Додати запис

Без люстрації неможливо побудувати нову країну

Одна з основних вимог Майдану, без виконання якої неможливе очищення та оновлення України, – люстрація. Усвідомлюючи гостру суспільну необхідність докорінного перезавантаження державного апарату та недопущення контрреволюції, ми з побратимами зі «Свободи» зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про проведення люстрації в Україні»

Україна стала незалежною ще 1991 року, проте при владі залишалися представники компартійної колоніальної бюрократії. Саме відмова від проведення люстрації породила кривавий бандитський режим Януковича та прирекла країну на корупцію, беззаконня, несправедливість і злидні.

Сьогодні люстрація є обов’язковою запорукою побудови оновленої України. Основна мета закону, розробленого «Свободою», – недопущення в органи державної влади і місцевого самоврядування, правоохоронні органи, суди, прокуратуру осіб, які причетні до встановлення та функціонування кримінального режиму Януковича та Партії регіонів, заплямували себе корупцією та порушенням прав і свобод громадян. Також люстрації підлягають співробітники іноземних спецслужб, колишні агенти КДБ, компартійні посадовці часів московсько-совєтської окупації.

Законопроект пропонує ввести процедуру люстрації шляхом подання люстраційної декларації та проведення перевірки працівників органів законодавчої, виконавчої, судової гілки влади, а також працівників правоохоронних органів щодо їх співпраці зі спецслужбами СРСР та інших держав, відповідності засадам антикорупційного законодавства та участі у встановленні антидемократичного режиму. Люстраційній перевірці підлягають як особи, що вже займають посади у державних органах влади будь-якого рівня, так і ті, що претендують на призначення на такі посади.

Той, кого Державна люстраційна комісія визнає люстрованою особою, має бути звільнений із займаної посади. Також йому буде заборонено обіймати певні посади впродовж 20 років.

Нагадаю, що ВО «Свобода» завжди наголошувала на необхідності люстрації. Голова «Свободи» Олег Тягнибок ще у березні 2005 року подав законопроект про люстрацію, але він так і не був сприйнятий. У цьому ж місяці Олег Тягнибок подав депутатський запит до Президента України щодо оприлюднення списків КДБ, проте їх так і не оприлюднили.

Разом із тим, «Свобода» виступає за те, щоби люстрація проводилася відповідно до чітко прописаних норм Закону. Це забезпечить справедливість і порядок.

На наш погляд, ухвалення закону про люстрацію сприятиме виведенню «з тіні» економіки, посилить боротьбу з корупцією та якісно оновить політичну еліту, очистивши її від зрадників і меркантильних осіб. Це саме те, що потрібно Україні, щоб вистояти і стати сучасною високорозвинутою державою, якій не страшний жоден агресор.

Анатолій ВІТІВ,
народний депутат України (фракція ВО «Свобода»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А як бути з тими БЮТівцями, які олігархи і не проголосували за люстрацію власності (інвентаризацію нерухомості) в Україні (47 нардепів від БЮТ)
Відповісти
Шановний "народний обранець", будь-ласка тримайте носика трішки понижче...обіцяю скоро буде і "ваш час"
Відповісти
Вітів сам корупціонер №1 в Волинській Свободі.Вікторов,Мельник,Чернецький,Собуцький,як стали депутатами?За які заслуги перед партією Свобода
можна за два тижні до конференції по висуненню кандидатів стати членом партії і прохідним номером в списку?Як бачите це прізвища не простих партійців,а людей з грошовими мішками.
Відповісти
та-та-та,- сказав кулемет. Що ти строчиш "ТА" на нормальних революційних хлопців. вони не корупціонери, а революціонери. Мабудь, перепутав слова і зміст слів. менше пири треба.
Відповісти
А у нас у Володимирі все без змін. Романюк в Луцьку хоч трохи начальників у шию гонить, а Петру який купив волинський БЮт все можна, навіть свого голову РДА дебіла Савчука пхає на голову РДА. Люструйте Сатанюка!
Відповісти
Люструйте, чи каструйте і в Луцькому районі, району раду разом з гвіздецьким, газету "слава сраці" з лаптєвим та інших прихвостнів.
Відповісти
пролюструємо Чернякова))) перед парламентськими виборими і ще раніше..ще той чесний товариш)))
Відповісти
негайно люструвати ублюдочну Раду зф фракцією Сволоти на чолі! ППКС!
Відповісти
і пяниць Бригінців доходить до фіналу. "Писатєлі" статей - тримайте носа по-вітру...
Відповісти
нічого не зміниться!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!люструйте спочатку своїх "свободівців" в Любешові, які місяць назад були комуністами!!!!!!!!!
Відповісти