Іспит негодою провалено. Які робимо висновки?*

Іспит негодою провалено. Які робимо висновки?*
Сьогодні хіба ледачий не кинув каміння у владу за те, що не здатна належно і вчасно подолати наслідки негоди, що буквально паралізувала Україну першого місяця весни.

Одні намагаються заробити на цьому політичних дивідендів, звинувачуючи владу всіх рівнів у недбальстві та непрофесійності. Інші прагнуть перекинути відповідальність на природу з її примхами та втриматися у своєму кріслі.

Я не буду сьогодні додавати хмизу в багаття, яке розпалили навколо цього випробування стихією й сипати на адресу влади додаткову порцію звинувачень. Хоча переконаний, що багато державних чиновників всіх рівнів з тріском провалили цей іспит й відтак заслуговують на критику, а в багатьох випадках - і на звільнення із займаної посади (причому в значно більшій кількості, аніж по наразі звільнилося).

Я просто хочу, щоб виконавча влада на всіх рівнях навчилася, врешті, робити висновки з таких провалів, аби не повторювати їх у майбутньому. Бо ціна їм – це не крісло начальника ЖЕку, міського голови чи губернатора.

За так звані “помилки” люди на сьогодні уже заплатили здоров`ям і навіть життям.

То що ж варто було зробити, аби наслідки негоди були не такими складними у подоланні? Про це вже багато сказано й написано, але чи дослухаються можновладці до цих порад?

ПЕРШЕ

Перше, на що треба звернути увагу, це те, що клімат в Україні змінюється, і навіть якщо ми вперто не бажаємо цього помічати, сьогоднішні снігові колапси - красномовне тому підтвердження.

І не варто тішити себе ілюзіями, що подібні циклони бувають раз на 100 років.

Західні області України взимку вже паралізував снігопад. Але висновків тоді не зробили, бо, мабуть, були переконані, що таке навряд чи повториться вдруге за рік. А негода взяла та й повернулась із подвоєною силою не тільки на заході, але й в центрі та на сході.

ДРУГЕ

Я не знаю напевне, чи є у комунальників посадові інструкції на кшталт "що робити, якщо починається шторм", але певен, що такі правила мають бути.

Причому це повинні бути міжвідомчі інструкції для працівників ДАІ, МНС, медичних служб, комунальників та дорожніх служб, Міноборони, Мінінфраструктури та державних адміністрацій й виконкомів всіх рівнів.

В цих інструкціях, беручи за основу досвід боротьби з попередніми негодами, варто чітко виписати терміни та часові інтервали для всіх заходів, які мають передувати до і під час негоди, а також в момент її ліквідації.

Штаб має розпочати роботу мінімум за два дні до прогнозованих опадів, та закінчити її тільки після повної ліквідації наслідків негоди.

Для прикладу, як тільки надходить повідомлення про наближення шторму, виконавча влада на місцях має терміново скликати засідання оперативного штабу, до складу якого мають входити представники всіх служб.

Рятувальники повинні підготувати все необхідне знаряддя для розгортання точок обігріву, техніку та особовий склад для боротьби з негодою.

Дорожні служби та комунальники мають відкликати з відпусток та відгулів всіх працівників та чергувати у посиленому режимі.

Техніка дорожніх служб та комунальників мінімум за день до перших проявів негоди має бути заправлена, відремонтована та повністю готова до роботи.

Працівники ДАІ через ЗМІ та дорожні пости ДПС мають повідомити водіїв, що за перших проявів негоди в’їзд вантажного транспорту в міста буде призупинений.

МНСники мають облаштувати спеціальні місця для обігріву, щоб приймати водіїв вантажівок, яким доведеться перечікувати негоду на в’їзді в місто.

У продуктових магазинах та супермаркетах треба збільшити кількість продуктів тривалого зберігання та робити оголошення про те, що на місто насувається негода і тому можливі перебої з продуктами харчування, щоб люди запасалися всім необхідним заздалегідь.

І найголовніше: техніка для прибирання має виходити на маршрут не після того, як місто завалить снігом, а в першу годину снігопаду. Тож всі патрульні машини ДПС повинні чергувати у місті для того, аби забезпечити безперебійний проїзд техніки, що прибиратиме сніг.

Причому найперше треба розчистити дороги не до мерії, Кабміну, Верховної Ради чи Адміністрації Президента, а до лікарень, пожежних частин, освітніх закладів та продовольчих крамниць.

Це, повторюю, першочергове завдання.

Наступне - відновлення руху громадського транспорту. Треба брати приклад з сусідньої Польщі, де дороги, добряче засипані снігом у п’ятницю, були розчищені до асфальту вже в обідній час суботи, тоді як в нашій столиці навіть у понеділок не можна було проїхати дворами.

