«Тенденція важка, але вона контрольована», - Петро Шпига про злочиність на Волині

«Тенденція важка, але вона контрольована», - Петро Шпига про злочиність на Волині
УВАГА! ПЕРЕДРУК ЦІЄЇ ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

На відміну від очільників прокуратури області, керівник Нацполіції на Волині Петро Шпига працює на посаді ще із 2014 року. Як нагадування про революційні події, він зберігає в кабінеті бруківку із Інститутської на одній із полиць, поруч із орденами та відзнаками.

А скандальну "бурштинову" картину, яка викликала неоднозначну реакцію Facebook-спільноти, відправив у музей МВС. "Такі ж речі продаються в звичайному магазині", - дивується реакції людей Петро Шпига.

Наша розмова із керівником ГУ Нацполіції на Волині про головні виклики для правоохоронців: зростання рівня злочинності, незаконний видобуток бурштину, "притирання" старої та нової поліції, навчання слідчих та КОРДу, проблему наркоманії у Нововолинську, справи Ігоря Лапіна, розслідування побиття активістів та співпрацю із "Вартою порядку" і "Самообороною Волині".


- Розкажіть, яка специфіка роботи поліції на Волині? Які категорії злочинів найбільш проблемні?

- Cпецифіка така ж, як і по всій Україні. Переважно всі наслідки, пов'язані з економічними проблемами, війною, прийняттям "закону Савченко", за яким випустили на волю багато злочинців, притаманні й нашій області. Все це й зумовлює певне збільшення кількості злочинів. В першу чергу - це крадіжки з помешкань громадян. Зокрема, є значне збільшення кількості крадіжок велосипедів.

І знаєте, боротися із цим злочином доволі важко, бо велосипеди в подальшому ідентифікувати неможливо. Вони не "номерні", злочинці в більшості випадків їх одразу переробляють, перефарбовують та збувають. Навіть, якщо ми затримуємо і вилучаємо, то потім довести, що саме цей велосипед, який був викрадений, досить важко.

Правда, збільшення кількості злочинів не стосується тяжких та особливо тяжких. Ми постійно проводимо профілактичні заходи. Зокрема, минулого та позаминулого тижнів провели понад 20 обшуків у осіб, котрі звільнилися із місць позбавлення волі та, за нашою інформацією, не полишають наміру займатися злочинною діяльністю і можуть негативно впливати на криміногенну ситуацію в регіоні.

Постійно контролюємо ці процеси й намагаємося попередити злочини. У жовтні затримали групи осіб, які займалися викраденнями транспортних засобів у Луцьку та Ківерцівському районі, крадіжками з помешкань жителів Луцька. Розкрили розбійний напад на ювелірний магазин у Володимирі-Волинському. Тому, якщо загалом, тенденція важка, але вона контрольована.

- Які, на вашу думку, основні причини зростання рівня злочинності на Волині та в Луцьку зокрема? Адже є багато щодо цього дискусій і звинувачень.

- У першу чергу зростанню злочинності сприяють соціально-економічні процеси, а також війна на Сході. Є значне переміщення зброї з місць бойових дій і ця проблема не оминула й Волинь.

Вилучаємо таку зброю. Ось і зараз проводимо місячник добровільної здачі зброї. Люди здають і вибухівку, і нарізну зброю. Користуючись нагодую, хочу нагадати волинянам, що за порушення законодавства у сфері обігу зброї передбачена адміністративна й кримінальна відповідальність. Однак, осіб, котрі добровільно здадуть незареєстровану зброю, звільняють від відповідальності. Це - процес, який пережили всі країни, що перебували в стані війни.
Бруківку з Інститутської вручали на народному віче, - каже Петро Шпига
Бруківку з Інститутської вручали на народному віче, - каже Петро Шпига

- Коли лише почала в Луцьку працювати патрульна поліція, були певні тертя між "старою" поліцією і патрульними. Чи вдалося ці конфлікти вирішити до цього часу, чи є повне взаєморозуміння?

- Я думаю, що говорити про повне взаєморозуміння рано, але цей процес рухається в правильному напрямку. Є співпраця, є певні спільні заходи, є затримання, є розкриття. Кожен процес не може з самого початку працювати на 100%.

Ясно, що для патрульної поліції потрібен час, щоб мати відповідний досвід. Під час реформування поліції певний бар'єр був. Патрульна поліція була створена із людей, котрі мали бажання та пройшли відбір. Вони бачать все по-новому й були в частини людей думки, що вони, мовляв, не хочуть працювати із працівниками "старої" міліції, які пройшли атестацію в поліцію. Я думаю, що це тимчасово, "притруться" і будуть подальші позитивні зрушення.

