Нардеп Валерій Черняков: Стільцем по голові регіоналів не б’ю

Нардеп Валерій Черняков: Стільцем по голові регіоналів не б’ю
Постріл, що пролунав у Луцьку 25 грудня, зробив народного депутата Валерія Чернякова відомим на всю країну.

Волинський «свободівець» Черняков припускає, що це може бути помстою мадярів за виступ на сесії Закарпатської обласної ради. На думку депутата, спроба його залякати була невдалою, а міліція приховує справжніх виконавців замаху.

Про стрілянину, бійки у Верховній Раді та російське коріння українського націоналіста народний депутат Валерій Черняков розповів у інтерв’ю ВолиньPost’у.

- Ви були обрані до парламенту за партійним списком. За які здобутки ВО «Свобода» вас висунула у депутати?

- Я у партії з першого дня її заснування у 1991 році. Тоді вона мала назву Соціал-Національна партія України. Я одразу, з перших днів, очолив ковельську міську організацію. Пізніше був заступником голови обласного осередку Анатолія Вітіва. Після 2005 року, коли партію СНПУ було перейменовано на ВО «Свобода», я став головою Контрольно-ревізійної комісії партії.

У 2008 році Олег Тягнибок направив мене на розбудову організації на Полтавщині. Тож, з 2008-го і до виборів 2012-го року я був головою Полтавської обласної організації ВО «Свобода».

Ми дали на Сході України непоганий результат - 8%. Крім того, в активі нашої обласної організації - єдиний на Лівобережжі мажоритарник – націоналіст Юрко Бублик.

Зараз я уповноважений фракції ВО «Свобода» на Закарпатті.

- Чому Волинською обласною організацією керує галичанин Анатолій Вітів, а волинянин Валерій Черняков скерований партією на розбудову осередків на Лівобережжі та Закарпатті?

- Анатолій Вітів очолює Волинську обласну організацію з 90-х років, живе тут і прописаний в Луцьку. Він займається конкретною роботою, і організація при ньому діє. Не можуть двоє керувати обласним осередком.

Але якби партія сказала їхати в Донецьку або в Луганську область, я би поїхав. У нас це не обговорюється.

Щодо Закарпаття, то тут, я думаю, причина у тому, що я там народився. Моя мама родом звідти, на Волині працювала, тут познайомилася з батьком, завагітніла. Народжувати поїхала до родини у Закарпаття, бо так було зручніше. Тому, хоча я все життя прожив на Волині, фактично народився у Закарпатті.

Валерій Черняков та Анатолій Вітів
Валерій Черняков та Анатолій Вітів


- Черняков - не волинське прізвище і навіть не українське. Ви - росіянин за національністю?

- Мій батько родом з Брянщини, це тепер територія сучасної Російської Федерації. Але він завжди казав, що це територія Стародубського козацького полку - етнічні українські території, що їх Катерина приєднала до Росії. Як і Воронежчина і Белгородська земля.

- Ви викладали східні єдиноборства. Чому зараз припинили цю діяльність?

- З 1991 року займався карате. Тренером у мене був Олег Покальчук, відомий політолог і психолог. Пізніше я займався бойовим гопаком. Фактично я 1993 року і привіз бойовий гопак на Волинь. Відкрив три школи в Ковелі, в яких займалося близько сотні дітей та підлітків.

Але 1994 року, коли перші вибори були, я пішов на вибори від СНПУ. Моя участь трохи нажахала владу. На той момент невідомий Валерій Черняков, не маючи ніякої копійки, взяв біля 3 тисяч голосів по Ковелю і Ковельському району.

Після того почалися наїзди на школи бойового гопака. Директор школи, де ми займалися, приходив до мене і казав, що люди з погонами наказували закрити школи бойового гопака. Але зараз вже мої вихованці підросли. І зараз голова федерації Бойового гопака на Волині Сергій Дружинович - це мій учень, він у мене починав займатися.

- Рукопаш допомагає у політиці? Адже «свободівці» відомі своїм жорстким протистоянням з опонентами.

- Прихильники ВО «Свобода» є більш радикальними, ніж інші, вони не приходять на акції за гроші. Вони приходять відстояти свою честь, свої думки і переконання.

У сесійній залі також буває протистояння, але мене ще не били. Хай тільки спробують! Бувало, зчіплявся з комуністами. Але ж ми як депутати повинні захищати Конституцію. Якщо регіонали та їхні сателіти порушують Основний закон, то ми будемо його захищати. В минулому парламенті вони били людей стільцями, і це, на їхню думку, було дуже нормально. Ми таким не займаємося.



- А де Ви працювали?

- Я навчався у Шацькому лісовому технікумі. У 1986 році, звідки мене направили у Дніпрово-Тетерівський заповідник. Це славнозвісний заповідник, який Янукович нині приватизував.

Звідти був призваний до армії, пізніше працював лісником на Турійщині. Більше 10 років я працював інструктором східних єдиноборств, після того частково займався підприємництвом.

