Додати запис

«Чорноморець» - «Волинь»: іронія футболу, або поєдинок імені Віктора Кашшаї

З однією перемогою та однією поразкою прибула луцька «Волинь» в Одесу на гру третього туру Прем’єр-ліги Чемпіонату України з футболу проти місцевого «Чорноморця». Команда-господар, у свою чергу, являється наразі єдиною в українській прімері, в активі якої одна перемога і одна нічия та 4 очки в турнірній таблиці. Свій другий, а по факту перший, у цьому сезоні виїзний поєдинок провела «Волинь» на стадіоні «Чорноморець».

Поки луцька команда під літнім дощем готувалась до матчу з одеським клубом, зігравши у Дачному результативну двосторонку – 6:6, «Чорноморець» боровся за вихід до наступного кваліфікаційного раунду в офіційному поєдинку Ліги Європи проти хорватського «Спліта». Виснажений після двох важких ігор у єврокубках, суперник волинян намагатиметься знову докласти усіх зусиль у чемпіонаті для потрапляння у престижний європейський турнір на наступний рік. «Волинь», зі свого боку, зробила усе можливе, щоб їм у цьому завадити. Проте, не так склалося, як гадалося.

Хоч команда Романа Григорчука і не показала яскравої гри у Лізі Європи, проте не можна не згадати про надрезультативний поєдинок, який видали одесити у матчі проти «Іллічівця» в попередньому турі чемпіонату. Шість голів на двох за 38 хвилин на футбольному полі назабивали моряки та їх гості з Маріуполя. У команді Миколи Павлова відзначилися Олексій Довгий та В’ячеслав Чурко. У складі «Чорноморця» у ворота Євгена Гальчука забивали Руслан Фомін, Анатолій Діденко та Олексій Гай, у ворота Дмитра Безотосного – Михайло Сіваков – автогол. «Волинь» же, як пам’ятаємо, провела дуже цікаву гру, хоч і не надто результативну, проти дніпропетровського «Дніпра», у якій мінімально поступилась супернику – 0:1.

Варто згадати і перший матч «Чорноморця», у якому одесити «гостинно» зустріли в прем’єр-лізі донецький «Олімпік», розгромивши новачків з рахунком 4:0. Після двох феєричних поєдинків на старті чемпіонату «Чорноморець» наразі являється лідером за забитими м’ячами. Бомбардирську гонку після другого туру очолює одразу двоє гравців синьо-чорного клубу: Олексій Гай із трьома забитими та Віталій Балашов із двома м’ячами в активі. «Волинь», натомість, забивала лише у першому матчі. Відзначалися, пригадаємо, Ерік Бікфалві та Руслан Бабенко.

Між собою в рамках прем’єр-ліги команди наразі зіграли шість поєдинків, половина з яких завершувалися з рахунком 2:0 то на користь «Волині», то на користь «Чорноморця». Два матчі одесити та лучани зіграли з нулями на табло стадіону «Чорноморець» у підсумку. Минула гра за участю цих команд, яка відбулась навесні на луцькому «Авангарді», завершилась перемогою гостей з рахунком 1:2.

Перед тим, як назвати стартовий склад волинян, відзначимо приємний факт. У «Волинь» повернувся Міхель Бабатунде, який, до слова, зіграв кілька матчів за збірну Нігерії на Чемпіонаті світу в Бразилії. Крім того, Віталій Кварцяний напередодні третього туру чемпіонату дозаявив і нового нападника. Ним став вісімнадцятирічний бразилець Даніло Маріотто, який гратиме під 17 номером. Останній відразу вийшов у стартовому складі «Волині», змінивши Артема Шабанова. У порівнянні з минулим поєдинком – це єдина зміна у складі луцької команди.

Отож, крім бразильського новачка на футбольному полі ми знову побачили Артема Кичака (у воротах), Сергія Сімініна (капітана команди), Сергія Вороніна, Романа Годованого (якого ще у першому таймі замінив Євгеній Новак), Руслана Бабенка (на вісімдесят четвертій хвилині замість нього вийшов Алессандро Селін), Еріка Бікфалві, Олександра Кобахідзе, Валерія Федорчука (у другому таймі на його місце Кварцяний випустив Артема Шабанова), Флорентіна Матея та Івіцу Жуніча.

«Чорноморець» на гру проти червоно-білих вийшов у такому складі: у воротах – Дмитро Безотосний – капітан команди, у центрі захисту – Михайло Сіваков та Адольф Тейку, на флангах захисту – Євген Зубейко та Андрій Слінкін, в опорній зоні – Кирило Ковальчук та Олексій Гай, на флангах у центральній лінії – Антон Шиндер та екс-гравець «Волині» Володимир Аржанов, під нападником – дебютував у чемпіонаті Сергій Назаренко, на вістрі атаки – Руслан Фомін.

