Додати запис

Про раннього Лучика і пізнього Калахана

Прочитав допис Анатолія Котлюка про УКРОПне свято марнотратства.
Колега пише: замість того, аби віддати гроші на АТО, Палиця і Товстенюк позавішували місто біл-бордами і провели пишну партійну конференцію. 

Риторика не нова. Може, я і не писав би цих рядків, якби Анатолій поділився своїми міркуваннями деінде. Але зробив він це на сторінках ВолиньPost – видання, яке завжди намагалося поширювати думки збалансовані, а проблеми висвітлювати з різних боків. Тому дозволю собі відреагувати на допис колеги.

* * *
Дорікання «не трать гроші, а віддай їх на АТО», як і «чому ти не в АТО?» - популярний «наїзд» з перших днів війни на Сході. Ним розкидаються при першій-ліпшій нагоді політичні опоненти і просто недруги, ним погрожують чиновники («от зараз як відправлю тебе в АТО!»), ним маніпулюють і очорняють.

Але поміркуйте: чи стали ті, хто так часто дорікають марнотратством іншим, самі тратити менше грошей? Толік, ти перестав купувати морозиво, пиво і чіпси? Здаєш одну з кімнат своєї квартири студентам, віддаючи гроші на АТО? Продав свій велосипед і гроші віддав на АТО? Ти знаєш багатьох, хто продав свої дорогі машини, квартири, бізнес, віддавши гроші на АТО? Відмовилися проводити весілля і дні народження, не купують коханим квіти і не водять їх у ресторани?

Чи може засновники твого видання сказали: хлопці і дівчата, а давайте ми не будемо вам купувати дорогий фотоапарат і іншу техніку, платитимемо кожному на 1 тисячу гривень менше (а одного взагалі звільнимо!) – а гроші будемо віддавати на АТО?

Вибач, Анатолію, якщо образив чи втрутився в особисте – але я просто хочу підкреслити абсурдність і маніпулятивність твоєї тези «віддай гроші на АТО». Ти ж не будеш заперечувати, що структура, в якій ти працюєш, претендує на не менш прискіпливе публічне обговорення, аніж та, яку ти критикуєш?..

* * *
Звернуся не лише до Анатолія, а й до всіх колег. Я розумію, що вибори, що «жнива». Але давайте поважати професію. Є у вас завдання «вкусити» Палицю? Прочитайте, як це робили свого часу Андрій Лучик (до певного моменту) чи Андрій Калахан. Ранній Лучик і пізній Калахан писали не про те, як Палиця тратить гроші. Вони писали про те, як він їх заробив. Погодьтеся, це набагато більш цікаво, фахово і показово. Але так: набагато більш складно. Бо факти треба шукати, а не писати очевидне. Бо розслідування треба проводити, а не гратися у популізм.

І навіть якщо я не правий, і поштовхом до того, щоб за чотири тижні до виборів почати активно критикувати окремих суб’єктів виборчого процесу, стало благородне бажання сказати правду, - все-одно, колеги, погодьтеся, що від нас чекають набагато більшого, аніж банального і очевидного «дивіться, який він нехороший».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 30
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба було б в епіграф цього допису взяти слова Пушкіна: "Зажжем огни, нальем бокалы, утопим весело умы и, заварив пиры да балы, восславим царствие Чумы."
Відповісти
А я підтримую Анатолія Котлюка. Ми вже багато наслухались казочок, як хто розбагатів. Особливо - американських. Про драйзерівських чистильників взуття, розповсюджувачів газет, продавців креветок і т.п. Тепер ці легенди ліплять до українських олігархів. І розповідями Лучика теж перегодовані (ще багато води витече з Дніпра в Чорне море, перш ніж він стане журналістом). Ми часто ототожнюємо два нетотожних поняття: "заробив гроші" і "як кому дістались гроші". Останнє спливає і буде спливати на поверхню, бо правда рано чи пізно, але перемагає. Сьогодні лучанам вже багато відомо, як "кров’ю і потом" заробляв гроші Лазорко. І не лише він. Підтримую свого колегу і щодо помпезності суботнього заходу Палиці. На худій шиї держави стопудовими гирями висять сотні чи тисячі проблем, а Палиця в’їжджає в Волинський театр як Клеопатра в Рим до Цезаря. І все це - грубо, вульгарно, брутально, цинічно. Мовляв: «дивіться, ото я врізав!». Моторошно стає від цих "урочистостей".
Відповісти
Пане Петре. Ваша донька Олена Палагута має намір йти на вибори нардепа по 23 округу. Там, де донедавна нардепом був її бос Ігор Єремеєв. Який був вічним опонентом Палиці. І навіть його смерть протистояння не зняла, а навпаки загострила, бо Палиця вирішив балотуватися по його округу.