Мав декілька бусів, займався вантажними перевезеннями. Пробував налагодити виробництво піноблоків, але криза завадила. Люди перестали будуватися, впав попит. Довелося припинити підприємницьку діяльність.

Фактично з 2008 року я не є підприємцем.



- Ваші опоненти називають вас контрабандистом, мовляв, ця діяльність стала причиною замаху…

- В 90-х роках люди човниками їздили до Польщі. І я так само брав «кравчучку» і їхав до сусідньої держави. Та всі волиняни так робили, вся область. Виживали, як могли. Я не вважаю, що це великі збитки для держави, навіть навпаки.

- То ж чому у Вас стріляли? Чи є вже якісь результати розслідування?

- Я їхав на пленарне засідання Верховної Ради своїм автомобілем. Стріляли по ходу машини. Дорога була порожня, фактично на ній інших машин не було.

Постріл був після того, як я оминув джип, який стояв на узбіччі. Постріли пролунали в той момент, як я об’їхав цю автівку. У джипа були двері відкриті, біля капоту копошився якийсь чоловік, схоже було, що водій. І коли я їх обминав, стався постріл. Напевно що звідти. Ніяких людей не було, бо в понеділок ринок закритий.

Зараз мені прислали бумагу, в якій йдеться, що справу закрито і передано до суду. Там написано, що якась випадкова людина знайшла пістолета, пішла продавати його на ринок у Луцьк... Виникає питання, чи у Луцьку вільно торгують зброєю на ринку? Чому людина пішла продавати пістолет на ринок, який не працює в понеділок?

Підозрюваний, кажуть, багато років сидів у тюрмі. Начебто він перекладав пістолет з однієї кишені до іншої. Але ж пістолет був завдовжки 32 сантиметри! То які це, можна собі уявити, були кишені? І ця людина начебто ходила 5 днів з пістолетом і не знала, чи він заряджений чи ні. Це зброя, яка не має запобіжника.

Зрозуміло, що справу вішають на сторонню людину, бо правоохоронці не можуть розслідувати напад. Я вже написав доручення адвокату, який ознайомиться зі справою.



- Наскільки серйозними були поранення?

- Куля потрапила у скроню, застрягла біля черепної коробки, але саму кістку не пробила. Після пострілу я не втратив свідомість і зупинив автомобіль.

Міліція пише, що начебто свідки бачили, як я їхав і шукав, де припаркуватися. Як я міг шукати місце, якщо там не було жодної машини, адже ринок в понеділок не працює?

А ще пишуть, що начебто свідок бачив, як я зупинився, вийшов з автомобіля, ходив кругом машини.

Це неправда. З машини я не виходив, а побачивши отвір кульовий у склі і кров, не відкривав дверей, бо вважав, що виходити з машини недоцільно.

Я набрав телефоном Славіка Боруцького (на той час депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода», - авт.), потім міліцію, швидку. Я вже вийшов, коли приїхали хлопці.

- Це була помста, спроба залякати чи банальне хуліганство, як вважає міліція?

- З 2008 року я не маю бізнесу і написав заяву про припинення підприємницької діяльності. Можна пов’язувати цей постріл з моїм виступом проти мадярів на сесії Закарпатської облради.

З іншої сторони, я завжди їду на Київ по об’їзній дорозі. Але в той день було багато снігу, і я поїхав по прямій, бо знав, що навколо ринку в понеділок немає машин.

Але якби то була хуліганка, то стрілка було б легко знайти.

- Чи довго ви перебували в лікарні?

- Я одразу був на ногах. Лікарі хотіли, щоб я ліг в лікарню. Але я поїхав додому, декілька разів сходив на перев’язку, далі дружина робила мені перев’язку сама. Я пропустив тільки один день роботи у ВР. Саме в той день сесія повинна була закритися.

- Розкажіть більше про вашу депутатську діяльність. Якими законопроектами чи депутатськими зверненнями можете похвалися?

- Ми зараз розробляємо дуже важливий законопроект. Як людина, яка має вищу лісогосподарську освіту, маю побажання надати працівникам лісоохорони статусу держслужбовців. Це лісничі, помічники лісничого.

Зараз стає непрестижною робота лісника - люди проводять газ, ставлять пластикові вікна, людям не треба дров. Великий ліс начальники рубають і відправляють за кордон, а лісники йдуть на мінімальну пенсію 800 гривень. Зараз ми це питання будемо піднімати.

Є питання по Турійському районі. Там сталася аварія в 2010 році, на перехресті доріг Київ-Ковель, Ягодин-Турійськ. Міліціонери виїздили на завдання і їх джипом протаранила мешканка Луцька, у якої того дня був день народження. Вона була п’яна, машину збила, один міліціонер загинув, інший в інвалідному візку. Одразу було зафіксовано, що вона була напідпитку. Але потім в Луцьку їй зробили аналізи, що вона начебто була твереза.

