Додати запис

День жалоби: що звучить по радіо у Луцьку?

В Україні 25 січня – загальнонаціональний День жалоби. Його оголосили у зв’язку із трагічною загибеллю мирних жителів Маріуполя у суботу, 24 січня. Відповідний указ Президента України Петра Порошенка.

У День жалоби радіостанції повинні змінювати сітку мовлення відповідно до правил, які свого часу затвердила Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з цими правилами, в радіоефірі не повинні звучати «міжпрограмні заставки мажорного звучання» – так звані «джингли». Як варіант Нацрада пропонує замінити їх на «заставки мінорного звучання». Ще у День жалоби не мають звучати розважальні програми, вікторини, передачі на замовлення і «музичні твори мажорного звучання». Нацрада також рекомендує утриматися від трансляції реклами і анонсів, що містять елементи шоу, розваг та еротики. Так само радіостанції мають регулярно нагадувати в ефірі інформацію про День жалоби.

Оскільки я туманно розуміюся у музичних термінах, про те, яке звучання можна вважати «мінорним», а яке «мажорним», запитала у знайомого музиканта. Отож, з його слів: «Мажор – це підвищений третій ступінь у тризвуці. Мінор – зменшений. Взагалі «мажор» і «мінор» латиною означає «великий» і «малий». Ці терміни є у музичному вжитку. Але вони не є стабільною ознакою веселощів чи жалоби. Сам вислів «мажорне звучання» – алегоричний. «Твори мажорного звучання» - це як авто для чотириколісного пересування».

Це тлумачення музиканта пояснює неоднорідність українського радіоефіру у День жалоби. Про деякі композиції можна довго й нудно сперечатися на предмет їхньої мінорності чи мажорності.

У Луцьку в FM-діапазоні можна «зловити» півтора десятка радіостанцій. Упродовж двох годин – з 13:00 до 15:00 – я перемикалася «з хвилі на хвилю», аби почути, чи ефір радіостанцій відповідає офіційному Дню жалоби. Безперечно, дещо могло залишитися поза моєю увагою. Описую те, що встигла почути, перемикаючи хвилі.

88,3 – «Українське Радіо». Оскільки це державний мовник, то тут і в звичайні дні стриманий ефір, в основному звучать інформаційні і публіцистичні передачі. У День жалоби тут – інформаційне мовлення. Щогодинні новини. Також аналітика від експертів, які говорили про ситуацію на Сході. Диктори час від часу нагадували, що в Україні – жалобний день.

88,7 – «Радіо 24». На цій хвилі, як завжди, – регулярні випуски новин. Музика, яка звучала, – переважно баладна. За дві години я почула всесвітньовідомі хіти R.E.M. «Losing My Religion», Patricia Kaas «Mademoiselle Chante Le Blues», Joan Osborne «One Of Us», U2 «One». Також звучала Машина времени «Место, где свет». Українських композицій з 13 до 15 години майже не було. Серед тих, на які натрапила, – лірична пісня гурту С.К.А.Й. «Струна». Усі пісні, які звучали, як на мене, підпадають під тлумачення «твори мінорного звучання».

89,8 – «FM Галичина». На відміну від «Радіо 24», тут було значно більше української музики. Наприклад, Павло Табаков «Згадуй» чи пісня «Благослови» Алли Івашиної. Між тим звучали балади, відомі у всьому світі. Доречним був, наприклад, Bryan Adams, а також хіт «Apologize» від Timbaland ft. OneRepublic. Єдина заувага – звучали «заставки мажорного звучання», тобто традиційні для «FM Галичина» джингли із позивними «Файне радіо».

90,2 – «Авторадіо». Щогодини слухачів повідомляли про ситуацію в Україні та світі. Музика звучала лірична. Наприклад, Roxette «It Must Have Been Love», Потап & Настя «Грустная Песня», Youssou NDOUR «7 seconds away» і навіть ТНМК «Гранули».

