Додати запис

Шведські політики наполягають на вступі України до НАТО

Для України відшуміли футбольні страсті, і тепер, заспокоївшись, можна звернути свій погляд на нагальніші проблеми нашої країни. Наприклад, на приєднання України до Північноатлантичного альянсу.

Здавалося б, що тут можна обговорювати, якщо за результатами саміту, який відбувся в середині червня в Брюсселі, не було сказано жодного слова ані про можливі терміни прийняття України до цього блоку, ні про перспективу надання їй Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ НАТО).

Але не всі європейські країни байдужі до прагнення Києва заслужити місце країни-члена НАТО. Наприклад, шведський Риксдаг розглянув пропозицію Лібералів, які наполягають на спільному з Україною вступі до Північноатлантичного альянсу.



Головним завданням шведського королівства є захист нашої свободи та суверенітету. Захист демократії є важливою складовою політики Швеції. Наша безпека гарантується зокрема співпрацею з країнами, які мають із нами спільні цінності.

Ситуація в світі як ніколи викликає занепокоєння. Локальні конфлікти, територіальні суперечки, зростаюча агресія Росії, - все це змушує більше замислюватися про охорону власних кордонів.

Як показує досвід, спроби діяти поодинці призводять до великих проблем. Спільні цінності та мети дозволяють рухатися в одному напрямку та досягати кращих результатів. Швеції необхідна поглиблена співпраця з іншими країнами для забезпечення стабільного тривалого миру та свободи.

Швеції необхідно вступити до НАТО разом із Україною. У нашій країни є великий досвід спільних операцій у межах співпраці з альянсом. Ми вже зробили великий крок до приєднання до НАТО. Договір про надання підтримки приймаючою стороною (HNS) робить нас майже повноправним членом НАТО. Майже всі наші скандинавські сусіди є його учасниками.

Усім відомо, як багато Україна робить на шляху до членства в НАТО. Ця країна більш за всіх мотивована до досягнення вказаної мети. Зараз, коли й наша країна готова до цього кроку, настав найкращій час для того, щоб перейти на новий рівень співпраці та політики безпеки.

Росія нарощує військову міць. Для стримування нашого агресивного сусіда саме таке спільне приєднання до НАТО стало би мудрим превентивним рішенням.

НАТО - це організація з давньою історією та багаторічним досвідом вирішення конфліктів та стримування Росії. Якщо зараз не вжити цих заходів, потім може бути вже пізно. Членство в альянсі дасть Швеції та Україні розуміння, як реагувати на вірогідний конфлікт. Також з'явиться більше можливостей щодо обміну даними між спецслужбами та спільного планування оборони. Уряду необхідно розробити план зі вступу Швеції в НАТО. Треба разом із Україною підготувати підстави для приєднання до альянсу. Також необхідно провести двосторонні перемовини щодо спільного вступу до альянсу.

Тішить, що незважаючи на всі труднощі, західні партнери не залишають Україну та всіляко сприяють якнайшвидшому вирішенню настільки важливого для нас процесу.

Я вважаю, що в цій ситуації не обійшлося й без діяльності президента України Володимира Зеленського. Він не раз заявляв, що вважає членство країни в НАТО єдиною можливістю врегулювати військовий конфлікт на Донбасі. При цьому Зеленський не тільки робив гучні заяви, але й активно працював у цьому напрямку. За словами одного із співробітників Офісу Президента на Банковій, переговори зі швецькою стороною йшли вже давно та закономірно призвели до такого позитивного для нас результату. Йти до НАТО у зв'язці з Грузією - це одне, а ось вступати до альянсу разом зі Швецією - це вже зовсім інше. Тут вже зовсім інша політична вага.

Немає жодних сумнівів, що все це можна вважати вдалим політичним ходом Володимира Зеленського. Я впевнений, що з таким союзником, як Швеція, Україна набагато швидше зможе домогтися від США та інших країн-членів Альянсу хоча б якоїсь конкретики щодо надання ПДЧ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.