Або, до прикладу Львів: тут міському голові Андрієві Садовому вдалося зробити те, що стало не під силу київській адміністрації.

ТРЕТЄ

Влада не має ховатися від людей, а має відкрито повідомляти через ЗМІ про те, що відбувається і якою насправді є ситуація тієї чи іншої пори доби.

Причому відкритість – це головна вимога. Не треба обводити людей довкола пальця й говорити на чорне, що воно біле. Навіщо з екранів телевізорів повторювати про те, що рух в Києві відновлено, в той час коли більшість киян стоять у пробах? Навіщо водити Азарова по супермаркетах та фотографувати на тлі забитих хлібом полиць, у той час як зі всіх куточків Києва йдуть повідомлення про те, що другу добу в магазинах немає хліба? Навіщо автодор каже про відновлення руху на трасах державного значення, в той час як сотні автомобілів замерзають у 70-кілометровій пробці під Києвом? Що це — такий спосіб самозаспокоєння? Чи віра у нескінченну наївність людей?

Повертайтеся, врешті, панове чиновники, до реальності! Навіщо ви зареєструвалися у соціальних мережах? Щоб лише піаритися там і поширювати свої блискучі думки та заяви? Раджу вам не тільки писати, але ще й читати, що там пишуть (зокрема й про вас) пересічні громадяни. Відразу все стане на свої місця і ви, можливо, побачите, в якому насправді світі живете і яку роль відіграєте.

Ви матимете нагоду без купюр дізнатися, як "працюють" дорожні служби, як комунальники здають людям лопати в оренду, замість того, аби безкоштовно цими ж лопатами прибирати сніг. Як рятувальники за гроші витягають великогабаритні вантажівки з заметів. Як люди, не дочекавшись допомоги, об’єднуються у рятувальні загони та безкоштовно допомагають всім, хто цього потребує, за що потім отримують від тих же рятувальників погрози й фізичні розправи.

І НАСАМКІНЕЦЬ

Як депутат, я маю сьогодні більше можливостей впливати на владу, тому буду вимагати від Кабміну створення відповідних міжвідомчих інструкцій та негайне звільнення посадовців, які не будуть виконувати ці інструкції, але чекатимуть на вказівку згори, як це буле нещодавно.

Я вимагатиму від правоохоронних органів перевірити всі факти вимагання грошей представниками рятувальних та комунальних служб з простих людей. Я вимагатиму від прокуратури перевірити діяльність «Укравтодору» та з’ясувати, чому він звітував про рекордну кількість техніки на дорогах вже з вечора п’ятниці, в той час як цю техніку на деяких ділянках державних доріг не бачили до ранку неділі.

Я буду наполягати, щоб всі винні понесли відповідальність за свої дії чи бездіяльність. Переконаний, що буду далеко не єдиним депутатом, хто на цьому наполягатиме.

Але за всім негативом, якого було достатньо за минулі тижні, є й позитивні моменти. Це важка та сумлінна праця тисяч людей, які по-справжньому боролися з негодою на дорогах, а не на папері в кабінетах. Які надавали одне одному безкоштовну допомогу, витягаючи машини з снігових пасток та підвозили із зупинок людей, які мерзли на зупинках в очікуванні транспорту. Варили їжу, готували гарячі напої та пригощали тих, хто годинами не міг потрапити додому.

А особливо я дякую всім тим людям, які написали мені листи на електронну пошту зі своїми розповідями про те, що відбувалося в країні з 22 по 24 березня, та зі своїми пропозиціями щодо необхідних дій у надзвичайних ситуаціях. Саме ви надихнули мене написати ці рядки.

Гарантую Вам, що всі ваші зауваження та ідеї я передам до відповідних міністерств та відомств й особисто обстоюватиму їхнє просування.

