Додати запис

«Кульбабове вино» Рея Бредбері

«Кульбабове вино» - книга, з якою поринаєш у дитинство, біжиш по зеленій травичці теплого літнього дня, привітний вітерець ніжно обвіває твоє личко, носик вдихає свіжі аромати ще незвіданого світу, якому даруєш щиру посмішку і як справжній мандрівник поринаєш у пошуки його таємниць.

«Кульбабове вино» - несподіваний сонячний промінчик серед темряви. Терапія для дорослих, які часом забувають про той дитячий кольоровий світ, коли їхня душа була відкрита і чиста, кожнісінький момент хотілося закарбувати у пам’яті, а всі проблеми сприймалися з легкістю.


Для кожного з героїв прихід літа відчувається по-своєму – із запахом свіжоскошеної трави, з теплим дощем, з покупкою нових тенісних туфлів, з появою бджіл та світлячків на лужку, з приходом літніх канікул, вуличними забавами, відпочинком в лісі біля тихого озера. А є речі, які вже ніколи не прийдуть вдруге – це поїздка зеленою машиною; жовтогарячий, як мандарин, трамвай; від’їзд назавжди Джона Хаффа; суперечки з бабусею, що вона ніколи не була дитиною; розповіді старенького полковника Фрійлі; незабутні романтичні подорожі Білла Форрестера та міс Луміс; омріяна машина щастя та багато інших пригод.



Автор розповідає про сімейство Сполдінгів, які проживають у маленькому американському містечку Грінтаун, штат Іллінойс. Ця родина є незвичайною, адже має особливу традицію - приготування вина із кульбаб. Вже у самих цих словах учувається смак літа, яке було вчасно спіймане і закорковане у пляшечки. Процес приготування сонячного напою був клопітким. Спочатку серед буйних трав зривалися золотисті квіточки, які своїм сяйвом затоплювали цілісінький світ, потім їх пропускали через прес, з якого стікав золотавий струмінь цілющої рідини, яка здавалося увібрала в себе цілий прекрасний літній місяць. Лише тоді їй давали перебродити, розливали у пляшки і ставили на полиці в темному підвалі. Слід було пам’ятати, що вода для вина використовувалася найчистіша, зібрана з далеких озер, вмитих солодкою вранішньою росою зелених луків.



А коли прийде холодний зимовий вечір і за вікном розгуляється справжнісінька хурделиця, бабуся тихенько відкоркує одну із пляшечок і поділиться з найріднішими приємними моментами літа - враз розтане сніг, зазеленіє трава, на деревах зацвірінькають птахи, затріпочуть крильцями метелики, а похмуре сіре небо засяє блакиттю.

Головний герой Дуглас Сполдінг – маленький мудрий хлопчик, який вміє помічати красу навколо себе, уважний та привітний до людей, безмежно любить свою родину, робить багато хороших справ. Вважає, що єдиний спосіб віддячити за добро – передати його по колу, комусь іншому, хто цього потребує. Коли тобі чогось треба – сам шукай до цього шляхів. Звичайно, дорослим є чого у нього повчитися.

«Кульбабове вино» – це бальзам із сонця в одній книзі, часом веселій, часом сумній, але такій затишній, надихаючій і теплій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарна книжка. Шедевр на всі часи. Гадаю, що таке мають вивчати в старших класах школи замість "недоробленої" української літератури.
Відповісти
А ти - недороблений німець або жид, хоч і пишеш на українській. В українців альбертів не буває. Їдь в жидівню, вивчай іврит. Свобода дій.
Відповісти