Додати запис

Фестивальний 2012-ий

З кожним наступним роком музично-фестивальна карта України обростає новими і новими локаціями. На зміну одним іменам приходять інші: від локальних байкерських зльотів до масштабних дійств з іменами світової величини.

Власне, використання терміну «фестиваль» стало настільки розповсюдженим, що ледь не кожне друге дійство в районному будинку культури називають «фестивалем». Але в семантику слів заглиблюватися не будемо: важливіше, що ініціативи існують і вони втілюються в життя.

Українського слухача помалу привчають платити за видовище. І хоча він вперто шукає «халявні» шляхи доступу до сцен провідних фестивалів країни, комерціалізація таких заходів невідворотня.

Відтак, поверхово пробіжуся по тих фестивальних опен-ейрах які вже відбулися, і які ще чекають українського «фестивальника» влітку та восени 2012-ро року. Очевидно, перелік дійств виглядатиме вкрай суб’єктивним і тематично обмеженим, але хочу сподіватися, що комусь нижче наведена інформація стане в пригоді.

**************************

Обнова-фест

В Чернівцях 3 червня вп’яте пройшов традиційний для міста одноденний «Обнова-фест». Фестиваль орієнтований в основному на місцевий люд. На головній сцені фестивалю відіграли такі небезвідомі українські команди як «Перкалаба», «Гуцул Калліпсо», «BAndurbaND», «Серцевий Напад» та інші.

PROSTO ROCK FESTIVAL

В Одесі 12 червня прогримів PROSTO ROCK FESTIVAL, на сцені якого відіграли українці «О.Торвальд» та «Бумбокс». Серед зірок першої світової величини - гурти «LINKIN PARK» та «GARBAGE». Дійство, яке проходило на стадіоні «Чорноморець», попри квитки у 600-800 гривень зібрало велику кількість відвідувачів.Країна Мрій
Найпотужніший етно-музичний фестиваль України, «Країна Мрій», відбувався 22-23 червня в Києві. Низькі ціни, розмаїття програмного наповнення фестивалю, наявність колоритних закордонних гостей і як результат – проект Олега Скрипки, як завжди, проходить на високому рівні та величезному інтересі з боку людей.

Трипільське коло
Ще один масштабний український етно-фест – «Трипільське коло», з 28 червня по 1 липня пройшов на Київщині. Серед учасників «ТК» - «KOZAK SYSTEM», «Тартак», «Мед Хедс» та інші відомі українські виконавці. Фестиваль був розбитий на 32 тематичні локації і зібрав за запевненнями оргів близько 10 тисяч людей.

Шипіт
Традиційно в липні в Карпатах в самому розпалі живе своїм стихійним життям фестиваль «Шипіт». Мальовничий 15-метровий водоспад у Карпатах, який збирає навколо себе велику кількість неформального люду з більшості країн екс-радянського простору.

Арт-Поле
12-16 липня в Унежі на Івано-Франківщині пройшов один з найвідоміших українських етно-фестів «Арт-поле». Це велика творча лабораторія просто неба з різноманітними майстернями (від традиційного гончарства до сучасних віджеїнгу), кінопоказами, лендарт-програмою та вечірньою world music сценою.

На АртПолі’2012 відіграли друзі і постійні учасники фестивалю «ДахаБраха», «Port Mone», «Перкалаба» та «Бурдон».

Тарас Бульба
13-15 серпня у Дубно на Рівненщині пройшов один із найвідоміших конкурсних рок-фестивалів України «Тарас Бульба». Вперше за роки існування дійства була задіяна схема із платним входом, в результаті чого кількість відвідувачів суттєво скоротилась. До слова фестивалю вдруге поспіль стали лучани – гурт «Ріплей».

ФортМісія
Фестиваль «Fort.Мissia 2012» відбудеться 20-22 липня і пройде тільки на території Польщі. Захід, який встиг полюбитися за декілька років свого існування українським «фестивальника», суттєво обмежує місце своєї дислокації. На сцені ФортМісії цьогоріч переважно польські виконавці.

Соседний мир
В останній вікенд липня - 27, 28, 29 - у Криму на березі Азовського моря відбудеться Фестиваль музики та актуального мистецтва «Соседний мир 2012». Фестиваль стане ювілейним: він відзначить своє п'ятиріччя. Завдяки стрімкому розвитку та популяризації фестивалю, «Соседний мир» визнаний кращим музичним фестом 2011 року за версією рейтингу «TOP - Fest 2011».

Цьогоріч на фестивалі гратимуть: «Ляпис Трубецкой», «Бумбокс», «Noize MC» та багато інших відомих гуртів України та Росії.


Франко-фест

27-29 липня у мальовничому куточку Галичини, в рідному селі Каменяра, Нагуєвичах, вперше відбудеться культурний фестиваль «Франко Фест». На музичній сцені виступатимуть «Скрябін», «Тартак» та інші.

Бандерштат
3-5 серпня у Луцьку гримітиме 6-ий фестиваль справжнього українського духу «Бандерштат», приурочений до 70-річчя створення УПА. Серед учасників – «Кому Вниз», «О.Торвальд», «Козак Сістем», Орест Лютий, «Фіолет», «ТНМК», «Тінь Сонця» та інші. На фестивалі діятимуть різні тематичні майданчики, традиційні для фестивалю. Вхід на фестиваль вартує 100 грн за три.

Підкамінь
Фестиваль «Підкамінь 2012» відбудеться 8–12 серпня 2012 року. Серед гуртів, які зіграють на головній фестивальній сцені, - KOZAK SYSTEM, КораЛЛі, Перкалаба, Рокаш та інші. Відбудеться фестиваль традиційно в с. Підкамінь (Бродівський район, Львівська обл.)

Захід
Один з найпотужніших фестивальних заходів 2012-року, музично-мистецький фестиваль «Захід-2012»відбудеться 17-19 серпня 2012 року в селі Родатичі неподалік Львову. Серед учасників головної сцени фестивалю - «Ляпис Трубецкой», «Бумбокс», «Тартак», «Крихітка», «Zdob Si Zdub» та інші. Вхід на фестиваль платний. Вартість вхідного квитка на 3 фестивальні дні в перепродажі до 1 серпня - 195 грн.

Вудсток
Орієнтовно наприкінці серпня на Віниччині відбудеться перший український «Вудсток». Інформація з приводу формату фестивалю та його учасників наразі невідома, але підготовка до дійства активно триває.

Re$publica
Дати проведення фестивалю 14, 15, 16 вересня 2012 року на території старої фортеці та старого міста (Вірменська площа) у місті Кам’янець-Подільський, Хмельницька область. Музична частина фестивалю відбудеться на території старої фортеці в якій приймуть участь як відомі, так і молоді групи України та Росії.

Серед учасників - «Ляпис Трубецкой», «Скрябін», «Мотор'ролла», «Табула раса», «О.Торвальд», «THE Вйо» та ще понад 40 гуртів з України, Росії та далекого зарубіжжя.

Очевидно, список буде уточнюватися. Втім, цьогорічні фестивальні маршрути Україною вже можна і потрібно складати, розраховуючи час, гроші та власні бажання)

п.с. вже опісля написання колонки пригадався "бест сіті" під Дніпропетровськом та "Славське-рок", який очікується у вересні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
METAL HEADS' MISSION FESTIVAL 2-4 серпня.

CARPATHIAN ALLIANCE METAL FESTIVAL 10-11 серпня

Відповісти
дякую. про другий вперше чую.
Відповісти