Коротше кажучи: те що ви "підтримуєте Котлюка" - нічого дивного. Інакше ви не можете ))))))))))))))))
Відповісти
І синів і дочок згадали)
І навіть тих кого з нами вже немає. А я щось не чув щоб Олена Палагута збиралася на 23 округ. Наскільки мені відомо там піде Тет'яна Єремеєва. Чи то Ви так дратуєте Петра Чечелюка?)
Відповісти
А ви, бачу, знайшли найбільш прийнятний для вас спосіб самоствердження: "От розкажу які всі паскудні і дурні і здається, що сам не такий вже і поганий". А чого ви у житті досягли і чим можете похвалитись (окрім радянських грамот, звісно)?
Відповісти
корито влади цього варте!
Відповісти
Питання поставлене не коректно. У жодному разі не можна порівнювати тих, хто має відмовитися від чіпсів і морозива заради переказу коштів на АТО з тими, хто регулярно і систематично краде гроші в державі, в людей на несправедливо виградих тендерах, на масовому найму працівників "по-чорному", на уникненні податків в офшорах. Палиця саме один з таких. Крім того, Палиця відкрито входить до оного з найкрупніших кланово-олігархічних угруповань України, яке нині бореться за збереження свого впливу. Тому, пане Анатолію, не пробуйте порівнювати непорівнюване, або, якщо словами покійного Плюща, не впихуйте невпихуємоє. Учіться методології аналізу суспільних явищ.
Відповісти
Як Палиця заробив чи заробляє свої мільйони відповість сам Палиця. Колеги Анатолія бувають на прес-конференціях нехай запитають. Я написав, що рахувати чужі гроші і сунути носа хто і як їх витрачає це не зовсім професійно
Якщо у журналістів є факти уникнення кимось оподаткування в прокуратуру)
Якщо лише припущення тоді треба працювати ретельніше і збирати факти. Є речі які мені в команді Палиці не подобаються, але є справи які реально приносять користь людям.
Відповісти
Суть проблеми саме в тому, що Палиця і прісно з ним ніколи не дадуть справедливої відповіді на ці питання. І Ви, Володимире, про це добре знаєте. І наразі в Україні нема таких умов, щоб заставити палиць дати повні і справедливі відповіді. І тут, на мою думку, Ваш ресурс може і має сприяти створенню таких умов в Україні, перш за все, виникненню здорового і потужного громадянського суспільства.
Відповісти
Проблема в тому,що Палиця просто купив Пащенка!! Конечно коментар не надрукують але Після недавнього інтервю Палиці Пащенкові останій дуже почав захищали Палицю...
Відповісти
Памятаю Пащенка з Майдану.Памятаю як він і всі ми боролися за повалення того режиму...А тепер зрозумів - ми стояли за оновлення держави, а Пащенки за гроші і посади в новій країні...
Відповісти
А які посади у Пащенка може я щось пропустив?)
Відповісти
Офіціант ресторану посада яку здобув завдяки майдану
Працюю і заробляю чого усім бажаю, а чого я стояв на майдані? Щоб молодь не змерзла, щоб нагодовані були, щоб країна змінилась на краще, але не все вдалося як хотілося
Відповісти
А в мене є аргументовані підозри, що Пащенко цього разу продався Палиці і не буде писати жодних матеріалів про ти Палиці, Товстенюка, Констанкевіч і іже з ними. Лучик вже давно теж продався за грубі гроші і плювати хотів на правду. Тільки її інтерпретує як вигідно його спонсорам. А ще недавно як хвацько чіплявся. Виторгував своє хлопчина.

