Додати запис

Медична «реформа» Януковича-Клімчука загрожує здоров’ю волинян

На третьому році правління Партії регіонів волиняни зіткнулися з новою формою наступу на свої соціальні права. Цього разу режим Януковича та його місцеві намісники вирішили «ощасливити» людей «покрашенням» у медичній сфері.

До мене як народного депутата України надходять численні звернення мешканців Волинської області, котрих обурює поспішне й непродумане реформування медичної галузі в регіоні, яке здійснюється під вивіскою так званої «оптимізації» системи охорони здоров’я.

Волинь із самого початку сумнозвісної горе-реформи у 2011 році не була серед переліку чотирьох пілотних регіонів, над якими вирішили вчинити експеримент нинішні керманичі держави. Медична «реформа» завітала до нас випадково: завдяки старанням та запопадливості керівництва Волинської облдержадміністрації на чолі з Борисом Клімчуком.

Проштовхуючи медичну «реформу» на Волині, голова ОДА Борис Клімчук, напевно, хоче відрапортувати перед Януковичем про «успіхи» медичної оптимізації.

Те, що велика кількість людей опиняється за межами медичного обслуговування, нинішню владу мало турбує. Напевно, тому, що лікуються самі ініціатори реформування медицини за кордоном чи у клініці Феофанія. А те, що буде зі здоров’ям простих людей, їх не обходить.

Сьогодні в області інтенсивно розгорнулися процеси ліквідації та закриття лікарень або ж їх прискорена реорганізація в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Однак кількість медичних закладів не відповідає ні потребам людей, ні існуючій інфраструктурі, а точніше – її відсутності.

Либонь, керівництво Волинської ОДА, яке «трубить» про переможні темпи перебудови медицини, забуло про стан доріг в області, який нагадує військові часи, та відсутність необхідної кількості машин «швидкої допомоги». Екстрена медична допомога в сільській місцевості за 10-20 хвилин, при теперішньому стані шляхів та фінансуванні медицини, існує лише в уяві «реформаторів». А це означає, що хворі ризикують узагалі опинитися без медичної допомоги у термінових випадках.

Через «реформу» від Партії регіонів потерпають практично всі, але найбільше – люди похилого віку, інваліди, вагітні жінки, котрі змушені самотужки добиратися до найближчого медпункту, який тепер розташований нерідко на відстані 20-30 кілометрів. Адже більшість фельдшерсько-акушерських пунктів у останні роки була закрита, а створена мережа амбулаторій не відповідає потребам волинян.

Тепер для того, щоб навіть поміряти тиск чи проконсультуватись у лікаря, мешканцям багатьох сіл через таку «реформу» потрібно їхати десятки кілометрів по бездоріжжю до найближчої амбулаторії. Чи здатна хвора людина здолати таку відстань? Та ще й не факт, що вона отримає в амбулаторії кваліфіковану допомогу.

У 2011 році витрати на охорону здоров’я становило всього 3,4% від ВВП, хоча Янукович під час передвиборчої кампанії обіцяв 10%. А на недолугу медичну «реформу» на Волині з бюджету не виділено жодної копійки! То чи може мати успіх реформа, яка зводиться до простого закриття медичних закладів та примусового звільнення медиків?

Внаслідок «оптимізації» відбувається скорочення мережі лікувально-профілактичних закладів, а також штатної чисельності медперсоналу. Від такої «реформи» лікарі-спеціалісти фактично втрачають роботу через ліквідацію їхніх медичних установ. Тепер більшість фахівців вузького профілю – кардіологи, урологи, фтизіатри, офтальмологи та інші – повинні за якихось 6 місяців перевчитись і працевлаштуватися на посади лікарів загальної практики – сімейної медицини, і при цьому починати працювати з нижчої категорії.

Це – абсурд, адже, як свідчить світовий досвід, на підготовку кваліфікованого лікаря загальної практики треба витратити 8-10 років. Проте для реформаторів Януковича цілком достатньо і шести місяців.

Але хіба нам не потрібні лікарі-фахівці вузького профілю? Адже їх і так не вистачає. А хто не знає, які черги сьогодні стоять на прийом до таких спеціалістів? Однак медична «реформа» лише погіршує становище, бо тепер хворі їздитимуть нерідко за 50-100 кілометрів, аби потрапити на консультацію до того ж кардіолога, невропатолога, хірурга, фтизіатра чи гастроентеролога. Це – суцільне знущання влади над українцями!

