Додати запис

Політичний стартап: РПЛ на Волині

Що таке рік роботи у Волинському осередку РПЛ? Почну з цифр:
21 нова приймальня РПЛ по всій Волині.
10 наших партійців стали депутатами. В області нині 103 наших депутати різних рівнів.
3 наші нові фракції. На сьогодні в області 9 фракцій РПЛ.
192 000 кілометрів пробігу моєї машини до активу і виборців.
27 тренінгів для активу.
100 000 розданих листівок та газет.
65 нових партійців.



З деяким запізненням я пишу про здобутки мого першого року в політиці. Запізнення було продиктоване потребою доробити в тому числі і проекти, про які йтиметься далі. Чому я вирішив повернутись на Волинь і працювати саме в РПЛ, я писав раніше. Минув рік – і настав час робити справді серйозний підсумок того, що встигла наша команда і куди ми рухаємося далі.

Політичні інновації
Коли наша команда лише взялася за роботу, ми розуміли, що потрібно дуже швидко міняти багато речей в організації. Актив був не в захваті від частих змін керівників та браку активності. Окремі депутати старались щось робити, проте системи не було. Через цейтнот і складність самої задачі перед нами, ми вирішили, чому б не відмовитися від старих підходів і не спробувати розбудувати осередок за логікою стартапу.

Стартап – це нещодавно створена компанія, яка будує свій бізнес на основі інновацій і володіє обмеженими ресурсами. Найчастіше «стартапом» називають компанії, що працюють в сфері ІТ, але дедалі частіше це слово вживають щодо проектів культурного спрямування.
В чому наша інновація? У розвитку нашого активу, у прозорості нашої роботи і в нашому стратегічному підході.

По-перше, ми помітили, що у більшості партій до активістів ставляться зверхньо – як до когось, хто потрібен суто під вибори. Це дуже неправильно.

Ми вирішили розвивати наш актив і розвиватися разом з ним. Щоб навчати наш актив, знайомити його з найкращими західними практиками і в цілому розширювати горизонт розуміння політики, ми домовилися з американським Національним демократичним інститутом міжнародних справ (NDI), під егідою якого провели десятки тренінгів для нашого активу по всій Волині: від Луцька до села Хмелів. Практику навчати свою команду я переніс із досвіду у бізнесі – я старався усіляко сприяти професійному росту моїх працівників, оскільки від зростання кожного окремого члена команди залежить спільний результат.


Навчання активу – це необхідність

По-друге, на жаль, українські політики дуже часто не спілкуються з людьми. Ані особисто, ані навіть через журналістів. Це лише посилює враження, що всі політики однакові і що всі погані. Ну а чого мовчати? Чого ж не розповісти про те, чим ти займаєшся? Одразу виникає враження, що або краде (і тому соромно говорити), або нічого взагалі не робить (і того нема, про що сказати).

Ми вирішили вчиняти інакше і максимально пояснювати людям кожен наш крок. Для цього створили сайт осередку, активно ведемо Facebook, а про основні події, коли вистачає часу, я в деталях дописую власну колонку.

І тут я не лише розповідаю про те, які ми успішні, але і пояснюю, як працює політика в цілому. Я хотів би, щоб люди розуміли, що політика – це не якийсь паралельний світ. За великим рахунком, усе, що ми робимо в звичайному житті, якось торкається політики. От бабуся іде в аптеку за ліками – там діє програма «Доступні ліки», тому бабуся може підтримати своє здоров’я. Найбанальніша ситуація, але по суті оця можливість ті ліки отримати – це наслідок політики, яку проштовхує Олег Ляшко в парламенті. Бо політика – це лише спосіб організації нашого життя. І всі ми повинні були б цікавитися і часом займатися політикою.

По-третє, ще одна системна біда більшості українських партій – відсутність взагалі хоч скількись-то організованої роботи, окрім як за три місяці до виборів.

Ми вирішили зробити все інакше і по-нормальному. За червень 2017-го я об’їхав усі райони, поспілкувався зі всіма керівниками місцевих осередків і провів повний аудит, на основі якого ми розробили структуру обласної організації.