З повагою, народний депутат України
Степан ІВАХІВ


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Стьопа, Тобі з джипа і з армією охорони ніколи не зрозуміти проблем людей. Хоча написано гарно! Особливо "просити людей запасатися продуктами":) Той хто Тобі це писав, хоча б уявляє, що таке посіяти в суспільстві паніку і наслідки цього!!!:)
Відповісти
До писаки пана Степана: Якби Ви хоч трохи поцікавились процесом роботи комунальних служб усі питання у Вас відпали б ... А писати таху хрінь і я мастак....
Відповісти
А мені подобається. Спроба зробити аналіз - це непогано.
Відповісти
який аналіз ???
Де ви тут побачили аналіз ???
звичайна популістська стаття на замовлення депутата, він її більш всього і не читав.
Відповісти
Степан Петрович просто молодец и настоящий мужик!!!
Відповісти
канєшна, він же на жигулях чи волзі не їздить))) краще б на вертолоті літав, он наші видали нову версію АК-03-1, хороша 5-міссна версія, може спробує)) хоча б краще профінансував разом з Єрємєєвим ( із залученням Палиці і Мартиняка)створення учбово-бойового літака( краще легкого бойового), до речі в Кореї це коштувало 1,2млрд дол США;,( нашим авіатрам потрібно хоча б 120 шт), лоббіюйте, купуйтте львівський ЛДАРЗ, це не молоко, це правильно, бо Гріпени ніколи не куплять, дорого, але наші авіатори в ноги поклонилися і я)))
Відповісти
КБ " Івченко_Прогрес" стврорює двигун АИ-95000, чкраз для аткого літака, вибачте за офф топ)))
Відповісти
канєшно мужиГ, тож не тьолка :)
Відповісти
А чого "настоящий мужик" Стьопа, піджавши хвоста і перелякано заскавчавши, побіг на незаконне засідання ВР на банковій? А відповідь проста: головне для нього і йому подібних - це збереження власного бізнесу. І в цьому прагненні нема нічого святого, ні честі, ні совісті. Заради цього вони продадуть батька-матір, а потім наймуть дешевих писак, на зразок справжнього автора даної "аналітичної" статейки, які будуть примітивно намагатися випрадати такі нелюдські поступки таких "діячів".
Відповісти
пролоббіюйте разом із усіма ( Свободо чи Несвобода фінансування нашого міністерства оборони на рівні 2,0 ВВП і буде вам вдячність усіх військових, не за кошти для них, а за нашу армію їм болить, а там таких багато, спілкувався, панімаєш))
Відповісти
Невже цим панам Єремєєву і Івахіву хтось адекватний вірить? Він тут пише, про недоліки роботи Київської адміністрації, пробує критикувати владу, а при тому в той же день не підтримує рішення про проведення виборів у Києві. Між іншим нагадаю, що Регіонали також не хочуть виборів у столиці. Якось дивно, а чому то наші "чесні" депутати абсолютно підтримують регіоналів?
Чи то тут і в районках пишуть для бидла, яке перед виборами скуповували. Вони ж напевне впевнені, що народ в селах не знатиме про їхні голосування...
Відповісти
приблизно так і є.
Відповісти
щось не видно статей з "аналізами" луцького почесного наглядача за СНУ.
невже в тому СНУ за нього ніхто подібну галіматтю придумати не може, мізків не вистачає, чи за дурно не хочуть горбатитись?
Відповісти
Все розраховано на моїх дорогих земляків-полішуків з куцою пам"яттю.
Відповісти
Шоб там не гомоніли Стьопа ми за тебе!!!
Відповісти
Особливо мене потішило "третє", де писака від імені Стьопи каже "я вимагатиму від Кабміну". Ну що ти можеш вимагати, якщо ти разом з Єремеєм кинули страшні кошти, щоб купити "путівки" в парламент, щоб захищати свій бізнес. Ви ж обоє стоїте перед януками і тільки чекаєте наказу, що робити і куди ступити. А інакше вам відразу наступають на хвоста і ви починаєте жалібно скавчати "ми готові на все, тільки не забирайте наш бізнес". Яскравий приклад - участь у "виїздному" засіданні Ради. Шваль продажна!
Відповісти
100% ваша правда, але дурні полішуки (мої земляки) за 200 гривень знову оберуть Сьцьопу. А Сьцьопа їм за це знову отруїть Турію і мою рідну чисту Прип"ять лайном зі свого ср...го "КОМО", як це було літом 2012 року. Пропоную волинянам оголосити бойкот їхній продукції.
Відповісти
Всі ці статті ясний пень, що замовні. Якийсь дядя пише за гроші. Це зрозуміло. Зараз за ті дороги всі будуть писати. Того року один депутут написав статтю за "малу батьківщину" депутата більшого, то там на тій "малій батьківщині" дороги теж не дуже.
Відповісти
та ще й той дядя пише як небудь)
"Як депутат, я маю сьогодні більше можливостей впливати на владу, тому буду вимагати від Кабміну створення відповідних міжвідомчих інструкцій... і бла-бла-бла" - Сцьопа, що ти можеш там вимагати ?? Ти разом з "Курчаком" та Ігорем перед ригоаналами як то кажуть, "готов служить, приказывайте царь-батюшка" :)
бо інакше царь батюшка дасть команду, і маски шоу прівєт (Канцініуму правда не привикати), бо і справді є за шо докулупатись до вашого грязного "бізнесу".
Відповісти
Останні статті
Іспит негодою провалено. Які робимо висновки?*
01 квітень, 2013, 19:54