Додати запис

Фальсифікатори виборів підписують собі вирок на 5 років

Через декілька днів український народ отримає можливість реалізувати своє основоположне право – бути єдиним джерелом влади в державі. Вибори до Верховної Ради, які відбудуться 28 жовтня, це шанс громадян дати оцінку антиукраїнській політиці правлячого олігархічного режиму Януковича та Партії регіонів.

Вибори – це конституційна можливість обрати до парламенту гідних і достойних депутатів, які не стануть «тушками», не зрадять, не продадуться. Вибори – це остаточний вирок народу правлячій псевдоеліті. Вирок за «покращення» життя, стабільне збагачення купки злодіїв і зубожіння більшості населення, грабунок національних багатств, соціальну несправедливість і перетворення країни в колонію.

Однак, сьогодні все більш очевидним стає те, що Партія регіонів взяла чіткий курс на підготовку до фальсифікації результатів виборів у Верховну Раду України. Режим Януковича вже забрав в українців їх мову, історію. Наповнив кишені олігархів мільярдами. Благословив продаж землі. Закрив очі на розкрадання бюджету і свавілля органів влади. Нацьковує правоохоронні органи і суди на тих, хто не скорився. Але і цього йому мало. Тепер Партія регіонів хоче забрати в нас гарантоване Конституцією право змінити владу шляхом виборів. Вони хочуть вкрасти наші голоси і з допомогою фальсифікацій узурпувати владу.

Партія регіонів залишилася такою ж, якою була у 2004 році. Схильність до політичного шулерства і прагнення виграти вибори шляхом фальсифікацій, всупереч волі народу, нікуди не зникли. Мета Януковича та його оточення – будь-якою ціною зберегти та утримати владу і уникнути відповідальності за скоєні правопорушення. Це дасть змогу криміналізованим донецьким угрупованням стабільно входити до списку найбагатших людей планети, а українцям – бути найбіднішими на європейському континенті. Задля втілення цих мрій теперішній владі потрібне одне: сфальшувати волевиявлення громадян і зробити народ мовчазними рабами, не спроможними відстояти свої права.

Сьогодні влада веде себе настільки нахабно і цинічно, що навіть не намагається приховати свій курс на фальсифікацію результатів голосування. Підготовка до спотворення волевиявлення громадян на користь Партії регіонів та її союзників розпочалася ще з етапу жеребкування складу окружних виборчих комісій. Завдяки великій кількості маргінальних, антиукраїнських або ж нікому невідомих партій, які стали сателітами влади, режим Януковича отримав контроль над окружними виборчими комісіями. За аналогічним сценарієм Партія регіонів та її васали сформували потрібну більшість у складі дільничних виборчих комісій. Після цього влада розпочала завершальний етап підготовки до фальсифікації виборів.

У жовтні в кожному виборчому окрузі на Волині відбулися збори членів дільничних виборчих комісій від Партії регіонів. Їх вів сам голова Волинської обласної організації ПР Олександр Башкаленко. Як виявилося, справжньою метою цих зборів стало навчання методам фальсифікації виборів на користь Партії регіонів.

Як повідомила громадянська мережа ОПОРА у Волинській області, 6 жовтня у Палаці культури міста Нововолинськ керівник Волинської обласної організації Партії регіонів Олександр Башкаленко зібрав членів дільничних виборчих комісій від своєї політичної сили та дав детальні вказівки стосовно способів фальсифікування виборів до Верховної Ради.

«Якщо при підрахунку голосів є бюлетені з позначкою навпроти Партії регіонів і серед них трапляється інший бюлетень, наприклад за № 19, то останній слід теж класти до бюлетенів за Партію регіонів. За таке нічого члену комісії не буде, адже це вважатиметься як технічна помилка, – пояснював методику спотворення волевиявлення громадян Башкаленко.

Інша частина інструкції керманича волинських регіоналів стосувалася заміни бюлетеня. Так, якщо виборець зіпсував бюлетень і проситиме новий, то члени ДВК зобов'язані видати чистий бюлетень лише в тому випадку, якщо будуть упевнені, що виборець голосуватиме за ПР, якщо це інший виборець, то бюлетень йому можна не давати.

Башкаленко запевняв членів ДВК у тому, що в них не буде персональної відповідальності за порушення закону, та гарантував, що все буде добре. «У нас 17 членів в кожній ДВК», – розкрив причину своєї самовпевненості голова Партії регіонів на Волині. Також, за інформацією ОПОРИ, Олександр Башкаленко в наказовому тоні заявив, що всі присутні члени ДВК повинні проголосувати за Партію регіонів.

