Додати запис

Електронна демократія і нові виклики перед громадянським суспільством

Сьогодні тільки лінивий не говорить про проблеми демократії в Україні. Хтось каже, що вона є, інші – що повністю відсутня, треті вважають, що демократія на стадії зникнення. Але факт залишається фактом: про демократію говорять і пишуть багато. Отже, проблема існує, тим більше, що наразі якість демократії в Україні під величезним знаком питання.

Шляхів покращення такої ситуації є, звісно, багато. Один з них – це розвиток і функціонування електронної демократії, так званої, е-демократії, починаючи від рівня місцевого самоврядування і закінчуючи міжнародним рівнем. І навіть не розвиток і функціонування, а усвідомлення громадянами того, що ця е-демократія може бути абсолютно дієвою. Адже вона характеризується використанням інформаційно-комунікаційних технологій на всіх рівнях.

Е-демократія – це основний засіб для захисту і відстоювання власних прав, адже передбачає колективні мисленнєві і адміністративні процеси, коли будь-хто може будь з ким поділитися інформацією, коли приймаються спільні рішення – через електронне голосування, контролювання виконання рішень тощо. Завдяки цьому виду демократії, тобто використанню всіх можливих видів інформаційних технологій, значно розширюються можливості кожного громадянина щодо захисту його прав і свобод. Тільки все потрібно використовувати вміло і вчасно.

Волинська обласна громадська організація «Фонд місцевого розвитку» вже кілька років працює над покращенням ситуації щодо е-демократії в Луцьку. Один з останніх проектів організації «Впровадження елементів Е-демократії у діяльності Луцької міської ради» спонукав до діалогу всю зацікавлену громадськість Луцька.

У результаті реалізації проекту напрацьовано серйозні результати: незабаром на сайті буде встановлено модуль, який дасть можливість коментувати проекти рішень і вносити в них свої пропозиції; також було проведено два експертні клуби на теми функціонування сайту міської ради загалом за участю представників Луцької міської ради, громадських організацій та журналістського середовища; ще запропоновано проводити он-лайн трансляції сесій міської ради на офіційному сайті, що покращило б доступ лучан до інформації та сприяло б правдивому відображенню діяльності депутатів тощо.

Але серйозні результати мають бути підкріплені і відповідними діями, що й робить «Фонд місцевого розвитку». Маючи розуміння з боку Луцької міської ради, організація через реалізацію цього проекту сприяє тому, аби обласний центр Волині по праву вважався одним з передових міст щодо розвитку електронної демократії.
Жителі ж Луцька повинні бути зацікавлені в тому, аби повною мірою використовувати «блага цивілізації».

Адже сьогодні за наявності різноманітних інформаційно-комунікативних технологій тільки лінивий не знає, як, наприклад, за допомогою офіційного сайту написати звернення чи запит до міської ради, аби вирішити те чи інше питання.

Тому е-демократія в Луцьку – це цілком прогнозований виклик нашому часу, який потрібно використовувати повною мірою кожному з нас.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Адже вона характеризується використанням інформаційно-комунікаційних технологій на всіх рівнях".
Особенно пенсионерами К-Каширского района.
Відповісти