Додати запис

Що принесе Нововолинську так звана «корпоратизація» шахт?

Дії чиновників, які всілися в крісла міністрів уряду Азарова, боляче впливають на подальшу долю нашого міста і держави Україна в цілому. Найперша справа, за яку береться новий міністр палива та енергетики – не розвиток і вдосконалення, а закриття вугільних шахт України. Тим часом закриття державних вугільних підприємств України призведе до монополії на ринку твердого палива приватних шахт, які належать олігархам із діючої влади. Цю схему вони назвали хитромудрим словом «корпоратизація», але що ж принесе вона в сім`ю шахтаря?

Збільшення заробітної плати, рівня соціального захисту, престиж шахтарської праці, розбудову вугільних шахт України, нарощення обсягів видобутого вугілля, модернізацію, оновлення матеріальної бази та обладнання, скорочення травматизму? Ні, жодного подібного пункту вона не передбачає, навпаки – в неї закладене скорочення фінансування, тобто зниження заробітної плати, припинення діяльності державних вугільних підприємств та передача їх у приватні руки за безцінь!

Тим часом залишити Нововолинськ без вугільних шахт – це припинити існування нашого молодого шахтарського міста. Адже його будували, розраховуючи на роботу дев`яти і більше вугільних шахт. В непрості 90-ті рокеи наше місто вже пережило масове закриття шести шахт, більшість із яких могли працювати й досі, адже на них іще були значні поклади «чорного золота».

Керівництво ДП «Волиньвугілля» сьогодні чітко виконує вказівки міністерства щодо закриття шахт, жодним чином не намагаючись перешкодити цьому процесу. Воно замовчує перед працівниками та громадянами міста злочинні плани щодо закриття шахт Нововолинська. Мовчать і діючі на копальнях профспілкові комітети – як первинні на шахтах, так і територіальні. Але хто ж, як не вони, повинні перші вступати в боротьбу за шахтарів, за їхні права, та їхній добробут, умови праці, які передбачені чинними законодавством України?

На наше переконання, міська влада зобов’язана довести до відома громадян, яку реальну загрозу несе корпоратизація (реорганізація, оптимізація) для міста в цілому. Адже ДП «Волиньвугілля» є найбільшим наповнювачем міського бюджету.

Що ж очікує Нововолинськ, якщо закриються вугільні шахти, хто від цього постраждає найбільше? Найперше – це чотири тисячі сімей шахтарів, які залишаться без засобів існування. Комунальні підприємства і служби, які й без того є збитковими, матимуть масову несплату за комунальні послуги від безробітних сімей шахтарів. Припинення фінансування сім`ї шахтаря відчує на собі кожен торговий заклад, ринки, малі приватні підприємці, вчителі, медики та будь який службовець. Це так званий ланцюг, який потягне за собою певний колапс у невеличкому містечку.

Небайдужі до долі нашого молодого шахтарського містечка мешканці вже б’ють на сполох, бо розуміють тяжкі наслідки такої «корпоратизації» для кожної родини та економіки регіону. Сьогодні вони звертаються до чиновників різних рівнів із вимогами дотримуватися своїх обов’язків щодо захисту конституційних прав громадян.

Мешканці Нововолинська вимагають від голови облдержадміністрації, міського голови, генерального директора ДП «Волиньвугілля» та керівників профкомів через ЗМІ сказати правду шахтарям і всій громаді міста про закриття нововолинських шахт. Маємо не допустити цього, зберегти робочі місця, не дозволити скорочення або звільнення працівників вугільної галузі.

Якщо ж ці вимоги будуть проігноровані, це означатиме, що держава в особі нинішнього політичного режиму не здатна захистити громадян від свавілля чиновників. Тоді у нововолинської громади не залишатиметься іншого вибору, як вдатися до акцій громадянської непокори. Чимало моїх земляків вже сьогодні готові до цього.

Закликаю мешканців Нововолинська не залишатись осторонь від цієї проблеми і створювати громадський тиск на владу. Нехай влада на всіх рівнях почує нашу думку та відчує нашу силу. Якщо всі разом висловимо свою непокору – влада відступить. Борімося – поборемо!

Володимир ВЛАСЮК,
депутат Нововолинської міської ради,
фракція ВО «Свобода»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.