Додати запис

Паралітики на роздоріжжі

Враження від акції «Вставай, Україно!» у Луцьку

По-перше. Людей явно прийшло більше, ніж сподівалися самі організатори – до 10 тисяч. Це було круто, якщо пам'ятати, що всього в місті 218 тис. населення. В масштабі Києва це все одно, що чверть мільйона!

По-друге. Люди слухали на мітингу "трьох богатирів" не ховаючи скепсису, мляво реагували на всякі там "кричалки", скандування і тп. ("я не бачу ваших рук!"). І часом єхидно коментували особливо пафосні гасла, які виголошувала трійця.

По-третє. Весь час мене не залишало враження, що головні опозиціонери звертаються зі сцени до трохи неповносправних розумово або до малих дітей, – так, ніби аудиторія просто нездатна перетравити будь-що, окрім фраз на кшталт: "маємо повалити цю бандитську владу!" Відтак весь інтелектуальний "месидж" мітингу цією фразою і вичерпувався, тобто по-суті мав нульову цінність.

І останнє. Мені особисто хотілося, щоб лідери опозиції... попросили пробачення. За що? Та за все: за те, що не виправдали надії, за перебіжчиків, за сумнівні голосування, за непослідовність, за гру "в опозицію".

Я серйозно. Мені хочеться, щоб кожен мітинг вони починали з цього. Хотілося почути щось таке: вибачте люди, ми змарнували шанс, ми провалили "помаранчеву революцію", але тепер ми – опозиційні, прозахідні політики – ми змінилися, знаємо що робити, дайте нам ще один шанс. Більше ми не підведемо.

Не знаю, чи ми б повірили? Тут є питання інше – чи вірять в це самі опозиціонери?

І не треба казати, що, наприклад, Тягнибок і Кличко тут ні при чому. Ніякі вони не "нові", це та сама усталена політична еліта. Це, без огляду на масть, карти з однієї колоди.

Ну і, звичайно, нічого подібного я не почув. Від трьох поважних чоловіків, які промовляли з металевими нотками в голосі до якоїсь своєї, наївної аудиторії.

(Написано для блогу на сайті каналу ТВі)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Підтримую автора. Звичайна, банальна боротьба за владу. Жоден з трьох так званих лідерів не "тягне" й близько на президента. Тягнибок може з успіхом зайняти посаду маневицької колонії, лише треба одягнути в синього кольору гебістське галіфе (лампаси пришити до кальсонів), на стегно причепити парабелум в дерев’яній кобурі і гарапник. Або гауляйтером в маленькому містечку на кшталт Мар’янівки чи Заболоття. Він вдало освіжає в пам’яті героїв довоєнних і повоєнних романів-епопей про становлення колгоспного ладу. Типу контуженого Макара Нагульнова з "Піднятої цілини". В Україні є запит на націоналістичні ідеї, але не в такому вигляді, як їх подає Тягнибок. Яценюк??? Хіба що на посаду торфобрикетного заводу в Прилісному. Цей має трохи досвіду на керівній роботі і економічну освіту. А Кличко може бути тренером в дитячому спортивному клубі. Бити морду - не керувати державою. Не дай Боже таких президентів. Я проти Януковича, але… Взагалі, людей усе важче і важче вдається обманути. Майдан – це не громадянське суспільство. Майдан – це некерований натовп, небезпека. Це - сокира. Читайте шевченківського «Варнака» («Я різав все, що паном звалось…»). Майдан може перерізати панів, як курей, щоб самим панами стати. Але тим, хто прийшов на майдан, від цього краще не буде.
Відповісти
Какие трезвые мысли, к сожалению автор прав на все 100.
Відповісти
А я хочу щоб пан Сайчук на кожный зустрічі просив вибачення за те, що він як киянин без бою віддав столицю донецьким бізнесменам і недополітикам. В Києві вже понад рік керує якийсь донецький вискочка Попов, якого ніхто не обирав. Унікальні історичні будівлі зносять і будують бетонні коробки так звані бізнесмени, а насправді бариги. А такі як Сайчук і іже з ними борці за чесність і справедливість нічого не роблять для свого міста. Мені соромно приїжджати в Київ. Я його памятаю красивим і україномовним у 90-х, а зараз це пародія на українську столицю. Пане Сайчук, ви представляєте інтелегенцію, середній клас, ви - сама прогресивна верства суспільства, а замість того щоб показати приклад того як потрібно боротися за свої права, ви і подібні вам просрали столицю і ще й маєте совість поучати когось за що потрібно вибачатися.
Відповісти
Київ україномовний? Ніколи він не був україномовний.
Відповісти
На початку 1900-х років один українець жартував: "В Києві розмовляють українською лише Лисенки, Косачі і Старицькі". На жаль, жартівник мав рацію. В радянські часи теж важко було почути в столиці українське слово, а якщо хтось десь закидав по-українськи, то вважали "сєрим провінціалом". Я засвідчую це, позаяк навчався в Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. А ще врізався в память випадок, коли я, будучи абітурієнтом університету, запитав з вигляду інтелігентного перехожого, як проїхати до річкового порту, він мені з презирством кинув: "Ты что, нормального языка не знаешь!? Дикарь!". Спасибі Заходу України, спасибі рідній Волині, що зберегли українську мову. А то уже наприкінці 80-х в Луцьку навіть поліщуки, які торгували на ринру чорницею і березовими віниками, "закидали" по-російськи. Про це памятають люди, яким за сорок і старші. То ж, молоді "фанати", які тут виступають під такими ніками, нехай даремно не ляпають, а бережуть і плекають рідну мову.
Відповісти