90,6 – «Супер радіо». На цій хвилі у проміжку з 13 до 15 години випусків новин я не почула, так само, як і нагадувань про те, що сьогодні – День жалоби. І щодо «мінорності» музичного контенту я б теж посперечалась. Якщо Dido, Joan Osborne і Madonna звучали спокійно, так само як і пісня «Lets Come Together» The Beloved, то Heath Hunter «Revolution In Paradise» чи ремікс на «Summertime sadness» від Lana Del Rey – дуже навіть бадьоро і весело.

91,5 – «Радіо Ера FM». Крім інформаційного мовлення – новин, гостей прямого ефіру – звучали і джингли «Об’єднаємо Україну», і спокійна патріотична музика. Наприклад, «Свіча» Ірини Шинкарук і пісня на слова Андрія Демиденка «Полем моєї пам’яті». Ведучі в ефірі працювали стримано.

100,9 – «Ретро FM». Спокійна музика. Тут Тетяна Овсієнко співала про те, що «наша жизнь - шоссе, шоссе длиною в жизнь», Paul McCartney виконував свої балади. Звучала навіть українська музика: старенька композиція Скрябіна «То моє море», Олександр Пономарьов «Я ніколи, нікому тебе не віддам». Інформації про те, чому в Україні жалоба, я так і не почула.

101,9 – «Радіо Культура». Отут точно – «музика мінорного звучання». І мовлення – інформаційне. Серед почутого – декламували лист Тетяни до Онєгіна з роману Пушкіна. Українською мовою!

102,4 – «DJ FM». Це радіо можна почути лише перші півгодини в годині на хвилі 102,4. DJ FM не зраджує своїм «кращим традиціям» – тут навіть у День жалоби звучить дискотечна музика. Особливо мене «вразила» пісня, у якій співалося: «I fuck da girl, she's latina, she's so hot & sexy, her name is Tina». Джингли і реклама – звучать бадьоро. Заради справедливості, відзначу, що спокійні ліричні пісні все-таки звучали. Про жалобу на початку години нагадували. І ще – це єдина хвиля в Луцьку, де я почула новини російською мовою.

102,4 – «СіД FM». Радіо звучить по півгодини – після 30-ої хвилини. З 13:30 тут традиційно звучала «Солянка» – найгарячіші хіти. Транслювалися джингли «У вас – обід, у нас – гарячий хіт». Серед іншого, звучала запальна «Louder» від Neon Jungle. Решта пісень, які звучали на СіД FM, швидше можна віднести до тих, які звучать «мінорно». Океан Ельзи «Лист до мами», 4 Non Blondes «What's Up», Мотор’ролла «Ми – пілігрими», Дикі Серцем – «Життя у казці». І яка б не була за звучанням D.Lemma «Блакитних», пісня – з патріотичними нотами, тому, вважаю, звучала вона доречно. Ведучі в прямому ефірі не працювали, тому нагадувань про День жалоби в ефірі не було.

103,4 – «Радіо Шансон». На цій частоті звучали лише баладні пісні у стилі радіо «Шансон»: Иван Кучин «Тихий океан», Штар «Алое сердце». Ще була композиція «Судьба-Судьбинушка» і трек Андрія Макаревича «Он был старше ее». Загальний настрій всіх пісень – ліричний. Інформація про День жалоби у проміжку з 13 до 15 – відсутня. Як, до речі, й україномовна музика.

104,8 – «Наше радіо». Тут регулярні випуски новин, де диктори згадували про День жалоби. Музичний контент – балади. Наприклад, Дмитрий Маликов «Ты и я», Стас Михайлов «Между небом и землей» – у форматі «Нашого радіо». Україномовної музики я не почула.

105,5 – «Перець FM». Без новин, зате з ліричними піснями. Ночные Снайперы «Прекрасных дней», Валерий Меладзе «Я не могу без тебя». Ирина Дубцова «Ветра», Мика Ньютон «Теплая река», Дима Билан «Я просто люблю тебя», Город 312 «Останусь». Звучали «спокійні» джингли. Інформації про День жалоби і україномовної музики не було.

