Додати запис

Психомахія

У Середньовіччі внутрішня боротьба, що відбувалася у людині, мала назву «психомахія», тобто «битва душі». Кожна людина є, була і буде полем битви між силами добра та зла, між Ангелами та демонами, між високим та низьким, між шляхетним та підлим. Ця боротьба має конкретну мету – душу людини, а проявляється ця боротьба через вибір людини. Щоразу, опиняючись перед вибором, ми надаємо перевагу тим чи іншим силам, обираємо собі союзників у вигляді чи то Ангела-охоронця, чи то диявола-спокусника. Навіть зробивши вибір, ми так до кінця і не усвідомлюємо, а хто ж переміг, куди йдемо: до кінцевої мрії праведників чи до місця тортур грішників. І навіть час не завжди нам розкриває очі на те з ким ми, де ми і куди йдемо.

Якось у двадцятих числах березня цього року десь після 22.00 мені зателефонував Борис Петрович Клімчук: «Я бачу, що вікна світяться, значить ви ще на роботі, хочу дати деякі поради». Ми зустрілися у тоді моєму, але донедавна ще його кабінеті. Відбулася цікава, плідна і відверта розмова. Звичайно, ми не могли обійти тему його відставки, а точніше оцінки самого факту відставки. Борис Петрович того пізнього вечора сказав: « Я думав, що це для мене катастрофа, що це мій найбільший програш у житті, що моє політичне життя закінчилося. Та що там політичне… Але вже через тиждень я дякував Господу Богу за те, що дав мені мудрості, дав сили на вчинок, за те, що зберіг мене політично і не лише політично».

Один і той самий вчинок оцінювався однією і тією ж людиною, причому людиною досвідченою, діаметрально протилежними оцінками протягом одного тижня. А буває, що людина проживає все життя та й так до кінця і не усвідомлює, що ж відбулось: тріумф добра чи шабаш зла, цей спуск вів у небеса чи той підйом був шляхом до пекла. Психомахія була властивою людям у Середньовіччі, докори сумління не дають спокою людям і нині. Вибір кожного окремо і вибір всіх разом – чи завжди він є правильним та оптимальним? Чи завжди він є виправданим? Сказати важко, але однозначним є те, що кожен вибір є результатом боротьби.

26 жовтня ми всі опинилися перед вибором: кому довірити майбутнє країни. Сьогодні, здавалося б, як ніколи ми усвідомили ціну помилки при виборі, зрозуміли і свою особисту відповідальність за вибір. Ось лише чи всі? Здавалося б чого вартий голос однієї людини, на що він може вплинути? А, виявляється, його ціна неймовірно висока. Ми це відчули, коли у 2010 році багато людей взагалі не прийшли на вибори Президента України. Не прийшли, бо з телеекранів підступно звучало, як і зі шпальт газет отруйно нашіптувалося: «твій голос нічого не вирішить, все вже наперед визначено, всі політики однакові, чого ти вартий проти цього політичного бульдозера з прізвищем Янукович, не йди, не голосуй, бо це даремна втрата часу, у будь-якому випадку змін до кращого не буде».

А для тих, хто все ж прагнув висловити свою позицію, хто не міг собі дозволити бути байдужим, для тих політтехнологи придумали облудливу брехливу замануху: «голосуй проти всіх – і це буде твоя вкрай принципова позиція». І дехто купився на цю псевдо принциповість, міркуючи на кшталт: «якби дійсно до другого туру вийшов Ющенко (Яценюк, Тягнибок, Тигіпко і т.д.), то я б реалізував(ла) свій однозначний політичний вибір, а так хай краще виграє тупуватий бандит Янукович, ніж занадто розумна Тимошенко. І якщо у другий тур вийшов не наш кандидат, то нехай всім буде погано». Так мислили на заході та у центрі України, а на сході України на дільниці скільки б виборців не прийшло, все одно із 99,9% виборців – 103% і більше за Януковича.

