Додати запис

Бандерштат: передісторія, роки, тенденції

… сьогодні, 2 серпня, за день до початку 6-го Бандерштату, на території кінно-спортивної школи у центральному парку Луцька, почала встановлюватися фестивальна сцена; символічно: закладається фундамент дійства;

за менше ніж добу в нашому місті стартує по суті найпатріотичніший фестиваль країни, завдяки якому дуже і дуже багато моїх ровесників з усієї України відкрили для себе Волинь та Луцьк зокрема;

відповідальність ще та: що там казати, навіть писати зараз відповідально, бо хочеться сказати про все і водночас «не наліпити» всього на купу; але спробую, злегка і ненав’язаливо; можливо місцями грубо і неотесано, але то вже нюанси.


Передісторія


А починалося все у 2006-му році: разом із колегами ми надумали провести музичний фестиваль. Але не просто фестиваль, а фестиваль ідейний і тим частково новий для на той час фестивального руху України. Ще не було ні найменшого уявлення про те як це зробити і що для цього потрібно, але була назва: стилізований шмат творчості культових Гадюкіних – БАНДЕРШТАТ. Ми знали чого хочемо – модерно пропагувати українську історію та її героїв, проборюватися за здоровий спосіб життя і шукати однодумців. Справа складна і важко підйомна, якщо за спиною відсутній хоча б якийсь досвід організації подібних дійств. Вже перший Бандерштат показав: не все, що ти обіцяєш, можна втілити в реальність.

Роки

2007

То був наш центральний парк і теперішнє місце проведення Бандерштату. То був вересень і три переноси фестивалю напередодні. Відсутність потрібних грошей і як результат - відсутність серйозних учасників сцени. Паршива погода, маленька сцена, важкослухабельний звук. Невелика кількість людей попри вільний вхід. Відсутність обіцяної літературної сцени та майстер-класів. Я в ролі ведучого: абсолютно не справився з тим, до чого в мене не лежить душа і чого я відверто не вмію робити.

Пригадую, що грали в той рік Тінь Сонця, Полинове Поле, дебютувала наша ВОДА… Пригадую слем під час виступу наших альтернативних монстрів – гурту SLAP. Спогади виключно хороші, але потому пам'ять чітко зафіксувала суперпотужне розчарування у тому як минув фест.

Але з чогось потрібно було починати. Можна 100500 років займатися мережевим критиканством, але підірвати свою дупу зі стільця і почати щось робити – справа зовсім іншого ґатунку і рівня своєї життєвої профпридатності.
2008

Наступного року ми суттєво вдарили по масштабу фестивалю: переїхали до Гаразджі, спромоглися на велику сцену і якісний звук. Спромоглися на Кому Вниз. У той рік чимало фестивалів залили водою: не були винятком і ми. Пригадую, що майже весь виступ нашої ВОДИ символічно падала з неба вода: лило як з відра хвилин 30, що не завадило чималій кількості людей продовжувати відриватися під сценою.

Окрім Кому Вниз, на тогорічному Бандерштаті грали ще Кораллі, на той час жива Інкунабула, SLAP, МБП, Гапочка, – загалом близько 15 гуртів.

Пригадую, в один із фестивальних днів написав у своєму жж щось на кшталт: «ми тут фестиваль робимо, а Росія напала на Грузію».

Загалом, все минуло дуже і дуже непогано: були зустрічі з ветеранами, спортивні змаги, виставка УПА і багато чого ще, що урізноматніло фестиваль у порівнянні з першим роком. Обіцяне почало ставати реальністю.
2009

То був один із кращих фестивалів в історії Бандерштату: Гаразджа, величезна кількість людей, феєричний виступ Тартака, виконана майже на всі 100 програма, зрештою я – закоханий та щасливий))

Суперфірмовий звук від рівненського «Мажору». Качало!..)
Пам’ятаю: боді-арт, стрільбище, історична реконструкція, патріотичне тату (одна із наших ФІШОК!), польова кухня з гречкою, наметове містечко в приліску, Маузер, Роллікс, Казанцев який обізвав Положика лохом і отримав це підсрачника, пароплан, літературна сцена, фото Новена, нічна ватра…

То був перший рік, коли я разом із колегами зрозумів, - просто пропаганда здорового способу життя зі сцени – річ абсолютно недієва. Люди приносили з собою спиртне, звісно розпивали його, куражились і робили все те саме, що робиться зазвичай на інших фестивалях. А скочуватися в стандартні схеми фестивальних дійств не хотілося. Втім, до прийняття якихось конкретних рішень з цього приводу лишався ще один Бандерштат.

