.

Музика, схоже, цікава не усім. Дехто ліпить з глини, дехто вибирає літературу.

А найменші тусовщики мають не менш цікаві забави, аніж дорослі.

18.25 Публіку розважає львівський гурт Де Сенс, який на "Бандерштаті" виступає вже не вперше.

19.00 Музична програма виконується без збоїв. На сцені - кияни з гурту SWEETLO.

19.40 Виступає гурт з Хмельницького Безодня.

20.25 На сцені - Серцевий Напад, у якому грають музиканти з Чернівців та Луцька. Вони, як і Де Сенс на фесті вже не вперше. До речі, як розповіли самі музиканти, на "Бандерштаті" гурт востаннє виступає у такому складі - гурт лишає луцький гітарист Олександр Мурзін.

Заборону курити на території фестивалю не всі поважають, але курять чемно - біля смітників.

Ведучі розповіли, що на фесті тусується американець Еліс Тран. Цього дня він відзначає 26-й день народження. З цієї нагоди іноземця (волонтера Корпусу Миру США) покликали на сцену і подарували бандерівську футболку.

21.05 Шанувальники фольк-металу дочекалися гурту з Києва - виступає Тінь Сонця.

21.50 Нарешті фестивальники дочекалися хед-лайнерів - гурт Танок на Майдані Конґо. Усі під сценою. Усі танцюють та підспівують.

"Ми грали на більш, ніж 200 фестивалях, але вперше на тверезому... Тут ми, українці, довели, що вміємо літати без бухла, наркотиків і гелікоптерів за 20 мільйонів", - виголосив Фоззі із ТНМК.

Концерт закінчився майже вчасно, як і обіцяли організатори мерії. Затягнули буквально на кілька хвилин. Більша частина фестивальників з інших міст лишилися ночувати у наметовому містечку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Да, а дідуся перегрітого в Таврію замість швидкої - справжнє УПА!!!
Відповісти
а піти і допомогти дідусеві? ні? спражній нквд-ист!
медсестра, яка надавала йому першу медичну допомогу, сказала нам, що швидка його НЕ забиратиме (подякуй нашій владі і її системі медичного обслуговування), тому потрібно відвезти його додому, що ми і ЗРОБИЛИ.
Відповісти
Цей дідусь - Микола Коц, колишній політв"язень радянських концтаборів. Поважний вік і пекуче сонце - не дивно, що не витримав. Але молодець, завжди з молоддю.
Відповісти
Ех...таке пропускаю...і чого так далеко від Львова(один потяг лиш туди їде і то 5 год(
Відповісти
Це в Луцьку було взагалі)
Відповісти
ну не можуть же всі фестивалі бути біля Львова, це було б нечесно :)
Відповісти
Мені потягом 16 годин і нічого, другий раз побувала :)
Відповісти
Фест був супер)) Респект та повага організаторам!!!
Відповісти
Робя, а погромы будут?
Відповісти
Клас!! Вже не перший рік відвідую бандерштат, всім задоволений. Вражень - не передати!
Зауважив, що кожен наступний фестиваль має кращу організацію, ніж попередній. Цього року запросили аж 4 елітні гурти: "Кому вниз", "Kozak System", "Тінь Сонця" і "ТНМК", - ВПЕРШЕ!
І хоча вартість квитка немала, воно того варте!
Відповісти
Дуже гарно було на Бандерштаті у мене залишилися від фесту тільки багато ПОЗИТИВУ.Організаторам фесту велика подяка.
Відповісти
Этот, якобы репортаж, чуть-чуть полит цензурой попахивает.
Куда комсомолоьцев дели? По другим СМИ прошло. А Ира Качан стыдливо промолчала. Понятна политзаангажированность "Нац альянсовки".
Но в таком возрасте и уже гнать джинсу...
Відповісти
AntiUkr

проспись і роззуй очі. це репортаж з третього дня. комсомольці опозорились другого дня.
Відповісти
Нічого не маю проти фестивалю, але не розумію яким саме чином він виховує патріотизм? Валятися у вишиванках на траві навіть без алкоголю якось не зовсім правильно. Фестиваль для молоді - звісно хай буде. Але Бандера будь він сто раз герой асоціюється з боротьбою, кров'ю, смертю і потом, а в тематиці заходу лише піт співпадає. Патріотизм – це не гоцання під музику, а любов, відданість і виховуються вони не таким чином. Бо це мені нагадує рекламу "Дом 2" без наркотиків. Будьте чесні перед собою: мухи окремо і котлети окремо. Окремо шаленні розваги і окремо патріотичне виховання.
Відповісти
Таня, якщо ти не розумієш яким чином цей фестиваль виховує патріотизм, то приїдь і подивися! А чи не з піснею виховується любов до Батьківщини, мови, традицій? А вишкіл де проходиш, вдома за комп'ютером?
Відповісти
Рівно рік тому ув'язнили Тимошенко - чи не єдину людину в цій недо державі, яка РЕАЛЬНО щось робила - ну принаймні як могла (мабуть тому, що по крові не українка - тобто є характер і сміливіть не плескати язикОм та співати пісень, а діяти). "Щирі та свідомі" гідно відреагували на цю "річницю" - плескати язИком і співати патріотичних, постріляти по картонці можна було до схочу - в спеціально відведеній для цього огорожі (головне шоб не далі- а саме у відведеній огорожі). А дехто і бабла рубанути не забув. Браво! у цієї "нації" та "країни" велике майбутнє!!!!!
Відповісти
ЗБОРИСЬКО ФАШИСТІВ!
ГАНЬБА УКРАЇНИ!
Відповісти
Я - из Хмельницкого...Сразу скажу,что СПЕЦИАЛЬНО напишу на 2 языках,ибо "БЕСЯТ" стереотипы и навязывание национализма в последнее время под соусом патриотизма...Мне интересно,раз фэст пропатриотический,то какого его называть именем украинца,который точно что разделяет Украину?Зачем Вы делите Украину лишний раз?
І ще одне питаннячко:ви думаєте,шо своїм шовінізмом і ненавистю до усього російського ви показуєте свою "європейскість",культуру і незаангажованність?Як на мене ви навпаки сяєте "обмеженністю"...Перегорніть ви вже ті сторінки історії,крокуйте далі і не діліть Україну на патріотів і НЕ патріотів з колокольні приналежності до УПА-прихильників...Доречі на сторінці 1 з музикантів,що виступали на фесті,є поздоровлення з днюхою пана Гітлера!)))Ото - увесь ваш "патріотизм",з чим вас і вітаю)))На х...такі "патріоти"...Шкода,шо ТНМК долучилися до цього...(
Відповісти