Додати запис

Мер і громада. Враження від звіту Романюка

У п’ятницю, 10 лютого, Луцький міський голова Микола Романюк провів свій перший публічний звіт перед громадою міста. Особисто був присутній на цьому заході, тому хочу висловити кілька думок з приводу побаченого та почутого.

Микола Ярославович започатковує непогану традицію – щорічно публічно звітувати про свою роботу за рік. А рік тому, на схожому заході - нараді з господарським активом міста, Микола Романюк окреслив пріоритети роботи на 2011 рік. Тепер він звітував про те, що ж вдалося виконати. (Відразу скажу, що тема детальнішого аналізу зробленого міською командою – ще попереду). Також він окреслив головні завдання і на 2012 рік. Тож слід очікувати подібного звіту і у 2013 році…

Це похвально. Такі ініціативи можуть свідчити, як про бажання бути відповідальним перед громадою, яка його обрала, так і про готовність публічно відповідати на всі питання та зауваження мешканців міста.

Водночас, чомусь не покидає відчуття певної «закостенілості» схеми проведення такого роду заходів. Ціла година безперервного виступу, що проходив у формі перечитування «слово в слово» підготовленого заздалегідь звіту тривала довго.

З одного боку – інформативно, а з іншого – для чого така статистична доповідь? Адже можна тезово викласти головні досягнення та не доопрацювання, і, натомість, більше уваги приділити спілкуванню з людьми та відповідям на конкретні питання.

Останнє теж було. Ця частина звіту мені більше сподобалась. Особливо подивували своєю активністю люди старшого віку – вони просто «засипали» міського голову питаннями про проблеми міста. Більшість їх пропозицій були актуальними і слушними. Чого тільки варте – «не хочеться щоб собаки керували містом»!!! Коротка і смішна фраза, а в ній водночас стільки проблем показано.

Але справжнього діалогу, спілкування міського голови і лучан, не вийшло. Чи то прийшли на захід не ті, що треба, чи ні в кого інтересу не було до цього звіту? Винні в цьому як організатори, адже формат заходу надто формальний і незручний, так і самі лучани, які не проявили справжнього інтересу до цієї події.

Ще одне враження – певна відірваність звіту від реалій сьогодення. От міський голова зачитував в звіті інформацію про те, що в місті працюють «17 одиниць транспорту, пристосованого для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями». Насправді ж, ще кілька днів тому на зустрічі із представниками маломобільних лучан «мер» дізнався, що такі маршрутки або не їздять, або ж належним чином не обслуговують лучан-візочників. То для чого звітувати про те, чого немає в дійсності?

Або ж, як легко звітує міський голова про роботу з розвитку дошкільної освіти в місті, хоча ще рік тому він сам ініціював скорочення часу роботи міських ДНЗ! Таких двояких ситуацій було декілька.

Кінцівка заходу взагалі видалась дещо постановочною: у відповідь на питання про відношення до власників кафе «Буратіно» міський голова емоційно заявив, що його хотіли «нагнути», але він не піддався тиску. Проте, «мер» не оприлюднив імен тих, хто хотів «нагнути», не обіцяв звернутися із заявою у прокуратуру щодо шантажу чи тиску – тобто просто виговорився… Вийшло ніби він «ображений» кимсь. На мою думку, вийшло трохи несолідно, як для міського голови. Це зіпсувало враження.

А загалом, публічний звіт перед громадою про перший рік роботи міський голова «захистив». Він тримав себе впевнено та вільно. За рік роботи на посаді «мера» Микола Ярославович вдосконалив вміння публічно виступати .

Але попереду ще «екзаменаційна комісія» у вигляді сесії міської ради, тож розслаблятись зарано…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
повністю підтримую ;)
Відповісти
"мер" не оприлюднив імен тих, хто хотів "нагнути" - а нащо? простим людям це не вельми цікаво, а журналісти і так знають, кому вони продалися.
Відповісти
Як ви зразу простих людей від журналістів відділили... А справді, нащо людям знати, що їх мер, який має день і ніч про комуналку думати, про зарплати вчителям, про прибирання снігу, про холодні квартири, про дирки на дорогах, про... про... про..., замість цього відпрацьовує гроші Палиці, вкладені в його передвиборчу кампанію і працює у нього таким собі "засобом для реклами".

Дійсно, надто високі матерії...
Відповісти
"Адже можна тезово викласти головні досягнення та не доопрацювання, і, натомість, більше уваги приділити спілкуванню з людьми..."

Тут,Михайле, мені здається, якраз і криється головна відповідь на питання "Для чого цей цирк". Якби хотів відзвітуватися - достатньо було б роздати надруковане на папірцях (та й газета Луьцкий замок публікувала його звіт). А так - захотів показуху зробити. Такі речі може б і були ефективними, якби Романюк їх проводив щомісяця. Та й то - ефективними хіба тому, що нагадували б цьому тюті-меру, що його посада - це далеко не рішання дєл з Палицями-Нікітюками, не тільки лизання Клімчуку і не тільки гризня і шушукання з депутатами. Його посада - це перш за все люди. от ті старики нещасні, які прийшли у пятницю меру виговоритися...
Відповісти
Не розумію ваших претензій. Чому намагання Романюка стати відкритішим, публічнішим ви називаєте "цирком". Невже ліпше булоб, щоб він обмежився писаниною в газеті і замовними інтерв"ю? так, не все виглядало ідеально, так Романюк не той чоловік, який передцілим залом народу вестиме себе як риба в воді, так, не є він СУПЕР відкритий і щирий. Але ви знаєте інших мерів? Ви не розумієте, що змінам на краще завжди повинні передувати СПРОБИ, і часом не дуже вдалі? Нащо зразу крутити носом?
Відповісти
Замовна стаття!
Невже з виступу необхідно вибирати весь негатив і вкладати в одну статтю? Досконалості - неіснує. А помилки можливо виправити!
Відповісти
Така доля чиновників. Їх іноді треба і "нагинати" (тюремний сленг, ) і "розгинати". Вони висловили бажання очолити народ, бути при владі, користуватися усіма благами життя за рахунок громади, а це означає - бути в усіх на виду. І на виду в ЗМІ, аби влада не перетворилась в режим і самовладдя.
Відповісти
Нормальний той Романюк, якби хоч половину попередні мери за рік часу зробили для міста,те що й він, то ми би мабуть були б вже біля Європи.
Відповісти