Додати запис

Вибори у Торчинській ОТГ: курячий підкуд і “джерімандерінг”

Завжди приємно бачити прогрес. Коли щось, що давалося тяжко, дається легше, і навіть якщо результати досі не відповідають поставленим цілям, бачити динаміку радісно.

На початку року деякі журналісти навіть жартували наді мною, коли я розповів у блозі про шалену хвилю виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у вересні та жовтні 2017-го. Справді, минулого року було часто непросто, але актив Радикальної партії Ляшка постійно вчиться і я вчуся разом з нашою командою. І на виборах до Торчинської ОТГ ми здобули пристойні результати. Як завжди, розповім трошки про закулісну політичну кухню.


Вибори – це завжди постійні наради

Значок “БЮТ” і курчата від Аграрної партії

Почну з найгіршого. Як я писав раніше, на виборах у ОТГ залишається багато простору для порушень. У Торчинській громаді порушення також не змусили себе довго чекати.

Коли почалася підготовка до виборів, виявилося, що в селі Веселому мешканці нібито не знали про створення ОТГ. Цю ситуацію висвітлювали багато ЗМІ, у волинських медіа зокрема поширювалася інформація, запущена депутатами “БЮТ”, що голова села Веселе нібито є членом РПЛ. Ми офіційно спростували це, і ЗМІ відкоригували матеріали, за що їм дяка і повага.

“Батьківщина” відзначилася також встановленням знаку у селі Садів, на якому була партійна символіка і навіть підпис. Нічого нового чи надто оригінального. Свого часу бачив тисячі подібних порушень різних партій на місцевих виборах у Києві. Ну добре, що соратники Юлії Володимирівни хоч сирники не роздавали. Звісно, про порушення з цим знаком я повідомив журналістів та правоохоронців.


Вони ніби хотіли сказати, що «це село стоїть за підтримки ЮВТ»

Представників Аграрної партії спіймали на факті тупого підкупу - селянам просто роздавали курчат. Масову роздачу зафіксували у селах Кошів, Садів, Горзвин та Білосток. Як писалося в ЗМІ, у Кошові кожна третя родина отримала 15 курчат та кілограм комбікорму. Роздачу проводила особисто кандидатка від Аграрної партії по цьому округу. У селі Садів таку роздачу здійснювала секретар сільської ради, яка теж ішла від аграріїв. Про цю ганьбу написав навіть “Комітет виборців України” та “Українська правда”. Що тут скажеш, коли нема що запропонувати людям, окрім курчат, може не варто займатися політикою?

Окрім того, я вперше стикнувся на цих виборах із маніпуляціями з межами округів. Коли я вивчав політологію, неодноразово стикався з розумним і складним словом “джерімандерінг”. Це умисне нарізання виборчих округів у такий спосіб, коли результати волевиялення спотворюються. Грубий приклад: є два однакові округи, ви висуваєтеся в одному з них як кандидат, бо вас там підтримують 60% населення, а вашого опонента - 40%. Однак ваш опонент використовує важелі впливу і округи змінюють свої кордони, тож тепер у кожному з них вас підтримують лише 30% виборців, а ваш опонент зберігає свої 40%. На виборах у Торчинській ОТГ побачити “джерімандерінг” було неочікувано. Нашій партії навіть довелося йти до суду, щоб скасувати рішення про несправедливо поділені округи.


Ця схема показує, як «джерімандерінг» спотворює реальну картину

Але попри всі ці порушення, нам вдалося провести якісну кампанію із хорошими кандидатами.

Польові роботи

Наш Волинський осередок Радикальної партії Олега Ляшка зустрівся з активними мешканцями майбутньої Торчинської ОТГ та відібрав з них 18 кандидатів в депутати. Щоправда, зареєстрували ми в результаті лише 17, бо одна з наших кандидаток, на жаль, потрапила в лікарню на операцію. Для того, щоб оперативно і за один день зібрати всі необхідні документи від кандидатів, членів ТВК та ДВК, заповнити їх відповідно до вимог і без помилок, ми приїхали в Торчин з “мобільним офісом”, і за один день владнали практично усі бюрократичні питання.