- Який на сьогодні рівень забезпеченням зарплатами переатестованих поліцейських та рівень матеріально-технічного забезпечення? Чи є проблеми із цим?


- Казати, що проблем взагалі нема, було б неправильно. Але ми слідкуємо за всіма рішенням Кабінету Міністрів, Верховної Ради й зараз є позитивні тенденції (щодо зарплати, - ред.). Буквально із жовтня піднята заробітна плата працівникам певних підрозділів оперативного складу. Зарплату вони вже отримали майже в двічі більшу. Це - також залежить від вислуги років, звання, посади. Тому зарплата до 10 000 гривень може відповідати сьогоднішнім потребам. І коли молодий лейтенант приходить працювати, я думаю, для нього це є нормальний рівень.

Щодо матеріально-технічного забезпечення теж не можна сказати, що проблем нема. Є питання щодо відеоспостереження по місту Луцьк. Це ми вирішуємо разом із місцевою владою. Ми розуміємо, що на все коштів у бюджеті немає. Але в рамках програми обласної "Безпечне місто" ми працюємо. Зокрема, на останній сесії облради було виділено 400 тис. грн. на придбання відеокамер та їх розміщення на вулицях Луцька. Долучається до цього процесу і Луцька міська рада.

Проблем із забезпеченням паливно-мастильними матеріалами зараз немає. Воно відбувається централізовано, як і виплата зарплат. Всі інші проблеми вирішуємо в міру можливості. Поки рано говорити, що ми в повній мірі забезпечені комп'ютерною технікою. Однак, я думаю, що із часом у нас буде й нове комп'ютерне обладнання.

- Один із найбільш резонансних інцидентів за останній час - спроба пограбування в Луцьку народного депутата Ігоря Лапіна, коли він стріляв у нападників. Політичні опоненти Лапіна заявляли про те, що ви допомагали йому уникнути відповідальності через особисте упереджене ставлення. Яка зараз ситуація із цією справою?

- Ніякого упередженого ставлення тут не було. В цьому випадку процесуальним керівником була прокуратура. На даний час справа за фактом грабежу знаходиться в суді розглядається в рамках чинного законодавства. Тому я не вважаю, що якісь упереджені моменти тут були. Кожна сторона може заявляти будь що. Розслідування вже закінчене і, як суд вирішить, так і буде.

- Коли відбувався процес переатестації поліції, одним із найгостріших моментів були напади на активістів Богдана Климчука та Сергія Чурікова. Яка доля розслідування цієї справи?

- Справа знаходиться у провадженні. Ми розуміємо, щоб оголосити підозру особі, навіть коли є певна інформація, яка на неї вказує, потрібні конкретні докази, що підтверджують її причетність. Зараз у нас немає повної доказової бази. Прокуратура на даний час не вбачає підстав, щоб оголосити підозру та відправити справу у суд.

- Але у справи є перспектива?

- Я не скажу, що перспектива стовідсоткова. Є інформація про осіб, які могли бути причетні до скоєння цього правопорушення. Але говорити про гарантоване успішне розкриття ми поки не маємо підстав. Проводимо розслідування, крапку остаточно ще не поставлено.

- Одна із найбільш резонансних тем, пов'язаних із правопорушеннями на Волині минулого року, це тема незаконного видобутку бурштину. Зараз ця тема ніби "затихла". Тим не менш, як поліція охороняє місця можливого видобутку?

- Я б не сказав, що ця проблема "затихла". Я думаю, що люди, які мають такі злочинні наміри, їх не втратили. Але ситуація контрольована. Ми ні на день не полишаємо ті місця. Там забезпечується цілодобова належна охорона правопорядку працівниками спецпідрозділів поліції. Також залучаються лісова охорона та громадські формування.

- Але проблема ще й в тому, що цих людей хтось організовує. Чи виявляли за останній час організаторів та людей, які покривають незаконний видобуток?


- Ми проводимо профілактичну роботу та обшуки в місцях проживання чи ймовірного перебування організаторів цього незаконного промислу. Але законодавство зараз не дає нам повної можливість проводити весь комплекс оперативно-розшукових заходів. Сам злочин - стаття 240 Кримінального кодексу не є тяжкою. І це не дає можливість проводити всі заходи, щоб документувати весь "ланцюг" зв'язків та виходити на організаторів.

- А яка максимальна відповідальність?

- Як показала практика, переважно мова йде про штраф у 7,3 тисячі гривень. Навіть, не позбавлення волі. Для людей, які займаються незаконним видобутком, 7,3 тисячі гривень - це мізерна сума. У нас 53 кримінальні провадження за цим видом злочину. Але говорити про якість глобальні розробки поки не можемо через обмеження законодавства.