Останні двоє і розпочинали поєдинок, розігравши м’яч з центру поля. Уже на першій хвилині Слінкін, пройшовши по лівому флангу, віддавав передачу у центр штрафного на Шиндера. Той міг уже в першому моменті відкривати рахунок, проте не дотягнувся до м’яча. На цьому і закінчилася уся конструктивність атак господарів поля у першому таймі. Інші спроби вийти в атаку неодмінно завершувалися положеннями поза грою то у Слінкіна, то у Фоміна, то у Шиндера, то у Назаренка. Підопічні Романа Григорчука наче берегли сили на другий тайм. А тому й не завдали у першій половині зустрічі жодного удару у площину воріт.

Інша справа «Волинь». Справжня футбольна енергія та бажання іти вперед відчувалися у кожній атаці, проведеній за участю вісімнадцятирічного Маріотто та двадцятиоднорічного Матея. Так, уже на п’ятій хвилині бразильський новачок команди ефектно обійшов кількох гравців «Чорноморця», проте не ефективно – задалеко відпустив від себе м’яч і той потрапив у руки голкіпера. Інший гострий момент за участю того ж Маріотто пригадуємо на чотирнадцятій хвилині, коли молодий футболіст один на один виходив з воротарем синьо-чорних, проте знову ігровий досвід капітана моряків став на заваді.

Та ось, коли половина першого тайму минула і, здавалося б, команда із Луцька уже награла на гол, відбувся найсуперечливіший момент у цьому матчі, про який ще не раз згадуватимуть футбольні експерти у програмах «По футбол» чи «Великий футбол». Флорентін Матей, завдавши потужного дальнього удару, б’є під поперечку, м’яч рикошетом відбивається в газон і вилітає у поле. Суддя ніяк не відреагував на цей момент. Проте, численні повтори епізоду з різних ракурсів дають чітко зрозуміти – м’яч таки перетнув лінію воріт. Табло на стадіоні «Чорноморець» повинно було показувати 0:1. Арбітр поєдинку Юрій Вакс передає привіт своєму «славному» колезі Віктору Кашшаї.

Підсумуємо: футболісти «Волині» (Маріотто, Матей, Бікфалві, Бабенко, Кобахідзе) у першому таймі завдали десять ударів по воротам проти двох у господарів поля та шість ударів у площину проти бублика від одеситів; Флорентін Матей забив чистий гол з гри, проте суддівська бригада вирішила цього не бачити; неймовірне бажання червоно-білих, як і у попередньому матчі не дало жодних дивідендів команді Кварцяного. Отака іронія футболу.

Проте, на цьому усі невдачі волинян не завершились. Попереду команду з Луцька чекав ще більш насичений другий тайм. А розпочався він з того, що Роман Григорчук вирішив підсилити гру своєї команди і на поле замість досвідченого дебютанта Сергія Назаренка випустив Дмитра Гречишкіна. Перший супермомент у одеситів виник уже на п’ятдесят шостій хвилині, коли після флангової контратаки м’яч опинився у Олексія Гая. Проте, той пробив повз ворота.

У другій половині зустрічі гравці «Чорноморця» все частіше виходили зі своєї половини поля в позиційні атаки. Проте, на заваді їм ставали то чіткі дії з боку волинських захисників, то боковий арбітр, який, знову ж таки, прапорцем вказував на положення поза грою. І ось, на шістдесят п’ятій хвилині одесити припустились помилки: Безотосний у штрафному майданчику збиває Маріотто, який готовий був уже завдавати удару по воротам. Суддя призначає пенальті. Виконувати взявся Ерік Бікфалві, у якого статистика пробивання одинадцятиметрових ще з минулого сезону кульгає. Цього разу волинська десятка, завдаючи удару у нижній кут воріт, влучив у стійку. Ще плюс один нереалізований пенальті записує Ерік до свого активу.

У футболі практично завжди спрацьовує просте правило: не забиваєш ти – забивають тобі. Так трапилось і цього разу. Деморалізована команда після згаяного моменту не помітила, як Гречишкіна майже з центру поля віддав навісну діагональну передачу на Тейку. Той скинув на Сівакова. Останній, пробивши від газону у ближній кут, не схибив. Рахунок став 1:0 на користь господарів поля. Зрівняти рахунок не допомогла червоно-білим і поява на футбольному полі Алессандро Селіна, який напередодні двома голами відзначився за дублюючий склад. Нереалізована перевага на луцькому стадіоні «Авангард» знайшла своє відображення в Одесі.

Отож, залишається лише привітати «Чорноморець» з перемогою у непростому поєдинку та здобуттям таких необхідних трьох очок для участі в єврокубках у наступному році. Водночас, зауважимо, що «Волинь» не може завжди бути «меценатом» для «топових» команд української прем’єр-ліги і роздавати по три очки сьогодні «Дніпру» та «Чорноморцю», а завтра – ще «Шахтарю» та «Динамо». Рано чи пізно луцький клуб також захоче реалізувати свої амбіції. І коли ще, як не зараз…

P.S. І ще раз про сьогоднішнього арбітра. Якось Віталій Кварцяний казав про такого схожого: «Він або сліпий, або не бачить». Нехай робить висновки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.