Додати запис

РОЛЬ І МІСЦЕ ПРОКУРАТУРИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ

Тищенко Дмитро Русланович
Студент 2 курсу 9 групи факультету прокуратури
НЮУ імені Ярослава Мудрого
Науковий керівник: к.ю.н., доцент Дудченко О. Ю.


РОЛЬ І МІСЦЕ ПРОКУРАТУРИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ УКРАЇНИ
Основний Закон України визначає, що державна влада здійснюється за поділом її на 3 гілки влади – законодавчу, виконавчу та судову. Закон України «Про прокуратуру» визначає, що прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави. В науковій спільноті досі не існує єдиного спільного судження щодо того, до якої гілки влади слід відносити прокуратуру.

Зауважимо, що місце прокуратури серед гілок влади в країнах дещо диференційовано. Наприклад, у Данії та Італії прокуратура належить до виконавчої гілки, в Литві – до судової, в деяких країнах – до законодавчої. Проте існують також держави, де такий орган взагалі відсутній – Ватикан, Кувейт, тощо. Щодо місця прокуратури в системі органів державної влади, наукова дискусія особливо розгорнулася після внесення змін до Конституції України у 2016 році. За цими змінами в Основному Законі було виключено розділ «Прокуратура» та виникла нова стаття 131-1 в розділі «Правосуддя», яка визначила функції прокуратури. Така ситуація неодмінно викликала суперечності та роздуми в науковій спільноті щодо того, чи дійсно прокуратура належить до судової гілки влади.

А. С. Шапошник та Т. В. Шлапко у своїй роботі, аналізуючи можливість віднесення прокуратури до судової гілки влади, детально аналізують положення Конституції Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та визначають, що прокуратура ніяк не може бути суб’єктом судової влади. Щодо віднесення прокуратури до правосуддя, науковці вважають це недоцільним, оскільки прокуратура хоч і бере участь у реалізації основної функції судової влади – здійсненні правосуддя, але як представник обвинувачення, тобто як сторона справи, а отже тут відсутня нейтральна позиція, яка є основною ознакою суб’єкта судової влади.

Серед наукового простору існує також думка, за якою прокуратура відноситься до законодавчої гілки влади. Прихильники цього напряму згуртувалися у 80-х – початку 90-х років ХХ та відстоювали статус прокуратури як інструменту органу законодавчої влади. Зокрема, до таких науковців відносять М. Потебенька, В. Клочкова, В. Долежана. Посилаючись на вже відсутню функцію нагляду, прибічники такої думки вважають, що прокуратура є органом, що здійснює виконання законів, які приймаються державою в особі Верховної Ради України, діє на основі повноважень, які визначені законами, та є підконтрольною їй, а тому має бути у системі органів законодавчої влади. Вважаю таку думку недоцільною, адже єдиним законодавчим органом в Україні є Верховна рада. Окрім цього, функція нагляду на сьогоднішній день відсутня в прокуратурі і навіть за часів її існування це не давало можливість надавати прокуратурі статус законодавчого органу.
Менш поширеною є позиція віднесення прокуратури до виконавчої гілки влади. Допускається очевидність того, що прокуратура може бути частиною виконавчої влади, частиною уряду або йому підпорядкована, але у цьому випадку має бути забезпечена незалежність прокурорів та прозорість і справедливість їх діяльності. Вважаю, що така ідея є більш утопічною, адже віднесення прокуратури до виконавчої гілки неодмінно породжує загрозу порушенню балансу серед гілок влади у системі стримувань і противаг.

Останньою і на мою думку більш доцільною є думка, що прокуратура становить окремий незалежний орган, що не відноситься до жодної гілки влади. На мою думку, прокуратура займає особливе і вагоме місце серед інших органів. Прокуратура наділена особливими функціями, які реалізує задля захисту прав та свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Таким чином, не зважаючи на звуження функцій прокуратури та конституційні зміни, за якими положення про прокуратуру віднесено до розділу «Правосуддя» в Основному Законі, не можна трактувати це як пряме віднесення прокуратури до органу судової влади. Прокуратура залишається незалежним та самостійним органом, який виконує особливі функції, які не надані іншим органам влади.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прокуратура ніколи не буде незалежною поки буде присутня корупція в інших гілках влади.
Відповісти