На Волині майже не лишилося впливових ЗМІ, де б критикували олігархів, які повністю хочуть захопити владу у місті та області.
Відповісти
Жодних матеріалів проти: Палиці, Товстенюка, Романюка і інших
Шукаю в цьому світі негатива хоч щось позитивне і буду писати про це))))
Писати треба не за чи проти а по факту. Є злочин його зафіксували тоді пишемо
Немає злочину, але люди кажуть тоді це не до нас.
Відповісти
Пошукати лінки, де ви поливали брудом всіх від Палиці. Але як тільки взяли у нього інтервю і поговорили особисто - на сайті тільки замовні станні про ідеальний Новий Луцьк і мудрого Палицю. Дивно, що ще коментарі не трете. Може, за коментарі не проплатили?
Відповісти
Про ідеальний Новий Луцьк?)
Про Мудрого батька всіх волинських народів ?)
Дивно, що коментарі не трем)?)
Не той став Пащенко продався Палиці
Не той вже і Романюку продався
Скажіть мені кому той Пащенко не продався?)
Відповісти
Палиця недоступний для журналістів. Для багатьох. Ходять вибрані, пишуть виключно за бабло, бо українські ЗМІ поставлені в такі кріпацькі умови. Подейкують, що на його прес-конференцію в так званій директорії Никитюка людей обшукували мало не металошукачем і вимагалось заповняти сталінську анкету з графою "де народився", "де хочеш помирати", чи прабабуся з Керенським в 17-му році бува не переспала, "чи притягався", "скільк років мав відсидки"... Кого боїться опальний олігарх, від кого ховається, чому вдень і вночі тягає за собою охорону - більшу, ніж в президента невеликої тоталітарної держави?
Відповісти
Не правда. що ходять вибрані на прес-конференції до Палиці. Той, хто на них бував, знає, що питання може задати будь хто і про що хоче.
Відповісти
Був на прес-конференції Палиці, питали його і про охорону. Пояснив, що за час роботи в Одесі нажив ворогів у сусдідній країні)
Відповісти
"заказуху" пишуть . Образливість написаного, очевидно, залежить від уподобань замовника і величини гонорару пишучого. Таке життя. Свою власну думку журналіст викладе без образ особистосі.
Відповісти
Не знаю, кому адресується примітивна репліка про «образливість написаного» і про «заказуху» - автору інформації чи коментаторам, але і в першого, і в других відсутні слова образи. Репліка характерна юристам і вчителям типу і рівня сорокопудо-констанкевичів. Ст. 25 Закону «Про друковані засоби масової інформації» містить застереження: журналіст є творчою особистістю…, який має право вільно користуватись і вибирати в своїх публікаціях різні мовні обіги, вживати гіперболи, алегорії, сатиру». Нехай «журналістська» обслуга Палиці найме університетського лінгвіста і розумного юриста, які б вказали на лексичні групи і вирази, які є непристойними. Згідно правової позиції Європейського суду з прав людини, «журналіст має право поширювати будь-яку, навіть шокуючу чи провокаційну думку, які мають під собою певні фактичні підстави, зроблені внаслідок оцінки тих чи інших подій і обставин». Такі думки і провокації в текстах теж відсутні.
Відповісти
Сподобалось щодо ЛУчика))))) Реально, так змінити свою позицію ще треба вміти. Власник помінявся і пісня так само. Гроші, все роблять гроші....
Відповісти
Володимире Митрофановичу, я вас почув
Відповісти
Народ! Про що мова? Одному не сподобалось чуже політичне весілля. Іншому - що одному не сподобалось. Третьому, ще більше. В нього прокинулась засохла на початку 90-х класова свідомість. Згадав, що він політичний шульга. Ви ж усі вважаєте себе інтелектуалами. То якщо так вважаєте, то зріть в корінь, тобто окресліть проблему, запропонуйте вихід з неї, а не мацайте подію пальцем і не кривиться перед тим як його облизати.
Відповісти
ми спостерігаємо, як ви намагаєтесь навпотемки зловити в кімнаті чорного кота, якого там ніколи не було! Удачі!
Відповісти
Котлюка - "про укропне свято марнотратства" було підмічено "не в бровь, а в глаз". Тому й зачепило. Це було таки свято помпезного марнотратства. Бо ще ніколи в Луцьку не вистелялися вулиці килимами. Але пиха - наше фсьо! Мій день "зробили" укропні букетики))) От ще б укропові вінки кандидатам...

Пащенка - про дорікання «не трать гроші, а віддай їх на АТО» абсурдність і маніпулятивність тези - це теж "в глаз"
..Не купуй трусики - віддай гроші на АТО, їж менше - гроші на АТО. Допомога потрібна, але.. кожному з нас самостійно вирішувати, що купити і кому і скільки віддати. І щодо рахувати чужі кошти - свої з"являться тоді, коли бажання рахувати свої перевершить бажання рахувати чужі
Відповісти
Противно читати того Котлюка. Котлюк - ти нікому не цікавий!

П.С.,
Володимир Пащенко Молодець! незнаю чого, просто молодець. бо на ДН ставив безкоштовні десерти в Патіо ді Фіорі))
Відповісти
Бажано більше подібних статей. Вони гарно ілюструють те лайно на яке перетворилась журналістика.
Відповісти
В лайно матеріалізувались такі читачі, як Степан. Журналісти не мають кому писати - кругом лайно. Читають нецензурщину, надряпану на стінах міських вбиралень. Читають похабщину, секс.
Відповісти