І стало по-справжньому всім погано: все розікрали ВІП-клептомани з Сім’ї, економіку знищили «кровосісі» Міколи Азірова, мову розтоптали апологети «рускава міра», національне телебачення розчинили у «мильних операх» та різноманітних шоу з північного сходу, європейський вектор розвитку підмінили євразійським, Крим окупувала Росія, у Донбасі тисячами гинуть українські патріоти – зате Тимошенко не стала президентом та ще й її посадив у в’язницю Янукович. Якась непомірна ціна тріумфу «вікторіанської» епохи, епохи двох Вікторів, які ненавиділи одну Юлю.
Та це все, хотілося б вірити, у минулому. Було сподівання, що ми вже не будемо наступати на ті самі граблі, ми вже своєю пасивністю та нерозбірливістю, своєю довірливістю політтехнологам не будемо убивати майбутнє країни. І що? На виборах до Верховної Ради України 35% волинян, які мали право голосувати, записалися у абсентеїсти, «проголосувавши ногами», тобто не прийшовши на вибори. Інші теж голосували дуже цікаво. Ті, хто потерпав від обезцінених пенсій та зарплат, хто не в стані сплачувати завищені тарифи – голосував за авторів високих тарифів та низьких зарплат і пенсій, ті, хто прагнув миру – голосували за людей зі зброєю в руках, ті, хто не пробачив жінці – лідеру партії, гарних підборів – пробачили іншому фактичному лідеру партії його перебування на посаді міністра в антиукраїнському уряді, прости Господи, Януковича, а ті, хто прагнув нових облич у політиці – голосували по суті за відсутність облич у новому політичному проекті взагалі.

Невже постійне «ходіння по граблям» стало нашою національною особливістю, повторення помилок – недоброю традицією, блукання манівцями – своєрідним рухом уперед? Можливо це і є наш шлях по українській «пустелі» під проводом колективного Мойсея? Наша землячка Лариса Сірант пише, що у кожної країни та народу є свій Ангел-охоронець – етнарх. Він може бути добрим і не дуже, швидким чи повільним, спокійним чи гарячкуватим. У книзі Даниїла говориться, що Архангел Михаїл є етнархом народу Ізраїля, теолог Гералд Блум називає етнархом США Ангела Метатрона. Важко сказати, яким є етнарх українців, але те, що ми його добряче втомили – це точно. Та чи втратив він терпіння, чи ще вірить у нас, чи ще сподівається на нас – питання. Етнарх впливає на долю народу. Лише б народ не підвів свого етнарха.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 56
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не підведемо - скочимо в прірву не задумуючись... Летимо з прискоренням!
Відповісти
Пане Григорію,справжні українці,можна сказати етнічні,давно зрозуміли,що Тимошенко для України, це-УТОПІЯ!,чим і підтвердили це на виборах.
Відповісти
Було б добре аби пан українець етнічно розібрався ще й з тим же Порошенком чи Яценюком. Чи з етнічним проектом Коломойського на ймення Самопоміч.
Відповісти
справжні українці голосували за Тимошенко, а УТОПІЯ-це Порошенко, який тягне Україну на дно, відкрийте очі...Юля- найкращий політик і Прем'єр за всю незалежність України!!!!
Відповісти
Справжні українці мають чітко усвідомити, що головний ворог України і українців - олігархат. Він кожен раз, на кожних виборах незмінно перемагає під різними личинами: кучма (батько і творець українського олігархату), ющенко, тимошенко, янукович, порошенко, ляшко, самопоміч тощо. А ми, дурні і вбогі, все чубимося між собою, допомагаючи цим олігархату панувати над нами. Замість того, щоб зрозуміти таку просту істину, об'єднатися і дати доброго копняка олігархату в дупу.
Відповісти
Тимошенко як раз послідовно виступаэ проти олігархів за що вони через ЗМІ її обгажують
Відповісти
Тимошенко якраз і є одним із найбільших олігархів України.
В кінці 2009-го року,а може і на початку 2010-го,бо вже точно не пам"ятаю,але саме в канун президентських виборів на каналі АЙ-Сі-ТІ-ВІ в передачі "Свобода слова",яку веде Андрій Куликов,одн із політологів сказав:"Я два тижні,як приїхав з Англії, там вся англійська преса пише тільки про Тимошенко,що в Лондоні знаходиться банк,власницею якого є її доця Женя і в цьому банку "лежить"-11,5млрд.дол.
Англійці знають дуже добре,що в них в країні робиться,тому
і написали,щоб весь світ знав,хто є олігархом в Україні.А
Тимошенко в нас (Ющенко правильно сказав),є бомж,бо подає чисті декларації про доходи.Жиди,як би ви не старались
вихваляти свою бахиню,але віра в людей до неї рівна-нулю.Це її, разом із залишками є останній похід у Верховну
Раду,а дальше-Історія.
Відповісти
Це все брехня. Якби так було, то про цей банк щоденно писали б газети і крутили б на телебаченні сюжети як у часи Ющенка так і Януковича. Так що шановний жидичанину цю інформацію засуньте десь подалі. А на рахунок як ви пишете жидів, то хто ж зараз у нас президент, хто глава Кабміну, хто були за національністю бабусі Тягнибока та Кличка. І хіба сьогодні можуть бути претензії до того ж Коломойського, який і сам патріот і у свій час,коли було важко, фінансував Свободу. А те що у Юлі дід по батькові мав прізвище Капітельман, ну то й що? Вона тепер полукровка? Давайте вас оберемо президентом, може тоді й ви ознайомитесь зі своїм багатонаціональним корінням. І якщо відкопають якогось обрізаного діда, то що вішаться будете?
Відповісти
Ну,по-перше,я не жидичанин,а родом з княжого Володимира і проживаю в самому центрі м.Луцька.
По-друге,на рахунок жидів:ЖИДВА монополізувала,
якщо можна так сказати,ВСЕ, що можливо монополізувати.Вся влада і весь капітал країни в
руках жидів,через яких прості українці стали і є,і будуть,поки не усвідомлять-рабами. Але всьому є початок і всьому є кінець.