Наша команда у Торчинській ОТГ показала пристойний результат

Агітувати цього разу було особливо приємно, адже партія зробила прогресивний крок і запропонувала активу обрати з-поміж кількох варіантів дизайн листівок, що нам доставляли з центру. Мені навіть стало цікаво, чи багато наших партій ведуть отакі консультації з людьми на місцях.


Мені дуже цікаво спілкуватися з людьми на вулиці - завжди якісь нові ідеї, запеклі дискусії, а нерідко і слова підтримки

Окрім того, ми отримали кілька тисяч примірників газети “Слово Ляшка” - волинський випуск, до якого ми самі готували тексти і фото. Сам із задоволенням допомагав роздавати ці газети. Люди в селах розбирали її дуже охоче - зрештою, багато з них не мають доступу до Інтернету і всіх тих джерел інформації, що мають люди в місті. Тому наш осередок випускатиме “Слово Ляшка” не лише під вибори. Спробуємо видавати раз на місяць, а за наявності вільних рук в активі - навіть частіше.


Ігор Мосійчук у студії «12 каналу»

На Волинь завітав народний депутат Ігор Мосійчук, що також привернуло увагу волинян. Мосійчук дав інтерв’ю інформаційному 12 каналу. Обговорювалися значною мірою питання аграрної політики, але звісно і про вибори до ОТГ поговорили. Впевнений, що ця розмова добряче підтримала наші рейтинги, тому висловлюю щиру вдячність Ігорю Володимировичу за його приїзд!

Але найголовніша, на мій погляд, агітація - це наш традиційний марафон добрих справ, де кожен із партійців змагається не так із політичними опонентами, скільки зі своїми соратниками і сам із собою. Наприклад, депутатка Луцької районної ради від РПЛ Олександра Лисак з Великодньою майстеркою побувала у маленьких пацієнтів одного з відділень Липинської психіатричної лікарні. Разом з Олександрою були працівники Луцької бібліотеки-філії №6, які вчили діток творити і прикрашати великодні яйця-крашанки для своїх рідних і близьких. Олександра також взяла шефство над дівчинкою із синдромом Дауна з села Садова.

Важливо було також донести до відома виборців, що саме фракція РПЛ Луцької райради залучила близько 10 мільйонів гривень на села, які входять до Торчинської ОТГ. Ці кошти пішли на ремонт вікон, котелень, покрівлі та спортивної зали у двох школах, на ремонт і осучаснення місцевої зупинки, а також на адресну допомогу на лікування дітей.

Наші результати

Четверо з наших кандидатів перемогли! На 16-му окрузі перемогу здобула Коляда Ніна Олександрівна, за яку проголосували 43 виборці. Коляда Василь Васильович переміг на сусідньому 17-му окрузі із 63-ма голосами. Коломієць Сергій Олександрович набрав аж 106 голосів на 24-му окрузі, а Горошко Олександр Володимирович переміг на 10-му окрузі і здобув 61 голос “за”. В цілому по Торчинській ОТГ ми набрали 15,4% підтримки. І це непоганий результат, однак ставили ми собі за мету 20%, тож можна сказати, плану не виконали. Нам є куди зростати далі.

Проте особливо приємно було отримати телеграму (сто років не отримував телеграм!) від Лідера Радикальної партії Олега Ляшка. В ній Ляшко особисто привітав мене та наш актив із гідним результатом.



Я дякую нашим кандидатам за їхню перемогу. Дякую нашому активу, який добре попрацював для цього результату. І звичайно, я дякую нашим виборцям за підтримку. Ми зробимо все, щоби виправдати надану вами довіру!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Удаление моего комментария под этой статьей свидетельствует, уважаемая госпожа главред Иванка Рудишин, что журналистика на Украине функционирует по законам оруэлловского романа "1984". Всяческих Вам успехов в дальнейшем построении "демократического" общества, которому скармливают лишь "осетрину второй свежести".
Відповісти
Удаление моего комментария под этим материалом лишний раз свидетельствует, госпожа главред Иванка Рудишин, что на Украине журналистика функционирует по правилам оруэлловского романа "1984". Дальнейших Вам успехов в построении такого "самого демократического общества"!
Відповісти