Маски-шоу: чому проводили «бурштинові» обшуки у Волиньраді

Маски-шоу: чому проводили «бурштинові» обшуки у Волиньраді
Проведення обшуку в приміщенні Волинської облради для знаходження рішень щодо КП «Волиньприродресурс» стало не тільки і не стільки формальною процедурою в рамках одного кримінального провадження.

Ймовірно, таким чином представники столичного істеблішменту нагадали голові облради Ігорю Палиці, що він не може одноосібно розпоряджатися ресурсами області. Проте поки держава не пропонує системної альтернативи щодо бурштину.

***

Під час сесії облради 2 лютого голова Ігор Палиця урочисто заявив про те, що комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало ліцензії на видобуток бурштину та торфу на території області, а згодом отримає аналогічні документи і щодо міді в Ратнівському районі. Все це, мовляв, дозволить отримати у місцеві бюджети до 1 мільярда гривень вже в 2017 році.

Тому він «присоромив» опозиційних депутатів у облраді, які не підтримувати рішення щодо надання надр «Волиньприродресурсу». Мовляв, і опозиціонери зможуть «взяти» кошти, отримані від корисних копалин та «поїхати із ними в округи», аби задовольняти потреби виборців.

При цьому Палиця заявляв, що заяву про перше отримання ліцензій зробив ще напередодні. І в той же день, мовляв, хтось подзвонив «у Київ» і повідомив про це. Після цього нібито «трусили» всіх працівників Державної служби геології та надр, щоб дізнатися, хто ж дав ліцензії «Волиньприродресурсу» на такий видобуток. Проте тоді голова облради переконував, що вони «витримали кожну букву закону», бо розуміли, що через кожну помилку план «збагачення Волині» можуть зірвати «із Києва».

Такі очікування від центральної влади зумовлені стійким переконанням Ігоря Палиці, що нинішнє керівництво держави на чолі із Петром Порошенком та Володимиром Гройсманом (фактично представники «Солідарності») насправді незацікавлені у реальній децентралізації, натомість намагаються використати ситуацію для перекладання додаткових видатків на місцеві бюджети. До того ж їм нібито сприяє Міжнародний валютний фонд та «Захід» загалом, які мовляв, хочуть «підсадити» Україну на «голку» траншів і використовувати як сировинний придаток. А це зручніше робити із єдиним київським керівництвом.

Не дивно, що із такими підходами Палиця вже 1,5 року реалізовує курс на встановлення максимального контролю над волинськими структурами та передачі цим структурам місцевих ресурсів. Так, крім надр, на баланс комунального підприємства «Волиньагроліс» забирають ліси області, програми розвитку області авторства ОДА не підтримують без врахування позиції облради, намагаються створити максимальну кількість госпітальних округів, аби «вижати» із держбюджету якнайбільше грошей для медзакладів. До того ж його обурення викликають проекти рішень щодо затвердження змін до перспективного плану області, коли виявляється, що межі нових об’єднаних громад на Волині могли б погодити і без облради.

В такому контексті формуються і публічні та непублічні переговори, на яких тримається більшість у облраді. Як видно з результатів голосувань, найчастіше проекти, ініційовані командою «Укропу», підтримують фракції ВО «Свобода», Радикальної партії, вихідці з фракції «Батьківщини» та періодично – «Наш край».

Ці рішення часто стосуються того, щоб бюджет Волинської області та інші місцеві бюджети отримали максимальну кількість коштів, аби бути не «прохачами», а «тими, хто дає».

Проте обшук із «маски-шоу» в приміщенні облради, де зареєстроване КП «Волиньприродресурс», ймовірно, був покликаний дещо обмежити пориви команди Палиці щодо максимальної автономії Волині. Адже рішення постійних комісій облради та самої сесії щодо «Волиньприродресурсу» можна було вилучити і без автоматників в приміщенні.


ДЛЯ ЧОГО ОБШУКИ?

Як ідеться у постанові судді Печерського суду Києва Олега Білоцерківця, від управління з розслідувань особливо важливих справ у сфері економіки Департаменту з розслідувань особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України надійшло клопотання по обшук «нежитлових приміщень» (фактично кабінетів у облраді), які використовує КП «Волиньприродресурс».

А кримінальне провадження, через яке весь «кіпіш», розпочали 8 лютого 2017 року «за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Державної служби геології та надр України, які незаконно видали спеціальні дозволи на користування надрами на видобуток бурштину на території Волинської області, чим спричинили тяжкі наслідки державним інтересам, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України».

Зокрема йдеться про те, що ці «службові особи» нібито порушили пункт 8 постанови Кабміну №615, бо без проведення аукціону надали такі надра «Волиньприродресурсу» на 20 років.



Отож, формальна причина для цього, те, що ліцензії надали без аукціону. Справді, у пункті 6 згаданої постанови йдеться про випадки, коли їх надають без його проведення. Це вивчення за власні кошти, розширення меж не більш як на 50 відсотків, геологічного вивчення та видобування корисних копалин місцевого значення тощо. Проте кожна із 15 різних обставин такого надання, вказаних у постанові, потребує чіткого трактування. Тому поле для судової «тяганини» досить широке.