Відповісти
А хто ж тоді з українців може очолити владу?
Відповісти
Знайдеться українець і дуже швидко,який очолить владу.Зараз іде внутрішня війна між жидами,яка призведе до повного їх знищення між собою.Довго так тривати не
може,вони вже перейшли той рубікон,який називається-людяність.
Відповісти
То це виходить на Донбасі жиди між собою воюють?
Відповісти
Жиди здали,а може і продали Крим, і своєю недієздатністю розв"язали війну на Донбасі.Потрібно політику відчувати своєю сутністю,а незадавати неадекватних запитань.
Відповісти
Вбогий Сергійку, поки ти чубишся за "свою" Юльку, вона , разом з іншими олігархами України, продовжує багатіти. При тому безсовісно закликає боротися з олігархами. Отак вони нас і розводять: комусь симпатичний напівжид Порошенко (може тому, що він частіше дивиться 5-й канал), а комусь полукровка Юлька, бо вона краще за них усіх вміє казати те, що ми хочемо почути, а комусь ще Коломойський, бо він дивиться переважно його канали. А ми вбогі, оскільки своїх каналів не маємо, а мільярдів і поготів, чубимося один з одним. Власне, саме цього і добиваються олігархи, щоб продовжити своє панування. І так буде до тих пір, поки ми або виздихаємо, або зрозуміємо в чому наша помилка. Хотілося б, щоб сталося останнє.
Відповісти
Так у чому ж наша помилка?
Відповісти
А з яких це пір жидичинці підписуються "українець"?
Відповісти
Петровичу,українці підписуються Українцями!,а жидичани нехай,
як їм подобається.
Відповісти
Як завжди багато тексту , нудно і не цікаво!!!
Відповісти
Все просто-примітивний, але мудрствуючий лукавий лицемір з трьома "П".
Відповісти
Пустозвонство на заказную тему: "Ангелы и Юля лучше всех".
Відповісти
Чергова утопія в минулому часі з "сослагательним наклонением". Треба спуститися якомога нижче на святу землю, взяти шматочок землі-годувальниці, яка стоїть під лободою і чортополохом, нагодувати свою сімю, а решту роздати бідним. Врятуєтесь від "філософі" і навколо вас врятуються люди.
Відповісти
Пустовит написал как всегда очень читабельно кто-бы и что-бы из его политических оппонентов не писал. Юля сегодня действительно не в тренде, но это не умаляет умения автора изложить ненавязчиво свою позицию. О этнархах прочитал впервые, заинтересовало. Вот бы еще полную сносочку откуда информация было бы совсем хорошо.
Відповісти
Щось мені підказують мої передчуття, що будемо ми ще просити Юлю аби взяла на себе країну. Бо ці братани Петя та Арсеній тільки бабло дерибанити вміють.
Відповісти
от як усе просто - не вибрали юлю, отримали крим, а давайте згадаємо, що ваша юля витворяла...їй казали іди у відставку - ВОНА підписали газові угоди, їй казали думати про державу і фінансувати армію, ВОНА казали, краще тренажерний клас подарувати,їй казали,треба захищати українську мову - ВОНА казали, що краще держслужбовці будуть говорити російською..і т.д.і т.п. а все тому, що ВОНА і ВОНО (Ющенко) думали лише про своє політичне благополуччя, а не про країну..а про корупцію у міськраді, яку кришували депутати з БЮТ, навіть, вже недоречно згадувати...Отаке вона «психомахія»)))
Відповісти
Тимошенка-примітивна базарна брехуха -афнристка. Такий собі януковіч у спідниці.Вана хотіла киданути хама, але виявилась тупішою і попала у тюрму за свої злочини.
Відповісти
Олег, у тебе ж завтра день народження. Заспокойся.
