Додати запис

«Створення Центру надання адміністративних послуг: якісна співпраця влади та громади» - і в чому це проявляється?

Стаття під назвою «Створення Центру надання адміністративних послуг: якісна співпраця влади та громади» була опублікована на офіційному веб-сайті Луцької міської ради на початку серпня минулого року. В цьому інформаційному повідомленні коротко описується хід одного із засідань робочої групи з питання створення Центру надання адміністративних послуг у Луцьку (або скорочено - ЦНАП).

Все нібито класно. Міські чиновники працюють над тим, щоб за словами Юрія Вербича (заступник міського голови, керуючий справами виконкому), зробити «чіткий публічний та демократичний поступ на шляху нашої співпраці з громадою» …

Але є одне «але». Поки, що не можу для себе зрозуміти: В чому проявляється ця співпраця влади і громади?

От чомусь українські чиновники зазвичай використовують спосіб прийняття рішень - «для громадян, але без врахування думки громадян». Проводяться наради, робиться чимало чорнової роботи, витрачаються значні суми коштів … Та дуже часто, в результаті такої діяльності, ті, для кого все робилося – незадоволені. Посадовці в таких випадках дуже ображаються, мовляв: «Ми для вас старались, а ви ще й нас критикуєте!». Чому ж так відбувається? А як же тут бути задоволеним коли тебе не питають, що ти хочеш?!

На мою думку, створення у Луцьку Центру надання адміністративних послуг є важливою та актуальною справою. Він потрібен, як простим лучанам, так і працівникам виконавчих органів міської ради. Але те, що реалізація такого важливого проекту відбувається без залучення широкого кола громадськості, зокрема, представників місцевих громадських організацій та суспільно-активних мешканців міста, є негативним прикладом.

Звісно, є досвід інших міст зі створення ЦНАП, є напрацьовані експертами методичні рекомендації та поради, як організувати роботу таких Центрів, є закордонний досвід і т.п. Але слід враховувати, що Центр надання адміністративних послуг буде працювати у Луцьку, а тому творці луцького ЦНАПу повинні враховувати місцеву специфіку та запити і очікування саме лучан.

Та це лише одна сторона медалі – як надати кращі адмінпослуги, тобто, як міським чиновникам краще обслужити лучан, якісніше виконати свої безпосередні обов’язки?
А є ж і друга сторона справи. Якщо міська влада позиціонує ЦНАП, як форму співпраці влади і громади, то вона повинна робити відповідні кроки для цього. Тут, поки що, прослідковується певне нерозуміння, оскільки, декларації є, а конкретних справ у цьому напрямку немає.

Вважаю, що в розпорядженні міського голови від 10.08.2011 № 370 «Про створення Центру надання адміністративних послуг у місті Луцьку» упущений важливий пункт - про консультації з громадськістю. Хоча такі консультації слід було проводити навіть ще до відповідного розпорядження.

Тому я виступаю за публічне обговорення Програми створення у Луцьку Центру надання адміністративних послуг та за залучення активної громадськості до цього процесу.

Для початку повинен бути круглий стіл. На цьому заході працівники міськради, відповідальні за координацію роботи по створенню ЦНАП, повинні презентувати Програму створення ЦНАП, основні завдання та механізм діяльності Центру надання адміністративних послуг. Після цього має відбутись відверта розмова з представниками громадськості.

І навіть, якщо останні нічого нового не запропонують, а напрацювання чиновників перевершать усі мої найкращі сподівання, що й додати не буде що – все одно таке обговорення має відбутись. Адже ЦНАП потрібно не лише створити. Щоб він ефективно діяв потрібно підготовити до цього лучан. Прості мешканці міста повинні розуміти, що то таке цей «ЦНАП» та, як ним користуватися. Власне представники громадських організацій можуть в цьому міській владі допомогти.

Отже, про круглий стіл:…
Розуміючи велику зайнятість чиновників, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу сам виступив з ініціативою організувати публічне обговорення Програми створення у Луцьку Центру надання адміністративних послуг. Такий захід вже запланований і відбудеться він 26 січня (в четвер о 11 год. в конференц-залі готелю «Україна»).

Але знову показовий момент – в листі на ім’я міського голови М.Романюка, я пропонував делегувати на цей захід представників міськради, що відповідальні за координацію роботи по створенню ЦНАП. Відповідно до згаданого вище розпорядження – головою робочої групи зі створення Центру надання адміністративних послуг у місті Луцьку є сам Микола Ярославович, а його заступником в комісії – Юрій Вербич. Натомість, для участі круглому столі делеговані секретар та член цієї робочої групи, а саме Лариса Карп’як (начальник відділу звернень громадян Луцької міськради) та Андрій Маруняк (директор комунального підприємства «Луцькмістобуд»).

Тобто на захід відправляються прості виконавці, а посадовці, які власне приймають політичні рішення та, які можуть вплинути на принципові речі, поки ігнорують зустріч з громадськими організаціями. А як же «співпраця»?

Хочу, щоб мене зрозуміли представники міської ради – не є метою цього заходу дізнатися чи вчасно виконуються пункти плану зі створення ЦНАПу та чи відкриється він до оголошеної дати (це тема іншої розмови – про публічні обіцянки і їх виконання). На анонсованому круглому столі представники громадських організацій хотіли б почути, що саме міська влада розуміє під Центром надання адміністративних послуг, яка ідея закладається в цей проект та як він має функціонувати на практиці. Тобто, міські чиновники повинні розказати, що саме вони розуміють під «новою якістю» адмінпослуг та за якими критеріями цю якість можна буде відчути.

Сподіваюсь, що міський голова та його заступники ще подумають над тим, як особисто взяти участь у цьому заході. Адже це теж буде показником рівня «співпраці» влади і громади. Також хочу, щоб дискусія на круглому столі була цікава та плідна, і головне – результативна. Адже і міська влада, і громадські організації мають спільну мету. Тоді давайте працювати для її реалізації…
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Михайле, мені здається, що делеговані від міськради люди зможуть набагато краще прояснити питання, що цікавлять громаду, аніж Романюк та Вербич, оскільки саме вони володіють усіма технічними питаннями. Якщо ж Ви хочете донести вищому керівництва міста свою позицію щодо створення ЦНАПу - краще це зробити після отримання усіх необхідних пояснень від запрошених фахівців і за посередництвом ЗМІ (у такому випадку про Вашу позицію дізнається і сама громада).
Відповісти