Архітектурна сатисфакція по-луцьки

Архітектурна сатисфакція по-луцьки
"I can't get no satisfaction!" – ймовірно, саме цю композицію гурту "Rolling Stones" про неможливість отримати задоволення останнім часом прослуховують у луцькому осередку Громадського руху "Народний контроль".

Адже політична сила незадоволена керівництвом управління містобудування та архітектури та відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради та хоче їх звільнення. Натомість чиновники кажуть про зовсім інші мотиви висловлення їм недовіри, відмінні від турботи про права громадян та достойний вигляд міста.

Отож "Конкурент" спробував розібратися в позиції сторін.

Фракція "Народного контролю" в Луцькій міській раді зареєструвала проект рішення, який розглянуть на найближчій сесії.

У ньому, зокрема, йдеться:

"1. Висловити недовіру посадовим особам Луцької міської ради, які неналежним чином забезпечили реалізацію державної політики у сфері містобудування та архітектури на території міста, а також державної політики у сфері охорони і збереження культурної спадщини міста: начальнику управління містобудування та архітектури Герасимюку Л.В., заступнику начальника управління містобудування та архітектури, головному художнику міста Матвіїву Я. В., начальнику відділу охорони культурної спадщини управління культури Троневичу П.О.;

2. Рекомендувати Луцькому міському голові Романюку М.Я. звільнити із займаних посад начальника управління містобудування та архітектури Герасимюка Л.В., заступника начальника управління містобудування та архітектури, головного художника міста Матвіїва Я. В., начальника відділу охорони культурної спадщини управління культури Троневича П.О.;

3. Рекомендувати Луцькому міському голові Романюку М.Я. оголосити відкритий конкурс на заміщення вакантних посад".

Зверніть увагу, що таке рішення політичне, адже прямої дії воно немає. Призначення і звільнення чиновників Луцької міської ради – виключна компетенція міського голови. Саме тому в проекті рішення застосоване формулювання "рекомендувати". Але якщо рада все ж підтримає такий проект, а міський голова на свій розсуд залишить на посаді зазначених вище чиновників, це дасть додатковий козир опонентам Миколи Романюка, які говоритимуть, що мер не дослухається до думки депутатського корпусу.

Pro: позиція "Народного контролю"

В пояснювальній записці до запропонованого проекту рішення "Народний контроль" наводить власні аргументи, чому, на їх думку, посадовців управління містобудування та архітектури Луцької міської ради потрібно звільнити.

"Своєю бездіяльністю щодо реагування на заяви громадян про численні порушення у ввірених їм сферах, чиновники фактично прикривали дії забудовників-порушників. А відсутність будь-яких кроків з пошуку та напрацювання системних варіантів вирішення цих проблем демонструє їхню безініціативність та небажання міняти існуючу ситуацію.

Так, з кожним днем у Луцьку збільшується кількість будівельних майданчиків, роботи на яких ведуться без належної документації та з порушенням законодавства. В окремих випадках такі роботи несуть ще й загрозу життю мешканцям сусідніх будинків", – йдеться у заяві "Народного контролю".

Як приклад, наводять об'єкти, на яких ведуться будівельні роботи за адресами: пр. Відродження 26г, пр. Молоді, 10, вул. Стрілецька, 27, вул. Володимирська, 109, вул. Теремнівська, 65а, пр. Волі 44а, пр. Соборності 22, пр. Соборності, 22б.

Також політики закидають чиновникам відступлення від Генерального плану міста та іншої містобудівної документації, "неналежно організовані процедури обговорення з громадськістю планів забудов", практику застосування різного підходу чиновників до різних суб'єктів господарювання, "коли одним підприємцям погодження документації відбувається швидко та без зволікань, а для декого питання вивчаються місяцями".

На думку "Народного контролю", нові споруди, що з'являються в історичній частині Луцька, "погіршують архітектуру своєї перевантаженістю і претензійністю, створюючи стиль псевдоісторизму", а будівельні роботи на території історико-культурного заповідника "ведуться з порушенням законодавства про збереження історичних пам'яток".

Як приклад, депутати наводять об'єкти за адресами: вул. Кафедральна, 13 (зведення торгово-офісного центру на залишках старовинних підземель), вул. Кафедральна, 16 (самовільні будівельні та ремонтно-реставраційні роботи у Монастирі Бригіток), вул. Градний узвіз, 1 (самовільні будівельні роботи на території Свято-Троїцького собору).

"Відділу охорони культурної спадщини надані повноваження із захисту та збереження пам'яток культури і він зобов'язаний вживати для цього заходів. Тобто відділ, як мінімум, повинен інформувати центральні органи виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини про загрозу руйнування пам'яток. Проте відділ замість того, щоб бути контролюючим органом, зайняв позицію пасивного спостерігача, і як наслідок ми спостерігаємо руйнацію пам'яток не тільки місцевого, а й національного значення", – заявляє "Народний контроль".

Contra: позиція управління містобудування та архітектури

Начальник управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Леонід Герасимюк категорично відкидає закиди "Народного контролю" і вказує на некомпетентність їхнього лідера Павла Данильчука.

"Павло Данильчук – неокомуніст. Він, людина без досвіду та необхідної кваліфікації, на практиці реалізовує ленінську тезу про те, що "кожна кухарка може управляти державою", – заявляє Леонід Герасимюк.

Керівництво зазначає, що часто активісти не розуміють меж компетенції кожного органу.

"В більшості прикладів порушень, які наводить "Народний контроль", не було оформлено дозвіл на початок будівельних робіт, який видає Державна архітектурно-будівельна інспекція", – пояснює головний архітектор Луцька.