Відповісти
Вампіре. Похмелятися треба. Це все твої криваві марення, все дурня повна. Тимошенко навпаки врятувала економіку у часи світової кризи. Тоді рівень життя простих людей так не впав як нині при реформаторах. Це ще слава Богу, що тоді Юля очолила уряд. І на цей раз, колр виникне потреба вона країну спасе.
Відповісти
клоун, похмелятися тобі треба, коли із пещери вилітаєш вдень, і коли хабарі збирав, а то тобі світло очі зовсім застеляє...
Відповісти
А вампір молодець,правду написав.
Відповісти
Ластівко скажи будь-ласка коли і де Тимошенко говорила, що держслужбовці краще хай говорять російською? Тільки факт. Тоді можна говорити - правда чи брехня. Чекаю.
Відповісти
Синичко,давай не будемо згадувати,що говорила Тимошенко,(що-що,а говорити вона може тижнями не відпочиваючи),а краще згадаймо,"діла"її.Як в вересні м-ці 2009-го року разом з Януковичем створювала кааліцію ПРиБЮТ,як в аеропорту її затримали з готівкою 24млн.дол.,які везла в Москву і зовсім
свіжі "діла" її.Чому на засіданнях РНБО,які проводив Турчинов постійно була присутня Тимошенко,хоча вона є ніякий не державний діяч?Якою була її мета поїздки в Донецьк на перемовини з терористами,до сьогоднішнього дня ніякої інформації немає?А результат на лице.Крим-путінський і війна на Донбасі.А хто хоче взнати ХТО!,така Тимошенко,раджу прочитати книжку Д.Чобіта "МАКУХА або штрих до портрету Юлії
Тимошенко".Вражаюча книжка і наведені в ній факти.
Відповісти
Ластівко, як можна говорити про щось, коли ти не відповіла на задане питання і ненадала підтвердження заяв Тимошенко. Замість цього ти знову пишеш про чергові фантазії. Давай по порядку: так де все ж Тимошенко говорила, що держслужбовці краще хай говорять російською? А Чобіта я читала: звичайне скиглення чергового незамінимого пророка і месії, якого не взяли в списки і відлучили від корита.
Відповісти
Синичко,я не пишу фантазії про Тимошенко,а пишу про реальні речі,які були опубліковані в пресі і показували по телебаченню в новинах.А те,що вона не говорила,щоб держслужбовці розмовляли не російською,а спілкувалися на українській мові,то великого подвигу в цьому вона не зробила,а повторила статтю 10-у Конституції,яка гласить,що державною мовою в Україні є українська мова,якою зобов"язані держслужбовці спілкуватись під час виконання службових обов"язків.Ось і все.
Відповісти
Ластівко, тобто Ви визнали, що вампір збрехав. Дякую, це чесно.
Відповісти
Ніколи не думав, що вампіри такі нервові. Це виліковно, не переживай.
Відповісти
Ангели чи демони? Пустовіт правду пише:"докори сумління не дають спокою людям і нині". Особливо агентам, яких завербували КДБісти , які примазались до Юлі. Їх совість мучить і нині. Це ж видно, на злодієві шапка "горить".
Відповісти
Агенты КГБ не примазываются, а внедряются. И они даже могут "вырасти" до долности губернатора.
Відповісти
Юля ще себе проявить як державний діяч. Її потенціал ще буде затребуваний Україною. У неї величезний досвід кризового менеджера, неймовірна інтуїція, досконале знання української економіки, особиста образа на олігархів через дві відсидки при Кучмі та Януковичу, фантастична харизма, бійцівський характер. У неї ще все попереду.
Відповісти