Окрім партійного керівника, протизаконні інструкції, за цією ж інформацією, давав і працівник виборчого штабу правлячої партії, який учив присутніх, як правильно організувати свою роботу та поводитися зі спостерігачами. Мовляв, члени ДВК від влади при видачі бюлетенів повинні сидіти поряд. Якщо ж спостерігач у день голосування ходитиме по дільниці, то члени ДВК мають негайно відреагувати на це, зупинити роботу комісії та прийняти одностайне рішення про те, нібито спостерігач заважає. Також представник виборчого штабу Партії регіонів учив, що при підрахунку голосів навіть бюлетені з двома позначками слід рахувати як «свої»…

Отакий семінар із підготовки до фальсифікації виборів, який відбувся у Нововолинську, не є поодиноким явищем. За інформацією громадських активістів, аналогічні консультації з методики фальсифікування керманич Партії регіонів у Волинській області провів на кожному з п’яти виборчих округів. За даними ОПОРИ, ймовірно, такий же захід відбувся й у місті Луцьку у вівторок, 9 жовтня. О 19:00 у приміщенні Палацу учнівської молоді відбувалося навчання членів ДВК, яке організовували представники Партії регіонів. Спостерігачі ОПОРИ намагалися відвідати цю зустріч, проте представники ПР не впустили їх до зали. За нашою інформацією, подібний семінар проводився і в Горохові.

Після того, як волинських «регіоналів» викрили у намірі повторити злочинний досвід 2004 року, Партія регіонів відреагувала заявою прес-служби, в якій підтвердила те, що Башкаленко говорив про методи фальсифікації виборів. З єдиним уточненням. Виявляється, він не навчав цьому членів комісій, а навпаки – нібито переконував, що так не треба робити, бо так робили «помаранчеві» у 2004 році! Схоже, Партія регіонів вважає, що українців і надалі можна годувати цинічною брехнею…

Сьогодні немає сумнівів, що існуючий режим має твердий намір здійснити свою чорну справу – посягнути на конституційне право народу обирати владу. Представники Партії регіонів на Волині свідомо штовхають членів комісій на порушення виборчого законодавства, за яке статтею 158 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність.

Звертаюся до голів та членів виборчих комісій. Отримуючи кількасот доларів чи гривень за махінації з виборчими бюлетенями і протоколами, ви фактично підписуєте собі вирок на 5 років. Адже, згідно з діючим законом, докази злочину зберігатимуться протягом п’яти років. Саме такий термін зберігання виборчих бюлетенів і протоколів. Це означає, що «підняти» з архівів ці докази можна буде аж до кінця 2017 року. Тож відповідати за скоєне доведеться якщо не після цих виборів, то після виборів Президента у 2015 році. І ніякого помилування фальсифікаторам волевиявлення народу не буде! А відповідна стаття Кримінального кодексу України, нагадаю, передбачає позбавлення волі на строк до шести років.

Члени виборчих комісій мають пам’ятати: відповідати за фальсифікацію результатів виборів будуть вони особисто! Не чиновники, які зараз дають вам протизаконні вказівки, а саме ви, тому що відповідальність за скоєний злочин несе саме той, хто його скоїв. Чиновники, які в такий спосіб хочуть ваc «підставити», потім поховаються «по норах», залишаться осторонь, а ви – один-на-один зі своїми проблемами та прокуратурою. Тож подумайте не про якісь сьогочасні скороминущі матеріальні вигоди для власної кишені, а про чесне майбутнє для своїх рідних та близьких!

А чиновникам від влади, які підбурюють членів виборчих комісій до вчинення незаконний дій, по-людськи раджу уважніше читати Кримінальний кодекс. Адже їх запевнення членів ДВК та ОВК нібито про відсутність відповідальності за фальсифікації на виборах є такою ж цинічною та нахабною брехнею, як і байки Партії регіонів про досягнутий у країні добробут і стабільність…

Сьогодні вони узурпували владу, вкрали нашу власність, плюють на нашу гідність. Тепер вони хочуть зробити нас своїми кріпаками, вкрасти право голосу і правити вічно. Тому я закликаю волинян бути готовими відстояти свій голос і не допустити нової фальсифікації виборів режимом Януковича. Лише страх перед народом і невідворотність покарання за вчинення злочину зможе зупинити Партію регіонів!

Анатолій ВІТІВ,
голова Волинської «Свободи»
кандидат у народні депутати України

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.