Додати запис

Гвалт кричати чи вила брати? або У Луцьку триває медична реформа

Поки луцька спільнота бурхливо переварює реорганізацію третьої міської поліклініки в «Амбулаторію загальної практики – сімейної медицини», у нас відбувається не тільки це. Але мовчки. Щоб ніхто не знав.

Зокрема, в Жіночій консультації Луцького пологового будинку лікарі потроху починають отримувати накази на звільнення, без попередження працівників та пацієнтів.

Майбутні мами можуть просто залишитися без лікарів. Тобто, лікарі, звісно, десь будуть, але як їх шукати і де вони будуть приймати поки залишається загадкою.

Так, кілька лікарів (поки не називаю за проханням самих учасників процесу) вже отримали наказ на звільнення з таким формулюванням: «у зв’язку зі скороченням штату працівників, з послідуючим переведенням 1,0 посади лікаря акушер-гінеколога відділення №2 жіночої консультації в КЗ «Луцька міська поліклініка №1»… в новоутворене відділення «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини» за адресою вул. Привокзальна, 13 м. Луцька».



Пояснюю: лікаря звільнили уже, перелік з кількох десятків дітконосійок залишився без нього. Куди їх перекинуть і яким чином має організовувати свій день лікар, який і так приймає без перерви усю зміну?

Робоче місце - поки віртуальне. Та й, взагалі, хто знає, що таке Привокзальна, 13, як мінімум, має здивуватися такій дивній реорганізації. Це станція швидкої допомоги, яка займає третину першого поверху аварійного гуртожитку.

А це ще й означає, що станцію швидкої допомоги теж … так би мовити, реорганізують.

Таким чином, одного дня приходить пацієнтка жіночої консультації до лікаря, а він вже офіційно звільнений, допрацьовує той час, який належить йому за трудовим законодавством.

Лікарі пишуть листи, пацієнти поки, якщо і знають, то не всі, а накази про звільнення з подальшим переведенням «у космос», вже підписані.

Минулого тижня при мені дільничий гінеколог отримала на руки погані аналізи однієї з пацієнток, в зв’язку з чим необхідно було її негайно госпіталізувати, надати реанімаційну допомогу.

А гінеколог, до слова, уже й не працівник ЖК. Що станеться з такою жінкою, з її дитинкою після переведення в непристосоване приміщення, без лабораторії, без апарату КТГ (для прослуховування серцебиття), без УЗД? Хто знає? Та й кому цікаво.

Чиновники собі реорганізовують (без відома громадян), пацієнти, поки, не в курсі, лікарі в силу можливостей борються.

Для чого буде використане приміщення, яке десятиліттями було пристанищем усіх вагітних обласного центру Волині, залишається здогадуватися. За чутками, його мають приватизувати.

Яким чином амбулаторією сімейної медицини може бути станція швидкої допомоги на десяток кабінетів – теж питання.

Але факт лишається фактом, лучани скоро залишаться не лише без поліклінік з вузькопрофільними спеціалістами, вони залишаться без невідкладної допомоги, без акушерсько-гінекологічного супроводу вагітності та хвороб, пов’язаних з репродуктивною системою. Але про це ніхто знає.

А здивовані мешканці Привокзального району іноді відчиняють двері дивним людям, які сунуть їм під носа папірчик на підпис, мовляв, чи хочете ви амбулаторію в своєму районі (вагітні ж сюди їздять не лише з вокзалу, а з усього Луцька, жодної іншої жіночої консультації у жодній з поліклінік міста в нашому місті немає).

Таким чином, підписи можуть бути зібрані, бо ж «благими намірами», а ми, майбутні мами, залишимося без належної допомоги. І дивно на фоні цих реорганізацій чути про сприяння народжуваності, про підтримку материнства і дитинства, якщо липкі лапки чиновників добираються уже сюди.

Ще залишається «реорганізувати» пологовий, відправити усіх в поля, народжувати, як бабусі, в снопах.

А що? Розпустився плебс, лікарів їм давай, акушерів-гінекологів!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага, чули вже. А станцію швидкої "з'єднають" зі станцією обласної лікарні. Мабуть, зараз зашвидко їздять, доліковуй тоді тих, кого вони навозять у лікарню. А так поки приїдуть, то й уже "нет человєка - нет проблеми".
Відповісти
щось подібне озвучив депутат Вега на сесії міської ради минулого тижня
Кошель офіційно повідомив що лікарів-гінекологів будуть переводити в амбулаторії в районах міста
Відповісти
ага, в амбулаторії, яких ще не існує, які не пристосовані, не мають відповідного матеріального забезпечення, людського і навіть кабінетного ресурсу
Відповісти
Молодець, Юля!
Нарешті, хоч одна логічно й аналітично довела істину!
Усе за планом...
Відповісти
Народити все важче...Лікувати все дорожче...Медобладнання - застаріле...
Вам нічого не нагадує?
А мені польський фільм "Знахар".
От тільки знахарів по селах не так і багато. Справжніх. І знаєте: чому? 6 років тому в МОЗ організували відділ що відповідає за нетрадиційну медицину. Вірніше цей відділ удосконалили. В той же час пішла ціленаправлена кампанія щодо виявлення знахарів на теренах України. Поручили це діло негласно,звісно, а під егідою грантів та конкурсів - журналістам.
А потім приходили до тих бабусь з податкової та вимагали ліцензії МОЗ...або ж вимагали папірця щодо навчання в медінституті.
Одним словом, шарлатанів за цей час значно збільшилося (бо за гроші МОЗ давало ліцензії гадалкам!), а справжні ескулапи тихцем працювало...тобто люди пішли у підпілля і досі бояться!
То може варто підтримати Осіпова?
Відповісти
Текущее положение в медицине никого не устраивает, реформирование в том виде, которые предлагает власть, тоже не устраивает. Может вместо дурацких призывов хвататься за вилы, следует предложить свой вариант реформ?
Відповісти
До вельмишановного ВСД.
По-перше, не обов.язково бути спеціалістом в чомусь, щоб сказати, що це лайно.
По-друге, а хто слухає? Я взяла участь в обговоренні освітньої реформи, як освітянин. І що? Мого коментаря навіть немає на сайті.
По-третє. Заклику "вила брати" тут у чистому виді нема, не треба згущувати барви.
По-четверте. Я можу сказати, що мене не задовольняє, але зробити так, щоб щось змінити мають ті, хто отримує за мій кошт зарплатню, нє? Інакше, якого фіга ці люди ті гроші отримують?
Відповісти
Тобі самой треба народжувати, а не х----ой займатися.
Хоча, кому потрібні феменістки-суфражистки, недобаби-полумужики.
Відповісти
гггггг, обов'язково скористаюсь порадою. Бггггг.
Відповісти