- А чи є у ваших повноваженнях можливість виступити із ініціативою збільшення таких штрафів?

- Ми виступали неодноразово. Про цю проблему знає керівництво Національної поліції. Готуються відповідні пропозиції змін. Але їх можна внести тільки на найвищому рівні - через Верховну Раду.

- Зараз тривають різні випробування для кандидатів на посади слідчих. А коли люди, які виявили бажання працювати слідчими, зможуть приступити до роботи?

- Якщо буде рішення поліцейської комісії й вони пройдуть всі етапи, які визначені: тести, фізичну підготовку, ВЛК (військово-лікарську комісію, - ред.), а потім курс навчання, то через 3-4 місяці зможемо їх призначити на посади.

- Скільки новачків потрібно для того, щоб "розвантажити" тих слідчих, які є зараз?

- Питання дуже важливе. Слідчі потрібні, бо в нас, наприклад, у Луцькому міськвідділі на одного слідчого приблизно 100 кримінальних проваджень. Розумієте, людина не може фізично приділяти належну увагу всім провадженням за такого навантаження. Для того, щоб виваженим був процес розслідування, цю кількість проваджень потрібно зменшити втричі. Але ми розуміємо економічну ситуацію. Немає зараз такої кількості коштів, щоб різко збільшити кількість слідчих не тільки у нас в регіоні, але і в Україні загалом. Тому розраховуємо на близько 25 нових слідчих, щоб трохи "розвантажити" ситуацію.

- Яке сприяння роботі поліції з боку громадських формувань. Чи допомагають вам, коли не вистачає працівників?

- Звичайно. В нас досить тісна взаємодія і з "Вартою порядку", і з "Самообороною Волині". Вони безпосередньо беруть участь у затриманнях та розкритті злочинів. І по інших великих містах є розуміння й спільне бачення. Я спілкуюся з людьми. Постійно їжджу на прийоми громадян. Приємно, що представники інститутів громадянського суспільства, громад вболівають за ситуацію, орієнтуються в проблемах і самі пропонують варіанти, щоб спільними забезпечити належну охорону громадського порядку. Навіть, створення групи реагування патрульної поліції мало підтримку. Це - не тільки моральна підтримка, але і фінансова. Виділяються приміщення, матеріально-технічне забезпечення, комп'ютери та інше. Люди розуміють, що тільки взаємодія може дати результат.

- Один із негативних символів Нововолинська - наркоманія. Чи є бачення, план, як подолати цю проблему?

- Планів можна багато будувати. Але питання в тому, що підрозділи по боротьбі з наркотиками мені не підпорядковані. Це окремий структурний підрозділ, який підпорядковується напряму Національній поліції. Однак, вважаю, що боротися із наркоманією мають спільно, як міжрегіональний підрозділ, місцева поліція так і громада. Наркоманія породжує хуліганство, тілесні ушкодження, крадіжки. У Нововолинську ми проводимо постійні відпрацювання із залученням Національної гвардії та підрозділів особливого призначення. Працюємо на профілактику та випередження.

- Яка ситуація із КОРДом (Корпус оперативної раптової дії, - ред.) на Волині? Чи є вже повноцінна робота?

- Для того, щоб запустити повноцінно діяльність КОРДу, людям потрібно пройти певний курс навчання. Ті співробітники, які пройшли відбір, зараз готуються до такого навчання. Вже визначена кількість, підібрані люди. Поки він функціонує як рота поліції особливого призначення.

- ЗМІ та журналісти часто пишуть про роботу поліції, дають оцінку її працівникам. Що б ви хотіли порадити журналістам, які пишуть про поліцію на Волині?

- В першу чергу давати інформацію в повній мірі, а не виривати із контексту якісь окремі фрази. Ну і висвітлювати не тільки негатив, але і позитив. Від цього не тільки формується думка людей про роботу поліції, а й залежить їх безпека. Якщо є розкриття злочинів, затримання правопорушників, то варто про це розповісти людям, аби вони знали, що поліція є і вона працює. Важливо, що б люди знали, що ми цілодобово дбаємо про безпеку кожного громадянина.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Буйна фантазія у пана головного міліціонера. І з логікою проблеми - контрольована тенденція вже не тенденція, бо або злочини відбуваються за участі правоохоронців, або завдяки їм вони не можуть бути виконаними.
Відповісти
Бесит с каким спокойствием он объясняется. Как Будто ничего не происходит. Детей ждём со второй смены школы в тревоге. Темнота и бухая отмороженная молодежь.
Відповісти
Безнаказанная преступность- это эпидемия. А Шпига ее ускоритель.
Відповісти
Останні статті
«Тенденція важка, але вона контрольована», - Петро Шпига про злочиність на Волині
02 листопад, 2016, 18:00