Ми проїхали всю Волинь!

Перша наша задача – вивчення проблем людей на місцях. Наші партійці зібрали всі проблеми, які є: від малих індивідуальних, як-то коли газопостачальники вимагають встановлювати лічильники, до середніх (багаторічна відсутність ремонту лікарень), і до більш глобальних – неякісні дороги, біда з екологією, брак інфраструктури для туризму і т. д.

Коло відповідальних – наша стратегія
Вперше в історії РПЛ Волині ми зробили план на 30 сторінок, описали по структурах, хто що робить, і роздали усім окремі завдання. Ми називаємо наш принцип роботи «Коло відповідальних»: з переліку вивчених проблем члени активу обирають ті, з якими вони можуть справитися, та беруться до роботи. Таким чином, ми беремо на себе відповідальність за вирішення проблем Волині. Ми відмовились від старої моделі поділу активу на «своїх» і «не своїх» - і замінили на нову - кожному однакову можливість реалізації. Якщо хочеш робити добрі справи для людей – вперед. Звичайно, частина людей через рік роботи пішла, але радують результати тих, хто залишився, і в цілому команда за рік виросла і кількісно, і якісно.


Ми постійно допрацьовуємо наші плани

Пункти нашого плану включають як внутрішньопартійні проекти (таким стала зокрема Волинська молодіжка РПЛ під керівництвом Юрія Семчука), так і відносно невеликі добрі справи для людей на місцях (про них буде ще окремо сказано далі), та більш глобальні програми – для всієї області. Однією з найамбіційніших є моя програма розвитку туристичної галузі на Волині. Планую представити її до кінця цього року. Але тут я забігаю трохи наперед, повернімося до випробувань минулих 12 місяців.

ОТГ – історія успіху
Вибори до об’єднаних територіальних громад – це ті випробування, за якими найбільше видно прогрес нашої організації. Лишень порівняйте. У жовтні пройшли вибори у 19 ОТГ, і лише в двох із них РПЛ показала результат. В середньому ж рівень нашої підтримки на тих виборах, якщо враховувати і ті громади, де ми не подавали своїх кандидатів, ледь дотягував до одного відсотка. Було відверто тяжко, і я про це раніше розповідав.

Але ми не розгубилися і енергійно взялися працювати над розвитком партійної структури. Важливо розуміти, що ОТГ – це не битва рейтингів партійних брендів, це битва структур на місцях, а структури у нашого осередку спочатку практично не було. Результат на виборах ОТГ – це реальний показник, чим займаються рядові активісти чи, як на те пішло, чи є вони взагалі. Тепер вони у нас є! На виборах до Торчинської ОТГ у травні наш рейтинг сягнув 15,4%.


Наша команда у Торчинській ОТГ

За кілька місяців ми створили по первинній організації приблизно у третині сіл Волині – понад 300 первинок (із загалом 1054 сіл)! Для початку це небагато, але тепер ми маємо на кого спертися у всіх подальших проектах. До того ж ми розширили виконком – в кожному районі тепер по 2-3 людини, які постійно зайняті вирішенням проблем волинян.

Працюємо, стараємось і всіх запрошуємо до співпраці – тим паче, що тепер є куди прийти, щоби з нами поспілкуватися.

«Маяки» партії
Одним з найважливіших досягнень року, через яке цей звіт і затримався, є відкриття громадських приймалень. Все почалося з першого офісу – приймальні народного депутата Андрія Лозового у вересні в Луцьку. Пройшло менше року – і станом на червень 2018-го маємо іще 20 нових офісів!


Офіс РПЛ у Любомлі

Я дуже тішуся з цього, бо кожен офіс – це острівець, куди люди можуть прийти зі своїми проблемами і отримати допомогу. Скажімо, наша команда запустила надання юридичної допомоги в приймальні в Луцьку. Юридична клініка – постійно діючий проект, і один з найбільш актуальних для широкого кола наших прихильників.

Окрім того, кожен офіс, яким би великим чи малим він не був, це завжди маяк для місцевого активу. Активісти знають, що їм є де зустрітися і обговорити свої ідеї.