Там так виглядає, що вона кума начальника міліції. Справу зам’яли. Нещодавно був суд, і на засідання навіть приїздило «Волинське телебачення». Але була вказівка з адміністрації і сюжет той не показали.

Ми чекаємо, коли суд прийме рішення, і тоді будемо реагувати. У мене в папці є копії всіх експертиз. Тим більше, я в такому комітеті, в якому генерали міліції, які самі були дільничними міліціонерами.

Також по Ковелю є звернення, коли людей «Водоканал» примушує встановлювати лічильники, хоча в договорі написано, що лічильники має встановлювати інша фірма.

До мене дуже багато звернень приходить. От сьогодні двоє отримав, одне з Києва, інше з Сумської області. Але людям важко пояснити, що вони звертаються запізно, коли вже справи йдуть у суді. І ми нічого не можемо зробити.



- А як складаються стосунки з депутатами з інших фракцій? Чи співпрацюєте зі своїми політичними опонентами?

- Біля мене у комітеті сидить депутат-регіонал. Стосунки звичайні, робочі. Вітаємося за руку.

Але є депутати, яким я не готовий подати руки. Наприклад, Вадиму Колесніченку. Якби була можливість, то й … (робить красномовний жест рукою, імітуючи удар). Тому, коли він бачить «Свободу», то намагається не влазити у «потасовки», щоб ми його не дістали.

Так само ставлюся і до депутата Артема Семенюка, який вдарив Ірину Сех. Там поряд був мій побратим Євген Мельник, який його добряче потовк. Якби я там був, то теж би добряче провчив його.

Неприємно вразила позиція комуністів, коли вони відмовились вшанувати загиблих від Голодомору хвилиною мовчання. Вважаю, що такій антиукраїнській політичній силі не місце у Верховній Раді.

- А які результати роботи депутатської групи «Волинь», до складу якої ви входите?

- Жодних результатів ще немає. Ми навіть і не збиралися.



- Чи справді у депутатів є багато пільг? Якими з них Ви користуєтесь?

- Я не користуюся ні літаком, ні потягом - їжджу за свої фінанси особистим автомобілем.

Проживаю в готелі. Але я давно казав, що за ті гроші, які виділяються на готель, можна було б побудувати спеціальний відомчий будинок на 450 місць і законом заборонити його приватизацію. Там депутати могли б проживати на час своєї каденції.

В Закарпатті я буваю раз на тиждень, їжджу на своєму бензині. Це близько 1000 кілометрів - палю пального на 2000 гривень за кожну поїздку.

Знаю, що можна брати відрядження, але я ще ніколи не брав.

Також 40 гривень треба платити кожного дня за стоянку машини біля готелю. Тобто, пільг в цьому плані не передбачено. А де знаходиться відомча лікарня «Феофанія», я навіть і не знаю.

- Ваші колеги депутати віддають свою зарплатню на благодійність. А ви таким займаєтесь?

- Депутати від ВО «Свобода» віддають 10% від зарплати у спеціальний фонд. Ми його зараз реєструємо. І потім будемо давати на обдарованих дітей, буде така стипендія.

- Багато політологів та аналітиків пророкують дострокове припинення повноважень Ради останнього скликання. Кажуть, що будуть нові вибори до парламенту за мажоритарною системою. Як ви оцінюєте свої шанси? Де висуватиметесь, на Волині, Закарпатті чи на Полтавщині?

- Неприємно, що Рада не працює. Зрозуміло, що це з вини «регіоналів», які грають свою гру. Вони насправді готуються до референдуму, який планують зробити у серпні.

«Регіонали» хочуть зробити двопалатний парламент. Верхня палата - 150 депутатів, яких буде призначати Президент, і нижня палата - теж 150, яких будуть обирати мажоритарниками. Це нівелює поняття парламентаризму - всі партії, що не є ідеологічними - розваляться. Парламент буде кишеньковим.

Планують президентські вибори в один тур - і це буде узурпація влади.

Але частина «регіоналів» сама в цьому не зацікавлена. Багато з них теж не попаде.

Якщо буде запроваджена повністю мажоритарна система виборів, то округи будуть ще менші.

Якщо я буду йти як опозиційний кандидат, то всі округи будуть узгоджені. Мені ближче був би Ковель, де я живу. Я зараз там відкриваю свою громадську приймальню, і там буде сидіти мій помічник. Якщо вони готові розігнати Парламент, то ми готові до виборів!

Сергій ШАПОВАЛ (для ВолиньPost)
Фото автора

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чудова людина!
Відповісти
людина, яка робить реальні справи, а не розводить пусті балачки
Відповісти
ідіот. вдарений по голові стільцем ще при народженні. КПД від нього в ПАрламенті - НУЛЬ!
Відповісти
Останні статті
Нардеп Валерій Черняков: Стільцем по голові регіоналів не б’ю
08 квітень, 2013, 14:55