Дивина та й годі. Юля відсиділа у тюрмі, а Порох у цей час був міністром у Януковича. Петю всі люблять, а Юлю несприймають. От якби Юля була б міністром у Яника, щоб тоді про неї писали.
Відповісти
Це вам, як i Свободi з ПС, народ не вгодив)) ну не той вiн))) не хоче вiн пташиного грипу та газу по цiнi вдесятеро бiльше))
Відповісти
Не прочитала жодного слова, що комусь не вгодив народ. Тим більше здивована, що таку позицію приписують Свободі та ПС. Просто Порошенку дуже вже хотілось щоб у ВР не потрапили саме Батьківщина, Свобода, ПС та Громадянська позиція. Бо він їх боїться. Все здалося відбулось за його планом, ось тільки з Батьківщиною не склалося. А народ як і людина може помилитися. Януковича ж не верблюди обрали, а народ і у т.ч. наші волиняни.
Відповісти
Всi проблеми саме через це: ви вважаете, що народ може помилитися, а ви правi(((
Відповісти
Я вважаю, що у цьому парламенті просто повинна бути Свобода, яка спільно з Батьківщиною та Ударом розпочинала спротив режиму Януковича. Чи не так?
Відповісти
А я вважаю, що в парламентi просто повинна бути партiя зелених i партiя 5.10. I що? Нема. То вci дурнi? Всi помилилися?
Відповісти
Ваші аргументи більш ніж переконливі. Вражаюче!
Відповісти
Тримайтися ближче до людей, i вони вам пiдскажуть про ваш "спротив" режиму Януковича.
Відповісти
Які ж ці Хлопи-регіонали злі. Не можуть пробачити свій провал українцям.
Відповісти
Це добре, що Юля не пішла з політики. У людей ще залишилася альтернатива. Бо ці хлопці при владі ще наломають дров.
Відповісти
Аферистка потрібна тільки Кремлю, щоб вносити розбрат в Україні.
Відповісти
Зате зараз коли Тимошенко не впливала на формування Кабміну у нас просто райська ідилія: то ні з того ні з сього Яценюк оголосить склад Кабміну не узгодивши з Блоком Порошенка, то Порошенко оголосив на всю країну, які міністерства він хоче забрати собі. То що ними знову керувала Тимошенко? А з характеристикою аферистка взагалі не погоджуюсь. Тоді охарактеризуйте і Тягнибока, і Яценюка, і Кличка, і того ж Порошенка. Я вже не згадую Ляшка. Прошу...
Відповісти
1) Стаття нормальна, правильна. Тільки сім"я - не клептомани. Клептомани хворі люди, а то суки останні.2) Юлі в політиці ніша завжди знайдеться, вона всі "манси" знає. 3) Толерантність нікому ще не завадила. Кода
Відповісти
Шиба пішов від цього психомахуна Пустовіта і дерибанщика земельних ділянок Гридоренка. І вірно зробив!
Відповісти
Шиба так просився в БЮТ і так клявся їм, що любить їх до глибини душі, що нині його чеговий вихід із БЮТу бютівці сприйняли як полегшення. Кому воно потрібне те чудо галицьке.
Відповісти
Два брата-акробата!!
http://charivne.info/news/Radnik-holovi-SBU-poyasniv-za-shcho-zatrimali-Pustovita
Відповісти
Психомахія справжня тут: http://charivne.info/rivne-news/Areshtovaniy-biznes-Pustovita-pratsyu-na-noho-video
Відповісти
Подвійна люстрація, призначення на посаду заступника голови Рівненської ОДА, обіцянки боротися з корупцією і гучне попадання на хабарі у вісім тисяч доларів. Тарас Пустовіт, пропрацювавши на посаді заступника голови облдержадміністрації, 11 січня був затриманий на хабарі співробітниками СБУ на одній із вулиць Острога. Згодом, з'явилася інформація, що чиновник може вийти під заставу, що й сталося 15 січня. Розслідування резонансного факту триває, а сайт “ВСЕ” пропонує згадати всі моменти цієї справи.
Відповісти