Порожні пляжі, хати-пустки і автомат у кожній сім’ї - реалії визволених Росією країн

Порожні пляжі, хати-пустки і автомат у кожній сім’ї - реалії визволених Росією країн
З перших днів «кримської кризи» стало зрозуміло, що вторгнення російських військ у Крим нагадує сценарій, реалізований 6 років тому у Грузії, коли від цієї суверенної держави у примусовому порядку «визволили» Південну Осетію та Абхазію.

Лучанин Віталій, реставратор за фахом, останніх півтора роки працював в Абхазії: тамтешній уряд запровадив програму відбудови країни за гроші Росії.оскільки сьогодні точаться постійні розмови про те, що «Абхазія сьогодні – це Крим завтра», ми вирішили розпитати Віталія як сьогодні живе країна, де бал правлять російські війська, старійшини і люди з автоматами?

– Відбудовувати країну довелося через бомбардування? Які будівлі найбільше постраждали?

– І житлові, і адміністративні. Дуже багато руйнувань, повністю розвалена країна.

– Якісь наслідки війни серед населення досі зберігаються? Можливо міни, боєприпаси?

– Мін на вулицях я не бачив, але одне, що практично в кожної сім’ї вдома на сьогоднішній день є автомат. Це норма.

– Злочинність зростає через це?

– Не обов’язково. Там зброя не дає особливої переваги: є старійшини, злодії в законі, які контролюють всі сфери життя.

– Якою мовою розмовляє населення? Грузинську ще чути?

– Російська і абхазька. Абхазька мова абсолютно до грузинської не схожа. Є ще мегрели, у них мова є, але письма немає. Мегрелів у Абхазі не визнають, тому вони здебільшого ідуть через гори в Грузію та отримують там грузинські паспорти.

– Абхазію як незалежну країну визнали лише кілька держав, і найбільшим її захисником є Росія. Наскільки там відчувається російський вплив?

– Дуже відчувається. Тільки російська підтримка і є. Було, що два місці не надходило фінансування з Росії, то люди там ледь не загризли один одного через російські гроші.

Гроші йдуть людям на зарплати, на різні дотації. Але не все так просто: люди ідуть купувати за російські гроші російську продукцію за завищеними цінами. Коли в нас картопля коштувала 2 гривні, то там вона коштувала 10 гривень. Тому ті гроші, які дають росіяни, вони ж і вивозять назад.

– Наскільки контролюються кордони?

– Кордон з Росією повністю відкритий, всіх пропускають. А з боку Грузії повністю закритий. Там нікого не пропускають офіційно взагалі. Це ж окупована земля, і Грузія не визнає відділення Абхазії. Та сторона просто заблокована.

– Сухум – це, здається курорт. Яка ситуація з курортами, туризмом?

– Та вся країна – це узбережжя, курорт. До речі, тут все дуже сумно: в червні на шикарних пляжах Абхазії – пустка. лише поодинокі люди лежать.

– А будівництво відбувається за державні кошти?

– Так, державна програма – за російські кошти. Школи зараз відбудовують, садки, адміністративні різні будівлі, інфраструктуру. Є програми, щоб населенню допомогти відбудувати.

– Прогрузинські сили якісь залишились? Хоч хтось ще бажає повернутися у склад Грузії?

– Немає по суті нікого. Навіть грузини, які залишились в Абхазії, в основному назад не хочуть.

– Сьогодні (інтерв’ю записане 13 березня - ред.) в Луцьк прибули перші кримські біженці. Але їх небагато. Наскільки я пам’ятаю, з Абхазії до 200 тисяч грузинів виїхало. Ці цифри не перебільшені?

– Думаю, навіть більше виїхало – більше половини населення. Багато порожніх будинків. У місті Очамчира до війни було 25 тисяч жителів, а сьогодні – 4 тисячі. Воно ближче до Грузії розташоване: грузини виїхали і залишили порожні будинки.

– Під час війн активне протистояння росіян та грузинів було в Кодорській ущелині. Яка там зараз ситуація?

– На сьогодні вона перекрита з одного боку російськими військами, з іншого – грузинами. Але контрабанда тудою йде. Взагалі, більшість товарів в Абхазії – контрабанда. В країні немає дієвого митного контролю, просто з Росії заїжджають машини.

– Більшість населення задовольняє такий стан речей? Є якась опозиція?

– Є ще пенсіонери, яким не подобається засилля Росії, але більшість, особливо ті сім’ї, які мають відношення до влади – як формальної так і неформальної – задоволені. Хто може, від російських інвестицій собі частину «рубає».

– Зараз розпочалося вторгнення в Крим. Ви не були в Абхазії на час збройного конфлікту, але як вважаєте, чи може Крим повторити долю цієї країни? Ви маєте родичів у Криму, тож можете порівняти ситуацію…

– Я б сказав, що Крим може чекати гірша доля, ніж Абхазію. Якщо Абхазію з 250 тисячами населення Росія ще змогла якось підтримати, то чи зможе вона це зробити з Кримом, де більше 4 мільйонів мешканців? В Криму немає родючих земель, все привозне.

А якщо раптом Росія відмовиться від підтримки Криму, то буде катастрофа: за шматок хліба люди будуть згідні на все.

– З Кримом може бути таке, що люди просто змиряться з російською окупацією?

– Та вже всім поступово стає байдуже. Ще трошки, і змиряться. Здається політики вже раді, аби віддати Крим – і відчепитися.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК (ВолиньPost)

(Опубліковане у газеті ВолиньPost № 8 від 20 березня 2014 року)

Довідка

Російсько-грузинська війна почалася 8 серпня 2008 року з конфліктів між грузинами та осетинською «самообороною» на півночі Грузії. Збройні сили грузинів заявили про намір «відновити конституційний лад» на території невизнаної республіки і в результаті боїв зайняли більшу частину столиці Цхінвалі.

Того ж дня Росія втрутилась у конфлікт на стороні осетинів та ввела «миротворчі» війська, в тому числі танкові бригади, на територію Грузії, піддала бомбардуванню грузинські міста, порти та військові об'єкти. Військові дії поширилися далеко за межі Південної Осетії.

Згодом конфлікт перекинулася у північно-західний район Грузії - Абхазію, де загони невизнаної республіки та російські «добровольці» атакували позиції грузинських військ в Кодорській ущелині.

У той самий день за поданням президента Грузії парламент схвалив постанову про «воєнний стан» на 15 днів. Вже 12 серпня російські війська стали активно просуватися вглиб грузинської території. Зайняли міста Горі, Сенакі, Поті, заблокували дорогу, що сполучає західну і східну Грузію.

26 серпня Росія визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії та закріпила за цими територіям «миротворчий контингент». Кордони з Грузією та цими територіями офіційно заблокували.

В період конфлікту із Абхазію покинули близько 250 тисяч людей, більшість з яких – грузини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Росія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Порожні пляжі, хати-пустки і автомат у кожній сім’ї - реалії визволених Росією країн
04 квітень, 2014, 14:07