Наприклад, незаконною забудовою може бути об'єкт, який побудований не на своїй землі (це взагалі кримінальний злочин); якщо є своя земельна ділянка, але об'єкт збудований без проектної документації; якщо є проектна документація, але немає дозволу Інспекції архбудконтролю на початок проведення будівельних робіт; якщо об'єкт споруджений, але не зданий в експлуатацію. Порушення на кожному з цих етапів можна назвати самовільним будівництвом.

Також Леонід Герасимюк каже, що управління постійно робить великий об'єм робіт, який не видно загалу. До прикладу, до 2009 року Луцьк жив за старим генпланом, розробленим ще у 1980 році. Але люди, як і місто в якому вони живуть, постійно змінюються, що потребує нового бачення і підходів. Наступний документ, який ґрунтується на генплані – план зонування міста – був затверджений аж через 6 років (у 2014 році). Зараз знову ведуть роботи з внесення змін в генплан, адже багато промислових підприємств перестали функціонувати на території міста. Також за останні роки було затверджено 25 детальних планів забудови, кожен з яких проходив громадські слухання.

Із закидами про пасивну реакції управління містобудування Луцької міськради на порушення в історичній частині міста категорично не погоджується головний художник Луцька Ярослав Матвіїв. Як приклад, він демонструє лист до Держархбудінспекції про незаконні будівельні роботи на території Свято-Троїцького собору.



Також керівництво управління архітектури нарікає на не завжди високу кваліфікацію будівельників.

"Управління архітектури видає містобудівні умови, які стосуються проектування об'єкту. Далі проектна організація проектує об'єкт згідно з діючими будівельними нормами і чинним законодавством. Після цього реєструється декларація чи отримується дозвіл на початок проведення будівельних робіт архітектурно-будівельною інспекцією на виконання будівельних робіт.

Що стосується Соборності, 22, то тут була порушена технологія ведення будівельних робіт, через що виникли проблеми. Зараз Рівненський інститут водного господарства, де є відповідні фахівці, проводить дослідження і видасть заключення, як зміцнити фундамент. Але це не робота чиновників", – каже Леонід Герасимюк.

Щодо проекту рішення про висловлення недовіри, то в керівництва управління містобудування та архітектури виникають глибокі сумніви щодо праведності мотивів лідера "Народного контролю" Павла Данильчука, який "видає свої політичні амбіції за порушення законодавства".

"Вони ждуть, коли замовник розпочне будівництво, вкладе гроші, завезе матеріали, а тоді на них почнеться "наїзд". Що потрібно для того, щоб зупинити будівництво? Провести консервацію, що не зруйнувати те, що збудовано. Інколи така консервація може коштувати дорожче, ніж самі будівельні роботи. Створюють такі умови для будівельника, щоб той "вирішив" з активістами своє питання. Як вирішують? Ну це вже тільки вони знають", – додає Леонід Герасимюк.

"Проект рішення про недовіру – більше економічне, аніж політичне. Ми підтримуємо бізнес, який вкладає гроші в будівництво і чесно виконує взяті на себе зобов'язання. Але ми стоїмо на заваді тих, хто робить бізнес шляхом припинення будівельних робіт", – заявляє головний архітектор Луцька.

***

На чию сторону схилиться рішення депутатів, побачимо вже дуже скоро. Зрештою, робота управління містобудування та архітектури хоч і не позбавлена певних недоліків, проте наврядчи заслуговує на кадрові висновки. Не помиляється той, хто нічого не робить. А робота, хоч і непомітна для пересічного лучанина, відбувається постійно й у правильному напрямк.

Андрій ЛУЧИК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А підпис Матвіїва на циркулярі, це що: "художєствєнноє проізвєдєніє" чи свідчення катастрофічного браку інтелекту?
Відповісти
Для Данильчука, шо карбюратор, шо канделябр то є одно і то саме. Для нього головне,"... что есть у революции начало, но нет у революции конца". Автомат возить тілько на велопробігах, замість того, щоб використовувати його за призначенням в АТО. А ну но, синку, перемісти акценти з тилу на передову !Чи ти так люто москалів ненавидиш, шо навіть не хочеш їх видіти ?
Відповісти
Володя! Для чого ти підтягуєш оце ...о лучика солнца до себе? Най ...є до Хронік Сивої Кобили.
Відповісти
Лучик толковий хлопець і його "Хроніки" були кращою газетою Волині.
Відповісти
луцик це хто?
Відповісти
Бракує думки агхітектога по когівниках Шиби..
Відповісти
Данильчук хоче повернути лучанам комунізм, коли у луцьку будували 3 місцеві компанії. Ціни у них були, як пам"ятаєте - 16-17тис/м2, але ж свої і безпроблемні)
Відповісти
В Луцьку немає архітектури, в Луцьку є строітельство. І факт наявності псевдо активіста Данильчука не заперечує наявність совко-колгоспного будівництва в луцке.
Відповісти
Розділяю більш ніж думку Герасимюка! Наші обранці лише створюють видимість переживань за закон; а насправді створюють проблеми для будівельників! А шляхи їх вирішення пропонують забудовникам! Ви дайте ще сюди коментар того ж Павлюка Т, ПокровськогоА., Павлович, та багатьох інших ( стрілецька, волі, соборності) скільки коштують неперешкоджання будівництву...саме з боку згаданих осіб!
Відповісти
У Луцьку немає ніякої архітектури - є "унилоє го\но".
Відповісти