106,9 – «Люкс FM». Перше, що почула – співані веселі рекламні ролики. Так само, як і анонси власних програм. Звучали пісні як бадьорі, так і ліричні. Наприклад, на Люкс FM можна було почути запальні хіти «Can't Remember To Forget You» у виконанні Shakira ft. Rihanna, «Maps» від Maroon 5, «Heartbreak» від Sophie Ellis Bextor. Траплялися і романтичні хіти – Imany «You will never know» чи «Crazy» Aerosmith. Серед усього і патріотичний трек у виконанні Світлани Тарабарової «Повертайся живим». То, до речі, була єдина україномовна пісня на Люкс FM, яку я почула за дві години. Прогноз погоди ведучий озвучував на бадьорому фоні. Нагадувань про жалобу не було.

107,3 – «Радіо Луцьк». Чи не єдина станція, де звучала лише інструментальна музика. На нагадування про те, що в Україні День жалоби я не натрапила. Але почула прогноз погоди, який ведуча озвучувала стримано і на помірному фоні.

* * *

Ще раз наголошу, що упродовж двох годин я постійно перемикала хвилі. Тому дещо справді могло промайнути «повз вуха».

Якби я була музичним редактором, я б, мабуть, заплуталася у «музичних творах мажорного і мінорного звучання». Вважаю, що опис вимог має бути чіткішим. Але так чи інакше, мусимо насамперед лишатися людьми і думати: чи доречно звучать ті чи інші композиції на тлі інформації про кількість загиблих.

На жаль, живемо у такий час, коли до Днів жалоби треба бути готовим завжди.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну я Вам скажу й аналітика у Вас. Або вивчайте суть речей, про які мовите, або не смішіть людей в траурні дні. А якщо серйозно, рівень музичних аналітиків в ЗМІ не далеко втік від змісту описаних радіотрансляцій. Шкода. Вчіть теорію музики, друзі.
Відповісти
А ви, якщо така розуина і грамотна, поясніть, що не так. Наприклад, я не люблю і не слухаюзарубіжного, тому не розумію. яка пісня. Музика часто може не відповідати словам. То ж що не так. Хіба авторка винна, звучала весела та ще й неукраїнська музика. Оот так радійників ви й навчили, що не зважають на день жалоби.
Відповісти
Якийсь тупий наїзд. в чому саме смішність цієї публікації? до чого тут теорія музики, якщо йдеться про музику для гулянки і музику спокійну
Відповісти
мене не так обурювали веселі пісні на радіо, бо завжди можна переключити або взагалі вимкнути, а от вчорашні салюти в районі Сіті парку я не забуду ніколи((((
Відповісти
Ага, в драмтеатрі відмінили дитячу виставу, через що багато малюків йшли з сльозами на очах, а от бухаловки в барах і салюти заборонити забули.
Відповісти
також був шокований вчорашніми салютами. і ще й так багато бул їх. вот де треба було роздавати повістки.
Відповісти
що суспільство та київське керівництво живуть в різних вимірах...
Відповісти
Авторка порушила актуальну тему. Те, що вона не є фахівцем з деяких птань не позбавляє її права говорити про те, про що не хоче думати обласне, районне, міське й навіть всукраїнське начальство. Ця тема має стати рубрикою цього інтернетвидання. Можна взяти за приклад з телемарафоном "Україна понад усе", який веде "5-й" ТБ канал.
Відповісти
Дякую автору за гарну статтю. ЗМІ це також фронт, тільки інформаційний. І зараз усі його працівники мають працювати на благо України, а ще не забувати про совість.
Відповісти
Я слухала шансон українські пісні там лунають і про жалобу нагадували завжди і навіть в випусках новин
Відповісти
Якщо в день жалоби людина служає шансон, в Україні - це блатні пісні, то це значить, що в її серці немає жалоби. Людина, яка не відчуває чуже горе прирікає себе на негаразди
Відповісти