Марафон добрих справ
Хочеться написати про всі наші акції за рік, але зробити це непросто. Добрих справ було дуже багато. Перелічити у цьому блозі їх усі, подякувати усім активістам за участь у наших «Марафонах добрих справ» - зайняло би шалену купу місця. До того ж, я переймаюся, чи не образяться ті, кого я не згадаю. Друзі, ви всі чудові, ми з вами всі молодці, але вас із кожним днем стає дедалі більше, тому сьогодні я згадаю лише один із найвидатніших прикладів: депутатка Луцької районної ради від РПЛ Олександра Лисак взяла шефство над дівчинкою із синдромом Дауна із села Садова. Це справжнє втілення принципів «Кола відповідальних» на рівні однієї конкретної людини.

Якщо ж казати в цілому, то фракція РПЛ Луцької районної ради залучила близько 10 мільйонів гривень на села, які входять до Торчинської ОТГ.


Одна із багатьох наших акцій – Великодня майстерня для діток

Завдяки зусиллям членів РПЛ на різних рівнях, було виділено 3 мільйони для Волинської обласної клінічної лікарні і вибито фінансування для геріатричного пансіонату. В Горохові збудували спортивний майданчик і спортивний центр на загальну суму в понад мільйон гривень. Для декількох шкіл дістали і привезли ноутбуки, в тому числі і для класів інклюзивної освіти.

Продовжуватимемо в тому ж дусі, чи зробимо навіть іще більше!

Своя обласна газета
Звичайно, у політиці важливо не лише зробити, але і розповісти, що зробив, бо інакше не повірять чи навіть не помітять. На агітаційному полі наше головне досягнення – це газета «Слово Ляшка. Волинь». Окрема партійна газета для області дає змогу доносити до людей нашу позицію. В подальшому, сподіваюся, ми збільшимо обсяг, частоту виходу цієї газети, наклад і, відповідно, географію поширення.


Сам з превеликим задоволенням роздавав нашу нову газету

Залізна команда

Звичайно, всі ці добре справи були б неможливі без людей. Зрештою, успіхи та неуспіхи більшості проектів – це прямий наслідок якості людей, що беруть у ньому участь. Нам дуже пощастило з командою, адже попри все, в РПЛ Волині залишились гарні та потужні люди. Я вже казав у великому інтерв’ю, що був ризик втратити районні та міські організації, проте ми позустрічалися з активом, поговорили, попрацювали.

Мене тішить, що ми не замикаємося на собі, не варимося суто в колі однодумців, але виходимо на співпрацю з громадськими об’єднаннями – ветеранів АТО, волонтерів і просто потужних громадських діячів.

Підтримка центру
Партійне керівництво помітило нашу роботу, а Лідер її високо оцінив, наші зусилля з розбудови первинних організацій навіть назвав «прикладом для інших»! А ще дуже тепло привітав нашу команду з результатами виборів до ОТГ у травні.



Відгуки інших – виборців, друзів, партійного керівництва – для мене особисто є не лише барометром того, наскільки ми добре чи погано працюємо, але – за будь-яких оцінок – рухатися вперед і розвиватися, бо я відчуваю, що на мене розраховують.


Андрій Лозовий об’їжджав Волинь разом з нами

Зі свого боку я щиро дякую керівництву РПЛ за підтримку нашої області. Щомісяця, а іноді й частіше, Андрій Лозовий відвідує Волинь. Він зустрічається з людьми на місцях, а потім озвучує проблеми волинян у парламенті. Завдяки Андрію відчуваю, що у Волині є підтримка на високому рівні.

Вся наша команда на всіх рівнях прагне, щоби українська політика виконувала позитивну функцію, щоби політики боролися за інтереси своїх виборців – як це і має бути – і щоби люди це бачили, адже без підтримки наших виборців ми безсилі. Сподіваюся, що завдяки нашій роботі, українці побачать, що політики таки бувають дуже різні.

Написано вже чимало, а все одно враження, що розкрито хіба лише верхівку айсберга і що роботу тільки-тільки розпочато. Гадаю, так і є, і так має бути, адже попереду купа нових випробувань і завдань. І ми з усім справимося!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.