Крім того, така «реформа» передбачає ліквідацію фаху лікарів-педіатрів. Їхні функції тепер виконуватимуть сімейні лікарі, які одночасно прийматимуть і дорослих, і дітей. Очевидно, що для правлячого олігархічно-кримінального режиму начхати на здоров’я власних громадян.

Наслідком «реформування» медицини стало виникнення вогнищ народного невдоволення по всій області. Сьогодні осередками соціальної нестабільності через так звані «медичні реформування» вже стали місто Луцьк, селище Торчин Луцького району, селище Затурці Локачинського району, село Самари Ратнівського району, села Велика Глуша, Мала Глуша, Щитинь Любешівського району та ряді інших.

Для прикладу, в селі Самари Ратнівського району місцеві мешканці пішли на безпрецедентний випадок – зібрали підписи й відкликали 6 депутатів Самарівської сільської ради, які представляють села Самари та Язавні. В такий спосіб виборці висловили протест проти того, що ці депутати не відстоювали їхніх інтересів і фактично підтримали реорганізацію Самарівської дільничної лікарні в амбулаторію, проти чого виступає абсолютна більшість місцевих селян.

5 березня збори мешканців селища Торчин ухвалили резолюцію, в якій висловили свою категоричну незгоду з ухваленим рішенням Луцької районної ради про ліквідацію у селищі районної лікарні та створення замість неї комунального закладу «Луцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги», яке прийняте провладною більшістю задля отримання політичних дивідендів для голови Волинської ОДА Бориса Клімчука у справі вислуговування перед Януковичем.

Черговий виток невдоволення серед мешканців Волині спричинила інформація про те, що лікарі акушери-гінекологи відділення №2 жіночої консультації Луцького міського клінічного пологового будинку отримують попередження про майбутнє звільнення із займаних посад, а їм пропонують перепрофілювання у сімейних лікарів.

12 березня в Палаці культури міста Луцька відбулися громадські слухання, які висловили категоричну незгоду з намірами влади «реформувати» медицину в Луцьку та планами реорганізації міської поліклініки №3 у Центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Позицію лучан повністю підтримали депутати з фракції ВО «Свобода» в Луцькій міськраді.

Переважна більшість лучан у своїх виступах критикували роботу управління охорони здоров’я в місті та висловлювала невдоволення діями міської влади, яка здійснюює експеримент над людьми на догоду Януковичу та його ставленику на Волині Борису Клімчуку. Лучан обурювало те, що за словами про реформи насправді приховується зменшення фінансування медичної галузі та економія на здоров’ї громадян.

Вже сьогодні очевидно, що «реформа» медицини в Україні, здійснювана під патронатом та примусом Партії регіонів, зазнала провалу в чотирьох пілотних областях. Це підтверджують результати дослідження Української Гельсінської спілки з прав людини.

Так, президент правління Гельсінської спілки в Україні з прав людини Євген Захаров заявив, що така медична реформа фактично спрямована і проти хворих, і проти лікарів. Як свідчить результати нещодавнього дослідження в тих чотирьох областях України, де проводилися «реформа», вона зазнала повного провалу. Але, схоже, що волинська влада повністю ігнорує такі висновки експертів.

Перші результати «медичної реформи» у контексті реалій Волинської області цілком підтвердили побоювання громади про те, що вона є прихованою спробою зменшити фінансування медичної сфери та зекономити на медпрацівниках. Медична «реформа» стала ще однією з форм наступу режиму Партії регіонів на соціальні права українців. Внаслідок так званої «оптимізації» медицини система охорони здоров'я у Волинській області виявилася розбалансованою. Якість надання медичних послуг різко погіршилася, що викликало зростання суспільного невдоволення.

Наведені факти свідчать про провал «медичної реформи» імені Януковича-Клімчука на Волині. Тому вважаю за потрібне добиватися призупинення проведення цього експерименту над людьми – як невиправданого та неефективного. А винних у порушенні Конституції України та чинних нормативно-правових актів, які забороняють звужувати існуючі права громадян та скорочувати мережу існуючих медичних закладів, – притягнути до відповідальності.

Анатолій ВІТІВ,
голова Волинської обласної організації ВО «Свобода»,
народний депутат України
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Янукович-віталька- загрожує всьому живому на вкраїні.
Відповісти