Додати запис

Чужі ядерні відходи в обмін на співфінансування: куди рухається проект ЦСВЯП?

Здавалося б, у 2021 році корупцією в "Енергоатомі" вже нікого не здивуєш. Постійні викриття, скандали, розслідування та пошук винних вже давно стали візитною карткою національної атомної компанії. А нещодавня історія зі звільненням антикорупційного вповноваженого Олега Поліщука за сумлінне виконання останнім власних обов'язків, яке майже зійшло з рук керівництву підприємства, чітко дала зрозуміти: організм "Енергоатома" відторгає будь-який антикорупційний контроль. Але остання афера пана Котіна та його команди з надлишком затьмарює собою всі попередні гріхи.

Йдеться, звичайно ж, про велике розкрадення коштів, які були виділені на реалізацію проекту ЦСВЯП. Раніше з листа президента та виконавчого директора Holtec International (прим. компанії, яка здійснює реалізацію проекту ЦСВЯП) Кріса Сінгха тимчасово виконуючому обов'язки президента "Енергоатома" Петру Котіну ми вже дізналися про низку технічних та економічних проблем, які можуть поставити під загрозу завершення проекту.


Зокрема в листі йшлося про незрозумілі та необґрунтовані затримки платежів за вже виконану роботу. А особливе обурення у керівництва Holtec викликало містичне зникнення значної частини коштів, які були отримані "Енергоатомом" від Central Storage Safety Project Trust. Так, за підрахунками американців, після отримання позички залишок на рахунках компанії має становити близько 75 мільйонів доларів замість заявлених Котіним 62 мільйонів. Виникло закономірне питання: куди поділися ще 13 мільйонів доларів? Підказку надає нам нове викриття.

У зустрічному листі президенту Holtec директор "Енергоатома" вирішив відверто зам'яти питання про зникнення коштів (не надаючи, втім, жодних контраргументів та заперечень) та "з порогу" запропонував Holtec нове джерело фінансування проекту ЦСВЯП в особі естонської компанії Fermi Energia. Для останньої участь у цьому проекті відкриває можливість для будівництва нової інноваційної АЕС. Здавалося б, діловій хватці та спритності Котіна можна позаздрити, якби не один момент: в обмін на фінансування естонці планують відправляти ядерні відходи своєї нової АЕС до України. Таким чином Котін фактично змушує всю Україну розплачуватися за винайдену ним фінансову милицю власною екологічною та атомною безпекою. Ситуацію погіршує також і той факт, що ця злочинна угода укладається з очевидної згоди керівництва країни, яке готово піти на подібний ризик, щоб уникнути чергового корупційного скандалу.

Ніколи ще наша влада не була настільки близька до держзради.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.