Додати запис

Відкритий лист Міністру Внутрішніх Справ України

Міністру
Внутрішніх Справ України
Авакову А. Б.

Шановний пане міністре!

Оскільки в Україні розпочався процес люстрації чиновників різних рівнів і різних відомств, які, переступаючи через закони, вірою і правдою служили режиму Віктора Януковича, не забуваючи при цьому і про власні інтереси, то за покликанням совісті до цього процесу вирішив долучитися і я.

Добрих слів про міліцію мало, бо рівень довіри населення до правоохоронних органів – як камертон їх успіхів та прорахунків. Формують імідж ті, хто ближче до людей: дільничні інспектори, криміналісти. Завдання керівника в цьому контексті: бачити справжню картину громадських настроїв, оцінити їх причини та знайти адекватні управлінські рішення, які могли б ліквідувати чинники, що негативно впливають на імідж міліції.

Днями Вами було оголошено конкурс на відбір кандидатів на заміщення посад керівників ГУМВС, УМВС України в Київській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях.

Ураховуючи суспільну необхідність обговорення кандидатур та забезпечення прозорості та контролю з боку громадськості, Ви запропонували список осіб, які виявили бажання прийняти участь у конкурсі.

Проте у даному списку я не виявив усіх осіб, які подали необхідні документи для участі у конкурсі на відбір кандидатів на заміщення посади керівника УМВС України у Волинській області.

Дана інформація мене, як представника громадськості, обурила, тому я звертаюся до Вас, пане міністре, з даним відкритим листом.

У списку, який розміщений на сайті МВС України (http://mvs.gov.ua/mvs/control/main/uk/publish/article/1008158), я побачив лише чотири кандидатури, а саме: на посаду начальника УМВС України у Волинській області: генерал-майор міліції Швидкий Віктор Васильович; полковник міліції Коваль Василь Дмитрович; полковник міліції Шпига Петро Петрович; Лебідь Михайло Адамович.

А де ж решта кандидатів? До речі, щодо яких, 23 березня 2014 року, відбувалися громадські слухання (http://www.volynpost.com/news/29804-sluhannia-schodo-novogo-kerivnyka-milicii-volyni-spokijno-i-bez-zauvazhen ).

Проте, серед кандидатур, на першому місці, перебуває генерал-майор міліції Швидкий Віктор Васильович.

На мій погляд, не зайвим буде згадати, що 12 березня 2014 року громадськість вже пікетувала УМВС України у Волинській області з вимогою про відставку Швидкого В. В. (http://www.volynpost.com/news/29085-piket-milicii-v-lucku-foto-video), (http://www.volynpost.com/news/29091-yak-shvydkogo-prosyly-z-golovnogo-milicionera-volyni-video).

Виникає питання: де ж тут забезпечення прозорості та контролю з боку громадськості? Чи це знову „замилювання очей” для громадськості? А призначення, яке Ви маєте затвердити наказом, приймається кулуарно, без публічного висвітлення та обговорення кандидатів?

Пане міністре, мені сподобалася Ваша ідея відкритості в кадровій політиці, я думав, що епоха „поділу портфелів” завершилась. Проте, наразі я бачу, що вона продовжується.
Мені здавалося, що Майдан повстав саме проти такої – корупційної – системи, в якій подібного роду „призначення” не тільки можливі, але й прийнятні. Мені здавалося, за право участі та контролю над системою державного менеджменту наш народ заплатив надто високу ціну! А наразі ми бачимо ту ж „систему”!

І тому, я, як представник громадськості Волині, вимагаю проведення відкритого конкурсу – як єдиного механізму прийняття компетентних рішень. В рамках цього конкурсу повинні бути включені усі кандидати і це має висвітлюватися в повному обсязі. Кандидати повинні представляти на суд громадськості та експертів власні бачення та концепції роботи правоохоронних органів на місцях, стратегію трансформації та власних пропозицій. Кандидати мають відповідати критеріям фаховості, компетентності, політичної незаангажованості, мати досвід керівної роботи, тощо. І найголовніше: вони мають бути готові до непопулярних і радикальних рішень щодо роботи по підвищенню рівня довіри громадян, і до себе особисто, і до міліції в цілому.

Я вважаю, що краще витратити місяць часу на прозорий конкурс, ніж втратити остаточно рівень довіри в населення і знову підняти хвилю обурення „системним” призначенням.
Пане міністре, не забувайте гасло – „Міліція з народом!”

Пане міністре, у мене є надія на позитивну реакцію, оскільки Вам, шановний Арсене Борисовичу, теж в своєму житті довелося стикатися з несправедливими діями влади.

А тих Ваших підлеглих, шановний пане міністр, які Вам дістались у спадщину від Захарченка, я хочу попередити, що в разі, якщо зміст цього мого листа до Вас не буде доведений, то я звернусь з цими ж запитаннями до нової начальниці Антикорупційного бюро Тетяни Чорновол та нового начальника люстраційного бюро Єгора Соболєва, до яких я не звертаюсь одразу лише тому, що не хотілось би надавати цій справі кримінального відтінку, адже поки-що, я думаю, можна обійтись лише Вашою вказівкою про висвітлення на сайті усіх кандидатів на заміщення посад керівників ГУМВС, УМВС України в Київській, Львівській, Волинській та Тернопільській областях та проведенням конкурсу із забезпеченням прозорості та контролю з боку громадськості.

З повагою,
Віктор Вальчук, голова правління правозахисної організації „АМР „Велес”.


Цей лист відкритий до підписання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А кабінети вже відремонтували? А секретарок поміняли? Ото ж бо й воно - тут ще не початий край роботи!
Відповісти