До слова, то був перший фест з тих, які вів у М’ячик. Як він сам писав нещодавно, з цього моменту і стартувала його потужна кар’єра як одного із найпопулярніших фестивальних ведучих в Україні.
2010

Гаразджа накрилася мідним тазом. Переїхали в Рокині. Багато простору, трохи автентики, цікавий Середюк і його куліш, невелика сцена, порівняно якісний звук, Роллікс, Тінь Сонця, наш дебютний виступ на рідному фестивалі, дощ в один із вечорів, правильні знайомства і розмахування пушкою якогось п’яного мєнта в цивільному переді мною і декількома нашими дівчатами.

Ще той рок-н-ролл)

Минулорічна програма була повторена і покращена. Денна.
То був перший фестиваль на якому ми робили все можливе, щоб на фестивалі була мінімальна присутність алкоголю: від конфіскації склотари та різних виховних бесід з тими, хто їх потребував.

Були свої зальоти, в тому числі і фінансові. Але з ситуації ми вийшли. Обіцяних беркутівців не було, фест не розігнали. Наші волонтери ходили у футболках «вибачте, наш президент ідіот». Щось таке) Опісля багато говорило про антидержавний заколот на Бандерштаті і іншу фігню, висмоктану з пальця.
2011

Новий формат фестивалю. Чіткий і вірний, на мій погляд. Платний вхід. Фактична відсутність на фестивалі п’яних мордяк, чистота на полі по закінченню кожного фестивального дня.

Найкращий Бандерштат з усіх 5-ти. Виважена музична програма. Близько 20 якісних українських гуртів. Незабутній виступ Димної Суміші і мій дует з Положиком. Літературна сцена, акустика, нічна ватра, реконструкція, круті гутірки з Шклярем та Положиком, тату і багато чого іншого. На досвіді, що називається)

Було декілька неприємних інцидентів із охороню і пост-фестивальний троллінг, але всі потрібні висновки ми зробили. Для майбутнього. Квитки виправдали себе: ми не влетіли в гроші і навіть повернули минулорічні борги.

Фестиваль став чистішим і елітнішим. Фестиваль наблизився до моїх уявлень про БАНДЕРШТАТ.



Тенденції

Не до кінця впираю, що маю писати у цій частині свого допису, але про деякі речі хочеться загадати. Чи не з самих початків існування фестивалю я майже не зважав на різних інет-бійців, які намагалися довести нам, СОБІ і світу, що фестиваль фашистський, антиукраїнський, антиантиантианти… Не готовий шукати аргументів для заперечення. Найзмістовніша відповідь з нашого боку така: фестиваль з року в рік існує, живе і розвивається. І цим все сказано.

Наразі Бандерштат є фестивальною візиткою Волині. І я цим майже горджуся:)

Не горджуся тільки окремими лучанами. Такими як телеканал «Аверс», який свого часу робив убого-тупі репортажі з фестивалю, побувавши на ньому всього один раз. Не хочу ображати нікого з тодішніх працівників каналу, але така журналістика це не журналістика – це сміття. Між тим, караван іде впевнено вперед, собачки немічно відгавкуються вслід…

БАНДЕРШТАТ-2012.

Цьогоріч ми зробимо все можливе, щоб найкращі напрацювання за роки фестивалю максимально ефективно втілилися в реальність. Запрошую!..
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому вхід на Бандерштат платний? Невже для того щоб долучитися до українства і справжньої української культури треба заплатити 50 гривень???? Вдповідь проста: Гузь уже не в міській раді і нема звідки баблот дерибанити на фест!І не треба розказувати що це неправда.Тай Гузіку на вибори бабло треба чи мо який олігарх спонсорне Ігорка?
Відповісти
ой який патріотичний коментатор...)
Відповісти
Була у 2007, дуже добре врізалася в память Гараджа(може тому,що є ще десь кілька фоток), феєричний виступ Тартака у 2009, привела дітей-підлітків на фест у 2011, розіслала усім знайомим і незнайомим про фест на 2012,але....
напевне не піду цього року...
гроші...
де їх стільки взяти...
Відповісти
Поширена практка європейських країн робити такого формату фестивалі платними і обовязково платними. Прості люди навіть собі уявити не можуть масштаби витрат на організацію таких імпрез. Тому давайте не будем "жлобами". 50 грн. це не гроші для такої події. Просто люди наші вже розбаловані різними "халявними" мистецькими подіями, тому і жлобляться.
Відповісти