До того ж 7 лютого 2017-го, за день до відкриття проваджень (не факт, що ці події пов’язані) Верховна Рада «провалила» законопроект № 1351-1 «Про видобування та реалізацію бурштину». Із «волинян» його двічі підтримали Дмитро Лубінець (БПП «Солідарність»), Ігор Гузь («Народний фронт») та Ігор Лапін («Народний фронт»). Ще один «фронтовик» Юрій Савчук був відсутній в сесійній залі. Депутати із групи «Воля народу» Степан Івахів і Сергій Мартиняк не брали участі у голосуванні. Змінювала свою позицію тільки нардеп від «Укропу» Ірина Констанкевич.

Таким чином шанс на додаткове регламентування вже скандальної галузі був втрачений. Відповідно, коло юридичних аспектів, навколо яких можна вести юридичні «баталії» щодо «Волиньприродресурсу» не стало меншим. А за них вже особисто взявся адвокат Ігор Поліщук, який очолює фракцію «Укроп» у Луцькій міській раді. Саме він, як виявилося, є адвокатом заступника директора підприємства Веніаміна Туза.

Цікаво, що медіа, які фактично фінансуються головою облради Палицею, поширили інформацію про те, що обшуки відбуваються з подачі голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Чи справді це так, наразі невідомо. Цілком можливо, що за ситуацією у «Волиньприродресурсі» в команді Порошенка слідкують і без Гунчика.

Нагадаємо, за словами нардепа Сергія Лещенка, департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури під керівництвом Володимира Гуцуляка – це так званий «департамент Кононенка-Грановського» ( близького соратника Петра Порошенка Ігоря Кононенка та його «правої руки» Олександра Грановського). Якщо це і справді так, саме йому б доручили досить важливу справу із «політичним» присмаком – «втихомирити» олігарха та соратника Ігоря Коломойського Ігоря Палицю в цій справі. Адже за публічними та не публічними крокам Палиці зрозуміло, що «Волиньприродресурс» - це напрямок роботи, за який він готовий боротися.



Як відзначив Палиця у Facebook, Генпрокуратура із значно меншими темпами розслідує провадження проти людей Януковича, ніж цю справу: «Генпрокуратура, яка не спромоглася конфіскувати статки Януковича, Арбузова, Клименко та інших зрадників, прийшла захистити чиїсь інтереси , і не дати наповнити обласний бюджет! Генпрокуратура, яка не спромоглася посадити чиновників, які розкрадають Державний бюджет та кришують торгівлю та контрабанду з терористами, вирішила налякати людей, щоб вони навіть і не думали зазіхати на виведення чорного бізнесу в легальну площину!».


А ГУНЧИК ЩО?

Поки у обласній раді проводили обшуки, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик разом із очільниками Рівненської та Житомирської адміністрацій представили в Києві проект рекультивації «місячних» територій, які залишаються після нелегального видобутку.

«Днями «вийшла у світ» постанова Кабінету Міністрів України, при розробці якої враховано позиції Держлісагентства, органів місцевої влади та екологів. У документі виписано механізм рекультивації - відродження знищених бурштинокопачами ділянок лісу, а також контролю видобутку сонячного каміння. Фактичними виконавцями пілотного проекту визначено ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин». Роботи з рекультивації проводитимуть підрядники, але під контролем держави та за результатами відкритих конкурсних процедур. Очікується, що місцеві громади отримають додаткові надходження від податків та зборів до власних скарбниць, а також робочі місця», - повідомляє відділ інформполітики Волинської ОДА.

Під час прес-конфренції Гунчик нагадав про потенціал Волині у цьому напрямку: «Якщо говорити про Волинську область, то 1/3 території області – це територія, на якій знаходяться величезні поклади бурштину».

За його словами, видобувати бурштин все ж краще через згадані держпідриємства ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин», але залишати на Волині максимальну кількість податків та створювати робочі місця для волинян. Це, мовляв, узгоджується із законодавством, зокрема з Бюджетним кодексом. Натомість схема роботи «Волиньприродресурсу» може викликати конфлікт інтересів між різними місцевими радам, які захочуть створити свої бурштинові комунальні підприємства.



***

Побачити результат кримінального провадження щодо «Волиньприродресурсу» ми можемо вже досить скоро. Проте поки невідомо, коли державні компанії зможуть організувати альтернативу: видобуток державними компаніями чи «культурними» приватними фірмами із прозорим оподаткуванням та працевлаштуванням.

А тим часом навіть президент Петро Порошенко заявляє про «підсніжники» - нові копанки, які з'являються в лісах Полісся. І рекультивація постфактум - це не спосіб із ними реально боротися.

Свою неефективність у сусідніх областях показала тотальна заборона на видобуток. Великі території, помножені на рівень корупції, вже призвели до знищення десятків гектарів лісів. Тому видобувати бурштину будуть так чи інакше. Питання лише в тому, хто і якими методами.

ТЕКСТ - Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Ви ще щось чекаєте?? Комуналка - жесть, пальне - жесть, то як ще нам віддати бурштин.
Відповісти
ВСЕ ВІРНО!!! Палиці респект!! Але адвокат Поліщук це просто насмішка, де його відкопали.Заведе він Вас панове у глухий кут.
Відповісти
За рахунок чого зростають доходи місцевих бюджетів? Пояснення за посиланням:
http://decentralization.gov.ua/news/item/id/4381
Відповісти