Додати запис

Охоронці університету перешкоджали роботі журналістів. Погляд ОПОРИ. ВІДЕО

У четвер, 18 жовтня, журналістів волинських ЗМІ та представників ОПОРИ охорона не впустила в приміщення навчального корпусу Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, в той час як кандидат в депутати Ігор Палиця проводив зустріч зі студентами. Таким чином працівники ВНЗ перешкодили у виконанні журналістами їх професійної діяльності.

18 жовтня о 15:00 в приміщенні актового залу Історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки (навчальний корпус № 4) відбувалась зустріч народного депутата та голови наглядової ради університету Ігоря Палиці зі студентами.

Все б нічого, та Ігор Палиця є кандидатом в депутати по 22 виборчому округу, і кожна його зустріч з виборцями інакше як агітаційна не сприймається. Крім того, громадські спостерігачі вже неодноразово фіксували випадки зловживань зі сторони працівників університету на користь кандидата: його агітаційні плакати висіли на дошках оголошень в різних навчальних корпусах, , від імені кандидата студентам та працівникам виплачуються матеріальні допомоги та стипендії. Крім того, ректор університету Ігор Коцан та голова студентського самоврядування ВНЗ Яна Цапук є довіреними особами кандидата.

Отож, спостерігачі ОПОРИ вирішили відвідати зустріч зі студентами Палиці, щоб пересвідчитись у відсутності порушень виборчого законодавства. Тим більше, що інформація про зустріч була загальнодоступною - оголошення розміщені в університеті сповіщали про те, що на захід «запрошуються усі бажаючі».



За кілька хвилин до початку зустрічі, перед 15:00, журналісти «Точки ОПОРИ» спробували увійти до приміщення історичного факультету, проте потрапити туди їм не дали охоронці факультету та два студенти, які перевіряли при вході посвідчення відвідувачів. Після того, як журналісти пред’явили свої документи охоронці відмовились впустити їх до приміщення, при чому не пояснюючи причин таких дій.

До слова, коли представники ОПОРИ сказали, що йдуть на зустріч із кандидатом Палицею, охоронці переконували, що його немає у приміщенні, а потім самі ж заявили, що Палиця таки є всередині університету, але проводить конференцію і, вони впускають лише тих, кого він запрошував.

Згодом до приміщення університету спробували увійти й журналісти місцевих засобів масової інформації: інформагентства «ЗІК» та інтернет-видань «Волинські новини» і «Волинська правда», ТРК “Аверс”. Однак їх спіткала така ж доля - після пред’явлення журналістами посвідчень, охоронці все одно їх не впустили, а натомість зачинили вхідні двері на замок. А журналістку ТРК «Аверс», яка раніше зайшла в навчальний корпус, змусили вийти на вулицю. В університет впускали лише людей із посвідченнями студента або викладача.

Оскільки дії охоронців університету були протизаконними, то журналісти «Точки ОПОРИ» викликали наряд міліції. Однак правоохоронці нічого вдіяти не змогли – двері перед журналістами все одно лишались зачиненими. Лише, коли прибула слідчо-оперативна група МВС працівники університету відчинили двері. При цьому охоронці почали заявляти, що не впускати журналістів - вказівка керівництва, а точніше, декана Історичного факультету Анатолія Шваба.



Поки журналісти давали пояснення працівникам міліції, зустріч Ігоря Палиці та студентів завершилася. При виході з університету журналісти запитали народного депутата Палицю та ректора університету Ігоря Коцана, чому на зустріч не впускали журналістів. На що нардеп відповів, що нічого цікавого для журналістів не було і, мовляв, він там не проводив ніякої агітації. Натомість ректор університету Коцан заявив, що студенти просили провести захід без ЗМІ. “Пресу ніхто не запрошував”, - каже він.

Проте, за інформацією журналістів інформагентства «Четверта влада», які все-таки потрапили на зустріч, Палиця та Коцан говорили неправду.

Так, хоч більша частина зустрічі Ігоря Палиці зі студентами була присвячена питанням студентського життя, на ній не обійшлось й без агітації. Відповідаючи на питання політик представився кандидатом в депутати по мажоритарному округу. Далі він почав агітувати за опозиційні політичні партії «УДАР» та «Свобода», хоча сам ще недавно голосував в унісон з Партією регіонів.

Також за свідченнями журналістів Рівненсько-волинського агентства журналістських розслідувань «Четвертої влади» весь захід в університеті знімав оператор ТРК «Аверс». А на інтернет-видання “Під Прицілом” з’явилася новина про цей захід. Тож окремих журналістів таки запросили.

Ще одна важлива обставина – в приміщенні Історичного факультету розміщена дільнична виборча комісія, доступ до якої теж був неможливий.

Варто зазначити, що до цього інциденту 18 жовтня, усі зустрічі Ігоря Палиці зі студентами були відкрити. Також вхід до приміщення Історичного факультету був вільним, і кожного студента не перевіряли на наявність студентського квитка.

Представники Громадянської мережі «ОПОРА» вважають дії працівників університету з перешкоджання виконанню журналістами їх професійній діяльності порушенням ст. 171 Кримінального Кодексу України. Як видно з відео- та аудіозаписів, така вказівка йшла від керівництва університету.

Крім того має місце порушення й виборчого законодавства, оскільки, робоча нарада голови наглядової ради СНУ імені Лесі Українки зі студентами університету була використана для агітації, що є порушенням ст. 21 Закону «Про вибори народних депутатів», в якій «кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації … виробничі наради, збори колективу…».

Тому громадські спостерігачі вважають, що оцінку діям кандидата та представників університету повинні дати правоохоронні органи, які повинні об’єктивно та всесторонньо вивчити вищезазначені факти.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
очистість місто від Палиці! поширюйте відомості про цього ледарюючого депутата, який знову хоче потрапити у парламент аби покращити своє матеріальне становище і з мільйонера стати мільярдером! розкажіть правду про Палицю. А керівництво СНУ імені Палиці давно потрібно виганяти.
Відповісти
коцана треба гнати з університету разом зі швабом і палицею, перетворюють виш у якийсь концлагер
Відповісти
Завтра якраз його вибори там же о 15.00 -заходьте!!!
Відповісти
Робиш людям добро, а вони тільки гавкають. Подивіться на ЦУМ-красень, пошляньте на бруківки, ремонти по лікарнях, школах. Погано. Вам треба Кравчука-махінатора, який з вас тільки вибере і обдурить. Схаменіться. Дивіться, хто робить добро, а не тільки обіцяє.
Відповісти
журналістів Аверсу спочатку впустили, всім відомо для чого, аби заповнити свій гі****вняний блок черговим сюжетом про цього спасітєля. А от кому з інших таких же проданих видань не пощастило пройти, бо прийшли і завадили ті, що ще більш-менш незалежні. аверсівсі мабуть, за наказом панянки Московки побігли товаришів виручати (або ж вдавати що і вони тут ні до чого, а Палиця чистий як немовлятко)... Ак тоді з Голєвою... коли на ту заворушку приїхали, а потім тихенько звалили, а потім в інтерв'ю журналістам Московка божилась що її знімальної групи там не було..... Мрію щоб всі ці продажні ЗМІ загнулись після виборів!
Відповісти